"Cred că este mai puțin important să discutăm despre variante în momentul ăsta pentru că e foarte complexă alegerea pe care trebuie să o facă președintele Iohannis. Anarhie încă nu e, dar germenii unui mediu anarhic deja îi putem vedea. Acești germeni sunt favorizați de slăbiciunea extraordinar de mare a clasei politice care s-a văzut și în ultimele zile, de la gesturile extrem de rapide, pe repede înaintate de demisie până la felul timorat în care se mișcă reprezentanții partidelor politice. Această criză despre care vorbim e foarte veche și instalată până în rărunchii organismului societății publice din România și semnele lipsei de opinie, a lipsei de expertiză, lipsa curajului pe care le vedem în aceste momente.
Cei care suntem mai vechi, în câmpul ăsta, le-am văzut mai demult. Într-un minut vă povestesc: acum mai mult de zece ani, când Dorin era matur, dar Aneta mică, la fel ca și alte colege ale noastre, am înființat PIN, care avea doar oameni tineri. Acest partid avea multe deziderate, dar două erau majore: se împotrivea clasei politice cangrenate și, în acel moment vorbim de 2005, era cumva discursul străzii, și avertiza asupra unei posibile dictaturi a oamenilor cu chipiu. Sloganul partidului, unul dintre cele mai populare: 'Ne-am săturat cât ne-au furat, ne-am plictisit cât ne-au mințit' (....) Nu a primit votul acestei străzi entuziasmate, care l-a vrut pe chirurgul care merge cu bisturiul la primărie: Sorin Oprescu, într-un mare entuziasm. Am candidat și eu atunci și am luat mirobolantul scor de 8%. Colegii mei nu au intrat în colegiul municipal", a spus Cozmin Gușă.
În viziunea consultantului politic, "entuziasmele la români țin destul de puțin și solutia nu e în a sta în stradă", iar "pericolul anarhiei e unul evident pe care nu putem să ni-l permitem".
"Această clasă politică, care e organizată sub forma unor partide nereformate, clientelare care nu mai au resurse și nu caută resurse. Nu am văzut să vină să recruteze băieți deștepți, din companii și fete inteligente din universități. Nu! Ei își amestecă mereu aceeași mămăligă și își aduc copiii săi să îi înlocuiască. Pericolul anarhiei e unul evident pe care nu putem să ni-l permitem. A sta în stradă e un lux. Atunci când stai în stradă nici nu muncești, nici nu te relaxezi. Statul în stradă deranjează alt cetățean care și-ar dori liniște, care și-ar dori ca copiii lui să poată să vină în siguranță de la film sau de la joacă, nu într-un asemenea climat de agitație", a mai spus consultantul politic.
Pe de altă parte, Cozmin Gușă consideră că "această presiune mare socială se datorează și marii întârzieri cu care Klaus Iohannis a acționat".
"Presiunea e ultra necesară, doar să nu se permentizeze. Știm cu toții că președintele Iohanis e un președinte de pace, care dorește să recoaguleze societatea românească, care dorește să pună lucrurile la punct, dacă poate. Această presiune mare socială se datorează și marii întârzieri cu care Klaus Iohannis a acționat. Un an e foarte mult în viața unei națiuni și povara care apasă pe umerii săi e foarte uriașă, tocmai datorită întârzierii cu care a acționat, care se datorează și lipsei de parteneri . Klaus Iohannis avea nevoie de parteneri instituționali și și-a clamat nevoia. Nu i-a avut decât cu foarte puține excepții", a explicat Cozmin Gușă.
Având în vedere situația din România, consultantul politic este de părere că "avem nevoie de un prim-ministru interimar de război":
"Un prim-ministru care să aibă suficientă autoritate ca să poată să se impună partidelor din Parlament, să poată să impună clar un program pe un an de zile, care să redisciplineze clasa politică (...) un prim-ministru de război care să fie în stare să spună populației: 'vă rog, mergeți acasă, vin cu rapoarte lunare în fața voastră. Dacă sunteți nemulțumiți, doar atunci să veniți în stradă. Până atunci, români, pregătiți-vă de alegeri, fiți militanți".
"Românii cei mai în vârstă sunt extrem de manipulabili, din nefericire și foarte dezinformați sau neinformați. Se uită doar la știri, de genul celor de la ora 5, și la fel de fel de dezbateri politice. Cei din generația tânără sunt deculturalizați. Societatea românească, în ultimii 20 de ani, a produs mai multe rebuturi decât vârfuri. Vârfurile pleacă și cei care au rămas în țară și își clamează cunoștințele, îmi pare rău să îi anunț dar le lipsește o bază culturală pe care nu au căpătat-o în școală. Având în vedere că marea majoritate a generației de mijloc: 30-55, mai ales cei activi sunt plecați în străinătate și își exercită din diaspora dreptul de vot, vedem că, în țară, avem o masă manipulabilă care e ușor de dus de nas și ăsta e rezultatul și acestui Parlament", a mai spus consultantul politic.
În acest sens, Cozmin Gușă subliniază faptul că "cei care sunt în stradă au generat acest Parlament" fie pentru că nu s-au dus la vot, fie pentru că, atunci când s-au dus, "au ales reprezentanții baronilor sau baronii în persoană":
"Să nu ne prefacem că doar politicienii sunt vinovați, mai vinovați sunt intelectualii și vinovați sunt și cetățenii care, într-un fel sau altul, și-au exprimat opțiunea greșit. La fel de vinovați sunt și reprezentanții mass-media care și-au pierdut simțul profesional și s-au dezorganizat și, pentru o pâine mai bună, au preferat să fie trompete în loc să își exprime idealurile și morala publică pe care au înțeles-o".
"Klaus Iohannis are o presiune imensă asupra umerilor săi, pe care o avea și anul trecut, când a fost ales, dar care s-a multiplicat de câteva ori, în acest an. Poate să rezolve problema foarte ușor pentru că presiunea îi dă posibilitatea să vină cu o propunere de Guvern de tehnocrați pe care Parlamentul nu va avea curajul să o refuze, dar marea responsabilitate a sa este să fie un președinte de pace, înțelept care să propună un prim-ministru de război, inteligent care cunoaște bine spiritul poporului român, care nu e la întâmplare, care înțelege contextul regional și mondial și știe cum să orienteze politica unui Guvern de tehnocrați care se pricepe la profesia sa, poate să implementeze rapid strategii guvernamentale pe domeniul său. Să nu hrănim poporul cu iluzii și să nu aplaudăm pentru aceste manifestări publice, groaznic de dramatice în fiecare seară. Să nu uităm că au venit în urma unor morți nevinovate pentru că cu cât ne mințim mai mult, cu atât ne va fi mai rău", a conchis Cozmin Gușă.