"Eu mi-am dat demisia din PSD, chiar de Ziua Americii, pe 4 iulie 2003, pentru că observam acea mare caracatiţă de foşti demnitari ai statului comunist, foşti oameni din pepiniera statului comunist care ar fi trebuit să administreze România cum se cuvine, pentru că ştiau ce înseamnă administraţie, nu ca cei de astăzi, dar ei au vrut să ia România în posesie. Atunci am plecat, mi-am dat demisia şi am încercat să blochez ascensiunea acelui grup care îl căpuşa pe Adrian Năstase, îi căpuşa guvernarea şi am dat după aceea peste altceva. Ştiam asta, pentru că altfel nu m-aş fi zbătut dintr-un partid în altul: şef de campanie acolo, şef de campanie dincolo. Tot timpul am încercat să facem ceva. Din păcate, s-a jucat la toate capetele, adică cei care erau foarte hămesiţi de putere după 1990 au jucat la toate capetele, foştii activişti comunişti s-au dus la PDSR, foştii ofiţeri acoperiţi s-au dus la PD, la PNL, la PNŢCD informatorii direcţiei de informaţii interne, la PNL cei de la informaţii externe, la PD şi FSN ofiţerii acoperiţi. Şi aşa s-au împărţit pe roluri şi niciun partid nu a putut să le ia poziţia sau dacă le-au luat poziţia, le-au luat-o pentru o perioadă scurtă, pentru că a fost mult de furat, a fost mult de distrus", a explicat consultantul politic.
Cozmin Guşă: Tarom se îndreaptă către un faliment răsunător
"Toţi liderii politici au smântânit banii de campanii"
Întrebat cum era campania electorală în timpul în care era în politică şi cum se finanţau partidele atunci, Cozmin Guşă a spus că a refuzat de fiecare dată când a condus campanii să se apropie de partea financiară.
"Organizatorii partidelor văd campania electorală, nu ca pe un moment în care trebuie să maximizeze şansele partidului, ci ca pe un moment în care se îndestulează personal. Iar sumele despre care aud telespectatorii noştri trebuie să le împartă la doi, la trei... Adică, sumele alea nu au fost în totalitate cheltuite în campanie şi cele pe care le-am auzit, genţile cu bani, şacoşele, sunt nişte bani negri pe care toţi liderii partidelor, de la toate partidele din România, într-un fel sau altul, i-au smântânit. Deci, aşa s-au îmbogăţit unii membri de partid care au avut acces la bani, nu doar în plan naţional, ci şi în plan judeţean, organizând campanii şi asumându-şi nişte cheltuieli, dar de fapt luând banii acasă. Şi ăsta este adevărul. Din acest motiv, partidele nu au avut succes, pentru că în momentul în care faci un lucru corect de la cap la coadă şi nu fugi cu o parte din bani acasă, altul este rezultatul, altu-i aplombul tău, alta-i încredere. Şi ei se ştiu unii pe alţii. Să vezi un lider de partid că spune că nu ştie ce s-a întâmplat şi toţi din jurul lui să fie arestaţi, asta este pentru oameni proşti sau pentru oameni neinformaţi. Mulţi dintre telespectatorii noştri ştiu ce se întâmplă cu aceşti bani de campanie, chiar şi unii oameni de afaceri care dădeau bani de campanie pentru a se pune bine cu liderul ştiu acest lucru", a afirmat consultantul politic.
"În momentul în care dai jumătate din sumă şpagă o să faci o lucrare foarte proastă"
Cozmin Guşă a mai spus că din toate anchetele se vede ce primeau oamenii de afaceri în schimb: contracte cu Consiliul Judeţean, cu Primăria, cu anumite ministere.
"Ei făceau lucrarea prost pentru că atunci când dai o şpagă înainte, practic profitul pe care tu l-ai fi realizat făcând lucrarea bine l-ai dat şpagă. Atunci faci lucrarea prost şi mai ieftin ca să îţi rămână şi ţie un profit. Deci, cei care generau acest dezastru pentru România prin lucrări prost făcute au fost la două capete: omul politic, cu pixul în mână, cu decizia, şi omul de afaceri care a acceptat acest joc. În momentul în care dai jumătate din sumă şpagă o să faci o lucrare foarte proastă", a explicat acesta.
Cozmin Guşă a mai precizat că acesta este şi motivul pentru care la fiecare lucrare mare se face act adiţional. "Nu vorbesc aici despre mega-scandalurile gen Bechtel în care ne-am pus în genunchi şi am dat un mega-contract pentru Autostrada Transilvania, care nici astăzi nu s-a făcut, fără licitaţie şi fără răspundere. E un mare dezastru", a completat acesta.
