"În mod evident, așa cum noi tot anunțăm de câteva luni de zile, suntem într-o perioadă de coleziuni geopolitice majore și într-o perioadă în care lumea se rescrie. Logica în care trăim este una pe care nu o putem factualiza, nu putem să o descriem cu exactitate. Ne scapă. Anul trecut era mai previzibil totul. Din nefericire, România nu joacă astăzi. Într-o perioadă de asemenea coleziuni geopolitice, cum se întâmplă în zona noastră, România ar putea să joace major, dacă ar avea jucători. România nu are jucători astăzi. Nu avem 'Hagi' în politica românească, din păcate. Nivelul politicii a scăzut foarte mult pentru că nu putem să finalizăm.
Cozmin Guşă: "Moţiunea nu va trece, liberalii au acţionat extrem de prost"
Până la ora asta se vede așa: SUA e într-o pierdere de viteză discursivă, dar într-o hiperactivitate care nu se poate vedea, dar se poate simți. Având un Obama care e la final de mandat, practic, nu mai contează în jocul mare. Un Joe Biden pentru zona noastră e mult mai important. Asta era întâlnirea de care avea România nevoie, cu Joe Biden. Astăzi, Obama ne a zis cam așa: 'noi facem niște treburi pe care dorim să vi le ascundem, în continuare. Ele nu sunt foarte productive pentru că au generat niște necazuri'. Cum să îl cred în discursul său în momentul în care nu face nicio referire despre această zonă extrem de tensionantă de la frontiera estică a NATO și a UE, dominată de conflictul din Ucraina și de posibilul conflict din Moldova? Am auzit despre Siria și faptul că ar fi o mare preocupare lupta împotriva Statului Islamic. De unde? Dacă ne uităm la eșecul 'Primăverii arabe', încă o dată spun, ne dăm seama că e o discordanță. Discursul lui Obama e unul care tensionează, nu rezolvă și nu e credibil", a spus Cozmin Gușă.
Cozmin Gușă: Victor Ponta a devenit foarte periculos pentru soarta noastră
În ceea ce privește discursul lui Vladimir Putin, Cozmin Gușă a punctat faptul că este unul "de mare actor, care nu are în spate mare lucru".
"El are dreptate atunci când discută despre Statul Islamic, care a luat un mare avânt și e furajat artificial de către forțe care nu își asumă că îl furajează cu arme și bani. Putin, repet, nu are în spate nicio strategie de durată și nici forță. Are o economie care depinde de exportul de energie care acum e la un preț foarte mic și dedicat exclusiv către zona Europei care e în regres. Putin, în plan militar, dacă nu ar avea organizația de la Shanghai, cuplată cu China, nu ar reprezenta aproape nimic în politica mondială. Vorbesc de un discurs necredibil al celui mai important actor geopolitic, Barack Obama și de un discurs care nu e fundamentat", a adăugat consultantul politic.
Cozmin Guşă, despre situaţia din PNL: "Retragerea lui Blaga ar fi fatală"
Pe de altă parte, referindu-se la criza refugiaților și la modul în care România a abordat această chestiune, consultantul politic a criticat slaba pregătire a consilierilor prezidențiali.
"Fugim pentru că nu avem soluție. Ce soluții să vină când totul se reduce la proiecte și bani. Consilierii președintelui Iohannis sunt foarte slabi. După un prim impuls al lui Iohannis, de a pune problema României în criza refugiaților, după nu a mai avut nimic. Unde sunt consilierii ăia, domnul Aurescu care se întâlnește cu ministrul de Externe al Andorei... Din nefericire, asta e politica externă românească. Nimeni nu își asumă asta. România ar putea să aibă un proiect excepțional pe zona ei de expertiză, pe cei 2.000 și ceva de kilometri la granița NATO și ne-am putea face un proiect din asta. Mutațiile legate de criza refugiaților vor fi pe termen mediu și lung. Ne uităm la acest val de refugiați și migranți care vin într-o Europă care nu e SUA, nu e un bloc compact, e o Europă de multe feluri, care vorbește pe multe voci. Cât de slab e proiectul UE astăzi?, a mai spus Cozmin Gușă.