"Victor Ponta nu ar fi reușit niciodată să promoveze sau să ne păcălească, pe cei pe care l-am sprijinit într-un fel să ajungă în funcție de răspundere, dacă statul român nu era atât de slab. El e un produs în eprubetă al statului român. Atunci când produce oameni în eprubetă, ca Victor Ponta, s-ar putea întâmpla să ajungem la astfel de comportamente complet anormale (...) Statul român nu și-a făcut temele legat de Victor Ponta pentru că, după ce l-a recrutat, nu a avut grijă să îl informeze și să îl studieze în continuare. Când l-am promovat să fie șeful TSD, nu m-a informat nimeni, din statul român, că era un băiat făcut în eprubetă. Năstase și-a amintit cu greu că Victor Ponta i-a fost student, la un moment dat. Motivele pot să fie legate de calitatea lui de student, dar și-a amintit greu, inclusiv Năstase, despre acest lucru, Victor Ponta fiind un produs conjuctural. Habar nu aveam că a fost în PNL. Când l-am promovat în funcția administrativă de șef al Corpului de Control al lui Adrian Năstase era independent politic, dar nimeni nu m-a informat că el fusese în PNL, înainte, și avea adeziune. Nimeni nu ne-a informat nici că ar fi fost sau nu ar fi fost șef acoperit al SIE și nici că ar fi avut acea adeziune la PNL", a declarat Cozmin Gușă.
În viziunea consultantului politic, "Victor Ponta, din nefericire, la nivel uman, politic, profesional a dovedit că nu e mai mult decât un contorsionist", statul român fiind cel care a eșuat în cazul său, întrucât l-a încurajat prea mult.
"El, apropo de circurile pe care le vedeam în copilăria noastră și vedeam cum femei intră în fel de fel de cutii mici și se învârt în jurul unui par. Victor Ponta este un contorsionist. Nu a eșuat el, a eșuat statul român. Victor Ponta a fost mult prea mult încurajat de către statul român. Și George Maior e un produs al statului român. Statul român sunt instituțiile așa cum sunt ele. Și lui George Maior i s-au dat aripi, tot de către statul român, el răspunzând într-o măsură mult mai consistentă decât Ponta. Aici e ca la discuția interminabilă legată de judecători, apropo de sentințe. Cine îi judecă pe judecători? Așa și cu oamenii care fac ofițeri acoperiți niște rebuturi. Și cei care recrutează și cei care sunt recrutați ar trebui să aibă niște mari calități pentru ca să performeze în favoarea statului român. Victor Ponta e un asemenea caz clinic, în care cei care l-au recrutat nu au avut suficientă grijă și mă gândesc când vor răspunde. E o răspundere și aici, în momentul în care dai o grijlă de performanță pentru un om (...) Cine răspunde pentru grila lui de carieră? Jocul democrației e o mare minciună. E în felul următor: niște instituții foarte puternice iau decizii și cetățenii votează, dar tot decid instituțiile. Nu e alt joc. Instituțiile astea când vor răspunde?", a afirmat consultantul politic.
Cozmin Gușă este de părere că fostul șef de stat, Traian Băsescu nu numai că l-a ajutat, ci l-a impus pe Victor Ponta.
"Traian Băsescu, cu fel de fel de oameni fideli, a reușit să îl impună pe Victor Ponta, după ce Victor Ponta, înainte cu trei săptămâni de alegerile din PSD, din 2010, era președinte uns al UNPR-ului lui Gabriel Oprea, fără să fie ales și, când i s-a dat această funcție, Gabriel Oprea urma să fie președinte executiv al UNPR. De atunci, s-a trezit în mintea lui Traian Băsescu 'de ce să îl punem la UNPR?' (...) Băsescu dovedise, în primul mandat, că nu e capabil să construiască nimic. Perpetuarea lui la putere s-a bazat pe aceast efort ciudat, abscons al cuiva și pe marea greșeală a lui Geoană, din dezbateri. Vizita la Vântu a fost un pretext, când șții să o explici și nu ai probleme să spui de ce ai fost acolo, rezolvi asta. Mircea Geoană, în acea dezbatere, a fost tutu-mutu, care nu a zis nimica. Structura personală pe care o crease Traian Băsescu era mult mai slabă și nepregătită ca să promoveze proiecte. Marea problemă a lui Traian Băsescu este una pe care el nu vrea să și-o numere când își analizează mandatele. Este cea legată de neo-baronii portocalii și galbeni pe care el i-a creat, ca alternativă la cei roșii. În perioada lui Băsescu, de zece ani de zile, au fost creați oameni de foarte proastă factură, foarte slabi și lacomi, care au preluat puterea și s-au vopsit. Asta e marea anti-performanță a lui Traian Băsescu", a mai precizat Cozmin Gușă.