"Tu crezi că mulţi dintre ei, cu care sunt prieten şi o recunosc oricând, cum ar fi Nicu Niro sau Dorin Cocoş sunt cei care au luat cea mai mare parte din banii din tranzacţii? Crezi? Nici vorbă? Banii mulţi sunt în altă parte. Şi este o complicitate generalizată despre care nu se discută. Cine ştie câţi martori totali conspiranţi sunt în acel dosar? Şi cine ştie ce urmează în următorul dosar care se instrumentează acum?", a afirmat Cozmin Guşă.
"Un ospiciu numit România, cronica unui eşec premeditat"
"Toate partidele care au fost la guvernare au furat, dar cine să le judece? Aceste partide, de la absolut orice nivel, au propus reprezentanţi, de la reprezentanţii din justiţie, până la reprezentanţii de la CNA, până la reprezentanţii de la TVR. Oricum te uiţi, partidele au propus oamenii. După ce criterii? După profesionalism? Nu. Mergea bine treaba. Crezi că la Tarom au propus profesionişti? Nu. Au propus pe cineva care este dator să dea cuiva anumite contracte, cui se spune. Mai demult erau doar partidele care dictau, mai în ultimii ani dictează şi serviciile secrete, ofiţerul acoperit dă contractele la celălalt care este şi el ofiţer acoperit. Aşa s-a ajuns în varianta în care banii se dau aiurea de la stat, şi statutul încă produce, pentru că nu suntem în depresie financiară. Aşa s-a întâmplat. Nu are cine să îi judece. Cine să îi judece? Cei pe care i-au pus în funcţie? Vedem procurori şefi acuzaţi, foşti procurori şefi în altă parte, foşti miniştrii ai justiţiei... Cred că e la fel ca la iceberg, vedea a 11-a parte din tot ceea ce e, restul este din apă", a declarat consultantul politic, adăugând că situaţia în care ne aflăm este proastă. "Un ospiciu numit România, cronica unui eşec premeditat", a completat acesta.
"Ce-i cu statul ăsta? De ce suntem atât de slabi?"
Cozmin Guşă a adus în discuţie şi dosarul Black Cube. "Cum să nu interpelezi Ambasada Irsaelului după scandalul Black Cube. Cum? Cum să nu faci asta? Cine suntem aici? Vine o agenţie recomandată de Guvernul de acolo sau de către primul ministru israelian Benjamin Netanyahu face cercetări ca să o distrugă pe procurorul-şef DNA, rămâne un şef de serviciu secret în funcţie atâtea luni de zile, mă refer la Mihai Răzvan Ungureanu, pentru că se spune că l-ar proteja tot evrei. Ce este cu asta? Ce-i cu statul ăsta? De ce suntem atât de slabi? Noi împotriva acestor lucruri evidente nu reuşim să avem reacţie", a mai precizat consultantul politic.
Acesta a mai spus că România nu are reacţii împotriva acestui caz şi vrem să vedem reacţii ale unora împotriva celor care i-au numit în funcţii. "Cine pe cine? Încă o dată adresez întrebare: Cine? Pentru că s-a furat. Când se acuză, se găsesc detalii infamante din trecutul unora care au mai făcut ceva", a mai explicat Cozmin Guşă, adăugând că DNA-ul şi Laura Codruţa Kovesi au făcut ceva, ne-au adus la suprafaţă.
"Strigăm jos politicienii şi când vin alegerile locale în 2016 îi alegem tot pe ăia"
"Câţi din telespectatorii, chiar cei care îi simpatizează pe unii, cred că Tăriceanul nu a smântânit când era prim ministru sau Băsescu nu ştia ce se întâmplă sau Ponta şi Ghiţă nu au făcut lucruri împreună? Câţi? Niciunul, toţi ştiu. Ţinem cu ei că o fi fost ceva. Dar dacă a fost ceva de ce facem pe victimele şi nu încercăm să venim să facem curăţenie sau să facem un moment zero dacă toţi oamenii noştri politici sunt aşa şi nu suntem în stare să îi schimbăm pentru că tot îi votăm. Noi românii avem următoarea problemă: strigăm jos politicienii şi când vin alegerile locale în 2016 îi alegem tot pe ăia sau mai rău decât ăia şi vin parlamentarele şi nu forţăm partidele să vină cu oameni noi. Şi ne uităm la scorurile din sontaje ...", a mai spus Cozmin Guşă, adăugând că suntem foarte slabi şi motivul principal este reprezentat de minciune pe care ne-am clădit viaţa după 1989.
"O ţară nu se poate clădi pe o minciună gogonată în care vorbeşti de o aşa-zisă revoluţie în care de fapt frustraţii regimului ceauşist vin şi preiau putere ştiind cu bună credinţă că au fost aşezaţi la putere de o forţă cu interese în zonă: Moscova cu sprijinul Budapestei şi a Washington-ului. Asta a fost scenariul pe scurt", a mai spus acesta.
