”Am citit cartea Arianei Săftoiu și am început datorită opis-ului de la finalul cărții, cu cercetarea elementelor, 8 sau 9 scene, în care eu am fost actor, în jocurile de putere pe care Adriana Săftoiu le descrie. Vreau să confirm acuratețea cvasi-totală a evenimentelor pe care le-a descris Adriana Săftoiu în carte, cel puțin a celor care mă vizează și am descoperit lucruri pe care aproape le uitasem, dar care s-au întâmplat întocmai. Această atitudine ușor ciudată a lui Băsescu, după câștigarea alegerilor în 2004 la limită, cu ajutorul echipei care am fost lângă el atunci, sigur neenumerându-mă pe mine aici, mai ales Blaga și Săftoiu, restul erau risipiți, acele lucruri sunt elemente de analizat, dar nu de consultanți politici sau jurnaliști, ci de psiho-sociologi. Eu am fost șocat de schimbarea lui după accederea în scaunul de la Cotroceni în care se simțea multipotent și prea puternic, și de acel gen de reacție de tip grobian, în condițiile în care care dânsul era total neglijent în îmbrăcăminte sau în comportament, dar cerea o asmenea rigoare, despre care nu fusese vorba înainte și care nu era corect să fie impusă, pentru că nu eram în ședințe publice, în întâlniri oficiale, erau discuții informale, cu apropiații, în care vorbeam despre modul în care putem face o majoritate. În acele momente a început un joc de intimidare cu apropiații săi, în care a încercat să diminueze rolul apropiaților, să îmi anuleze importanța cuvenită tocmai ca să nu conteze decât dânsul. Asta a fost destul de fruntrant pentru mine, am considerat că este prea mult pentru ”ficatul meu” și am plecat, nu am suportat umilințele la care urma să mă supună. Alții de acolo, mai ales Blaga și Săftoiu, au încercat să îl ajute să fie un președinte bun și profesionist, sunt 2 oameni care și-au arătat fidelitatea cu vârf și îndesat. Din acest unghi cartea este binevenită și relevă multe aspecte ale ”pacientului” Traian Băsescu, apropo de cartea celebră ”Acești bolnavi care ne guvernează. Și este vorba de datoria Adrianei Săftoiu de a scrie această carte, mai ales după încheierea celor două mandate”, a afirmat consultantul.
Gușă a a precizat că este de mare acuratețe ce a scris Săftoiu în carte: ”Eu consider de mare acuratețe ce s-a scris acolo. Cred că procentul de 95% veritabil este bun, mai ales la scenele despre care vorbeam, este un procent bun. Au fost puțin modificate, la scenele la care ea nu a asistat, dar cred că este bun un procent de 95%”.
Întrebat dacă este deonotolgic că a scris cartea, acesta a precizat:
”Deontologic cu siguranță este, pentru că datoria unui slujbaș român, așa cum este Adriana Săftoiu, pentru că ea nu a fost angajatul lui Traian Băsescu, a fost într-o poziție foarte importantă, unde trebuia să își respecte fișa postului. Din acest unghi, clar este deontologic. Din punct de vedere uman, având în vedere derapajele relației dintre Traian Băsescu și Adriana Săftoiu, asta este greu de judecat. Dacă ar fi rămas în relații amiabile, dacă Băsescu nu ar fi deranjat-o cu fel de fel de referiri care au deranjat-o pe Adriana Săftoiu, poate această carte nu se năștea. Dar așa este viața, este făcută din interacțiuni, unele pozitive, altele negative. Între cei doi, la urmă a rămas o interacțiune negativă, iar cea care a rămas frustrată și într-un fel, a fost blamată public, a fost Adriana Săftoiu, cea care acum și-a luat o revanșă. Dar nu consider nedeontologic, repet”.
Legat de reacțiile pe care Traian Băsescu și Udrea le-au avut după lansarea cărții, Cozmin Gușă a spus:
”Reacția celor doi este una firească, conformă cu vremurile pe care le trăiesc. Traian Băsescu trebuie să își apere credibilitatea grav atinsă de cele spuse de Adriana Săftoiu, de om corect. Asta este miza lui. Legat de Elena Udrea, eu am vazut-o pe Adriana Săftoiu destul de elegantă, spunând că Udrea ar fi putut să aibă totuși o soartă politică, dacă nu l-ar fi avut consultant pe Traian Băsescu. În rest legat de lucrurile lumești, este greu de spus dacă Elena Udrea ar fi trebuit sau nu să aibă o reacție în fața unor sugestii destul de explicite, ale Adrianei Săftoiu, apropo de influența Elenei Udrea asupra lui Traian Băsescu. Dar este un teritoriu pe care nu pot și nu vrea să intru, pentru că nu cunosc multe lucruri despre asta”, a încheiat Cozmin Gușă.