Consultantul politic Cozmin Guşă a subliniat că alegerile locale într-un singur tur marchează, în primul rând un "blocaj politic", întrucât ele nu permit în niciun fel realizarea unei schimbări.
"Această campanie, așa cum a fost ea desemnată cu legea modificată și cu alegerile dintr-un singur tur, înseamnă foarte mult un status-quo: neputând să-ți faci campanie corespunzător, nemaiputând să plătești bani la presă în funcție de bugetul pe care îl ai, nemaiputând să plătești panotaj, să plătești afișe, dacă vii din postura de outsider, de om care își dorește și poate e competent să ia o primărie sau consiliu județean, ești dezavantajat. Pentru că foarte greu ajungi, mai ales în comunitățiile mari, cum sunt marile municipii, sectoarele Bucureștiului, foarte greu ajungi să fii cunoscut din poziția de outsider, de om care vine să înnoiască actul de administrație, să înnoiască admosfera, să vină cu alte soluții; propabil, pentru că e mult mai mare probabiltatea de reformă în cazul unui nou-venit, decât în cazul unuia care are deja două-trei sau patru mandate și care nu face altceva decât să își apere pielea, bineînțeles, să își rotunjească conturile și să-și hrănească clientela de firme care au proliferat pe bugetele administrative, croite special pentru acele firme care sunt clienții vechi", a explicat Guşă pentru portalul PSnews.
"Eu aș spune că: bun, în afară de teamă, care este un sentiment uman, dacă nu e controlată nu mai este un sentiment uman, devine animalic. Dar o teamă controlată e un sentiment uman, da? Tuturor ne e frică: ba de un cutremur, ba de o pisică neagră, ba de fel și fel de lucruri. Dar o teamă necontrolată este ceva animalic. Și vedem cum foarte mulți semeni ai noștri, temându-se foarte tare se comportă ca niște animale în vremurile astea. Dar aici: eu am numit campania asta 'Nimeni și Nimic'. Deci campania 'Nimeni și nimic', iar acest 'nimeni și nimic' este ca urmare a involuției accelerate a partidelor politice și a leadership-ului de partid. Acum, în toată lumea, liderii politici au involuat. Franța nu îl mai are lider pe Francois Mitterand sau Jaques Chirac, chiar, îl are pe Francois Hollande. Nu mai e Helmut Kohl în Germania, este doamna Merkel. Italia nu mai are vreun lider. Adică, vedem că peste tot în Europa o involuție clară al leadership-ului politic s-a înregistrat, dar acolo structurile de partid sunt încă puternice pentru că acolo comunitățile sunt foarte pretențioase. Comunitatea, acolo, știe că trebuie să-ți aleagă un lider competent dacă vrea să îi fie bine, zi de zi, în afara perioadelor de concediu, pentru că nu-s acolo. Lupta de a obliga partidele să pună oameni competenți este una foarte mare în comunitățile europene, din lumea euro-atlantică", a adăugat el.
În ceea ce priveşte electoratul, consultantul politic a arătat că aşteptările şi standardele românilor atunci când pun ştampila pe buletinul de vot au devenit tot mai mici.
"Noi suntem mai puțin pretențioși, ne-am obișnuit. Cum ziceam acum vreo 12-13 ani, mi-a adus aminte un prieten care a spus: noi suntem țara lui 'merge, bre'. Și țara lui 'merge, bre' uite că a generat această involuție a partidelor, pentru că partidele au zis 'dacă merge, merge'. Înseamnă că ne putem alege și lideri care sunt, poate, analfabeți și lideri care nu au aplecare către cetățeni și lideri care sunt tentați să fure. Uite: și lideri care sunt condamnați la închisoare", a explicat Guşă.
(...) Deci, faptul că cetățenii încă preferă anumiți oameni care nu au performat este, în primul rând, o lipsă de cultură civică. Cultura civică minimală pentru un locuitor al unei comunități îi spune în felul următor: 'băi, nene, omul ăla pe care îl alegi primar este cel care îți cheștuiește banii'. Măcar atâta trebuie să pricepi. Și la fel cum fiecare dintre noi suntem stresați în case 'bă, pe ce-o fi cheltuit nevastă-mea banii', așa este și cu primarul. Deci, primarul este cel care ne cheltuiește banii tuturor, e capul de familie, într-un fel, administrativ, care cheltuiește banii; dar dacă suntem interesați pe ce se duc banii pe care îi câștigăm în fiecare lună într-o familie – soțul, soția și așa mai departe -, la fel, minima cultură civică ne-ar spune că trebuie să fim foarte atenți pe cine alegem, pentru că ăla ne cheltuiește banii. Noi punem bani acolo, în fiecare lună, dar ăla ne cheltuiește banii. Sigur, e și consiliul, dar noi știm foarte bine că mecanismele primarului asupra consiliului sunt unele foarte directe și poate să-și facă majoritatea destul de rapid și banii se cam duc pe complicități cu consilierii; mă rog, cam cum dorește acel primar. Deci, această campanie 'nimeni și nimic' este una în care nu au apărut aproape deloc fețe noi, remarcabile, este una în care niciun lider de partid nu a demonstrat viziune, strategie, iar aici, la partidele mari, după părerea mea, campion al acestui clasament negativ - ca să spun așa - este leadership-ul PNL", a completat consultantul politic Cozmin Guşă.