"Şi îşi continuă mersul încet, încet. Şi am ratat proiectul de unirea cu Moldova, ca să mă refer şi la o ştire care a apărut de curând că a fost o rezolţie a Congresului SUA neglijată de către Ion Iliescu şi ai săi pentru jocul cu Moscova pe care îl făcea atunci", a completat Cozmin Guşă, precizând că acestea sunt realităţile pentru că am acceptat să trăim în minciună.
Guşă: Patronii de presă nu ar fi trebuit judecaţi înaintea politicienilor care au făcut un mare rău
"Boala lungă mai ţine, este vorba de generaţii", a mai afirmat acesta, explicând că ne trebuie forţă pentru a te opune valului de ipostură şi de nedreptate.
Cetăţenii intră greu în contact cu oamenii statului
Cozmin Guşă a mai spus că cetăţenii intră greu în contact cu oamenii statului. "Se ciocneşte cetăţeanul apărut cu funcţionarul bătut în fiecare zi la cap de către un tâmpit şi e cocktail molotov... Şi ai din nou la alegeri, din patru în patru ani, ca să alegem pe cine", a declarat consultantul politic.
Cozmin Guşă a mai spus că este o mare problemă că ne-am trezit cu informatori în partidele politice. "Şi câţi or mai fi şi în partidele actuale", a mai spus acesta, explicând că am ajuns aşa din frica celor care au fost agenţi acoperiţi dar cărora nu li s-a rezolvat statutul.
"Atunci i-am văzut adevărata faţă a lui Traian Băsescu"
"După ce am terminat cu Băsescu, după ce m-a păcălit să mă enervez şi să plec, în 2005, pentru că nu am suportat atâta nesimţire. Ştii la ce m-am gândit atunci? Că vrea să divorţeze să o ia de nevastă pe Elena şi eu îl încurcam. Apăruse un scandal cu sărăcul Cocoş cu nişte doamne...dar a apărut a doua zi după alegeri, în 13 decembrie, deşi întâmplarea avuse loc cu un an înainte. Şi mă gândeam ce este cu scenariul acesta? Vorbesc despre anul 2004. Şi mă gândeam că vor divorţa şi mă gândeam că Băsecu mi-a purtat pică din această cauză. Am avut un moment idee că încurcam un anumit plan. După aceea au fost alte detalii, cei tineri din PD voiau să mă pună pe mine preşedinte de partid. Un gând din vreamea aceea...", a mai dezvăluit Cozmin Guşă, adăugând că, de fapt, Traian Băsescu îl voia preşedinte pe Emil Boc pentru că avea nevoie de o marionetă pe care să îl învârtă.
Acesta a mai povestit că a trebuit atunci să plece, dar nu putea să plece aşa bătut după o victorie. "Atunci i-am văzut adevărata faţă a lui Traian Băsescu şi am început să îl contabilizez în fiecare lună şi am scos un decalos al greşelilor lui în doar şase luni de zile.
"Nimeni nu comenta, nici chiar Voiculescu care voia să îi intre în graţii fără să apuce să ştie că Traian Băsescu dacă apuce să urască pe cineva îl urăşte toată viaţa", a continua Cozmin Guşă.
"Văzând că se întâmplă toate chestiile astea am zis să mai fac o încercare şi să îmi fac un partid nou. Şi am făcut un partid cu tineri şi trei ani din 2005 până în 2008, m-am chinuti, m-am luptat cu partidul lui Băsescu, cu PSD-ul, cu serviciile secrete. A fost o singură posibilitate să reuşesc prin 2006 când i-am propus lui Tăriceanu să facem o alinaţă. Şi mai că a fost de acord. Şi Bogdan Olteanu şi alţii l-au îmbrododit pe Tăriceanu spunându-i că nu este bine şi aşa a căzut proiectul", a mai povestit acesta.
"La noi oamenii politici s-au relaţionat extern doar pentru avantaje personale"
Cozmin Guşă a mai declarat că în România este de folos un consilier de strategie şi din exterior, doar ca să dea consultanţă, nu doar să conducă o companie.
"La noi oamenii politici s-au relaţionat extern doar pentru avantaje personale şi nu au discutat despre stat şi şi-au pierdut respectul instant", a mai spus acesta, adăugând că negocierile externe trebuie făcute fie în interesul României, fie în interesul partidului.
Conform acestuia, prin negocierea interesului propriu intervine corupţia transnaţională. "Din acest motiv nu suntem un stat puternic, din cauza oamenilor care ne-au reprezentat", a mai explicat Cozmin Guşă.