În acest sens, consultantul politic a afirmat că "Băsescu e foarte vinovat de apariția și creșterea până la ceruri a lui Ponta", în contextul în care "știa foarte bine că Victor Ponta e un veleitar care ar face absolut orice pentru puterea personală".
"Băsescu are intelegența politică remarcabilă și știe să recunoască un novice lângă un profesionist, în ale politicii. Are aceste posibilități. El știa foarte bine că Victor Ponta e un veleitar care ar face absolut orice pentru puterea personală pentru că, atunci când Băsescu vorbea de Ponta ca fiind un pisicuț avea dreptate, așa făcea și cu Vanghlie, dar mai ales cu Băsescu. Băsescu, având aceste argumente ale expertizei sale legate de performanții politicii; 2. a certitudinii faptului că Victor Ponta e un 'miau, miau' care face orice pentru ca să își perpetueze puterea personală, el nu avea voie să îl promoveze de atâtea ori. Degeaba l-a criticat la televizor. E un cabotin Traian Băsescu. În cazul lui Victor Ponta, s-a jucat cu focul pentru că s-a jucat cu țara, la fel cum s-a jucat în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu. Avea multe variante de la Mugur Isărescu în jos", a mai spus Cozmin Gușă.
Pe de altă parte, Cozmin Gușă a criticat faptul că fostul șef de stat nu a cuantificat niciodată contribuțiile în plan extern și intern pentru ca el să ajungă președinte, în vederea îndeplinirii unui singur scop, și astăzi actual: reformarea clasei politice.
"Pe mine m-a șocat Băsescu de câteva ori în viață. La două zile distanță după ce a ajuns președinte, m-a șocat ceva: Traian Băsescu, care în toată campania umblase cu o Skoda mică, albastră, împreună cu mine, l-am văzut la nici două zile după ce luase mandatul, trecând singur pe Calea Victoriei, l-am văzut pe Băsescu cu opt limuzine. M-am speriat. Dacă de la o Skoda mică, modestă, treci în două zile la opt masini, doi antemergători, doi pe dreapta, doi în spate, el altă mașină. Erau doar ca să se deplaseze către Palatul Cotroceni. Aia mi-a arătat mie că omul era, de fapt, din alt film. El folosea doar ca imagine acea mașinuță mică și de abia a așteptat momentul să folosească acele mașini pe care Năstase și le pregătise pentru el. Atunci, am avut un șoc. Zic, 'Doamne, pe cine am facut noi președinte?'. Băsescu individualizează prea mult acel talent al lui. Forța care l-a făcut președinte a fost una extrem de complexă și nu ține de el. Traian Băsescu a avut o contribuție de plus/minus 20 la sută. În rest, au fost forțe externe și interne. Asta niciodată nu a cuantificat. Nimeni nu l-a ajutat pentru scopul puterii personale. Cei care l-am ajutat, din plan intern, l-am ajutat pentru un singur scop, care și azi e actual: reformarea clasei politice. Băsescu, pe românește, trebuia să fie bâta care sparge carul de oale sparte. Asta trebuia să fie. Nimeni nu l-a luat că e un mare savant. Era în varianta în care putea să distrugă ceva care era nociv: baronimea rosie. Ce a făcut: pe toți vechii lui tovarăși i-a urcat în funcții vizibile, care au preluat puterea", a mai spus consultantul politic.
Cozmin Gușă: Ponta a reușit să destructureze PSD.Participă într-un mod grobian la finalul partidului