"Dacă vreți să fim sinceri, în hora asta pe care noi o simplificăm tot timpul vorbind numai despre partide politice, trebuie să introducem, în mod necesar, de la consultanții politici, apropo de cei din studio sau de la cei de la telefon, putem să introducem liniștit oamenii din justiție, putem să introducem liniștit oamenii din servicii secrete pentru că aici a fost o complicitate generală. Sigur, este foarte simplu să arăți cu mâna oamenii din politic, ca fiind vinovați pentru că sunt beneficiarii unor averi impresionante, pe care le vedem astăzi și pe ecranele televizoarelor, mai mult, înainte, le bănuiam. Dar, aici complicitatea merge în felul următor: ajutăm partidul să ajungă la putere, eu, cel care l-am ajutat, din funcția mea de vector public, cine o fi acel vector public, primesc o sinecură, mă duc la CNA sau mă duc consilier prezidențial sau chiar voi deveni un parlamentar. Eu, cel din justiție, care am închis ochii la anumite lucruri care se știau și trebuia să deschid dosare, voi fi promovat: șef de secție, șef de Parchet sau altceva. Aici, dacă suntem ipocriți, o să arătăm cu degetul doar către politic. Nu trebuie să fim ipocriți. Societatea românească e bolnavă pe toate palierele ei. Primarii care au furat au furat cu complicitatea liderilor de partid și a parlamentarilor din zonă, care și ei, la rândul lor, au fost unși. Firmele de consultanță, care nu au sfătuit partidele să își facă curățenie sau să își administreze, într-un anumit fel, strategia politică, sunt, la rândul lor, vinovate. La rândul lor, cei care au consultat oameni politici, incapabili, acceptând bani pentru asta, sunt la fel de vinovați pentru că, fiind dotați cu inteligență, cu școală, cu expertiză nu trebuiau să facă așa ceva. D-aia a ajuns România aici. Răspunsurile sunt foarte simple. Nu trebuie să le căutăm, arătând mereu cu degetul la alții. Da, sistemul politic este principalul beneficiar și este cel care generează, dar cu complicitatea celorlalți", a declarat Cozmin Gușă.
În viziunea consultantului politic, "suntem o țară de vinovați și nimeni nu poate să fie lupul moralist astăzi".
"Sinecurismul din vremea lui Ceaușescu care, sigur, genera atunci niște avantaje sau călătorii în străinătate, în România post-1989, s-a perfecționat și oamenii care căutau înainte sinecuri, prin niște mici recompense, ajutând regimul Ceaușescu, ajutând sistemul comunist, au fost beneficiarii unor mari avantaje materiale care, i-au făcut la rândul lor, complici, pentru că nu au mai putut să critice, să fie vii în societate. Vorbeam, zilele trecute, cu un fost mare lider politic care și-a păstrat, cât de cât prospețimea, "domne, nu mă mai pot uita la televizor, pentru că nu doar politicienii vorbesc nimic, ba chiar și consultanții politici sau analiștii sau cei care apar la televizor vorbesc nimic și se vede clar că sunt în aceeași horă. Noi vrem să nu recunoaștem că suntem într-o vinovăție generală, dar nu putem. Suntem o țară de vinovați și nimeni nu poate să fie lupul moralist astăzi", a adăugat Cozmin Gușă.
Pe de altă parte, consultantul politic a punctat faptul că dacă doar 10 la sută din ceea ce se spune, astăzi, la televizor, privind acuzațiile care i se aduc lui Darius Vâlcov, sunt adevărate, "asta înseamnă un faliment total al noii generații politice, al cărui vârf sau unul dintre vârfuri, cel puțin, la nivel administrativ, dar care a și confirmat în funcția de ministru de Finanțe, ar fi Darius Vâlcov".
"Eu sunt puțin mai supărat, astăzi, pentru că mă uit pe ecran, de azi-dimineață, și dacă doar 10 la sută, din ceea ce se spune despre Darius Vâlcov e adevărat, pentru mine e o mare durere personală. Nu doar pentru faptul că suntem rude prin alianță, eu fiind nașul Laviniei Șandru și al lui Darius Vâlcov, dar și al fetiței lor, dar și pentru faptul că atunci când am condus campania electorală a PD-ului, în 2004, Darius a fost premiantul clasei și un primar, din noua generație, care speram că promite și într-adevăr, la nivel de administrație a Slatinei, a transformat total acel municipiu, dar, repet, dacă doar 10 la sută din ceea ce se spune, astăzi, la televizor sau se scrie, pe știri, am văzut niște sume de zeci de milioane în această seară, e de te doare burta, pe românește, dacă ar fi adevărate și acele lucruri, deci dacă doar 10 la sută ar fi adevărat, asta înseamnă un faliment total al noii generații politice, al cărui vârf sau unul dintre vârfuri, cel puțin, la nivel administrativ, dar care a și confirmat în funcția de ministru de Finanțe, ar fi Darius Vâlcov. Este atât de gravă problema și, repet, am o mare mâhnire personală să văd că așa, pe nesimțite, într-un sistem de complicități fel de fel de anonimi, oameni cenușii sau oameni dintre canalele interrelaționării dintre politic și afaceri au reușit să genereze asemenea profituri negre și asemenea sume și, sigur, pornind de la acest exemplu nefericit al lui Darius, dacă începem să ne uităm în jur și să multiplicăm perspectiva la alte niveluri de primari de mari municipii, de președinți de consilii județene, de prim-miniștri care au stat în funcții, trei-patru ani sau așa mai departe, începem să ne speriem și, cu un zâmbet amar, în colțul gurii, să vorbim de cât de bogată ar fi, de fapt, această țară", a mai spus consultantul politic.
În acest context, Cozmin Gușă afirmă că "societatea românească este de plâns și pentru faptul că vedem că depozitarii obiectelor culturale de valoare nu sunt neapărat și cunoscătorii acestor obiecte de valoare". Mai mult, consultantul politic este de părere că "suntem o națiune de looseri, într-adevăr, care, în acest moment se autodevorează din dorința de a face dreptate".
"Practic, baronizarea României a generat ca principalii colecționari de artă, de mare cultură să fie niște oameni care nu pot să aprecieze aceste lucruri, să fie niște oameni care le colecționează doar prin prisma lăcomiei și nu a pasiunii sau a științei despre așa ceva și, probabil, că suntem în acea poziție în care, aflând asemenea lucruri, greu de cuprins cu urechea, d-apoi cu creierul, pentru că cu urechea ți-e greu să cuprinzi asemenea informații, ajungem ușor dezabuzați și, sigur, încercăm să găsim vinovați în altă parte, într-un mod greșit. Vinovați suntem fiecare dintre noi, și cei pasivi de acasă, și cei activi negativ, și cei care avut un rol mai mare în stabilirea unor candidați în niște consultanțe pe care le-a oferit, în determinarea unor rezultate ale alegerilor. Suntem o națiune de looseri, într-adevăr, care, în acest moment se autodevorează din dorința de a face dreptate. Dar, dacă această autodevorare nu este conform unei strategii, ci doar conform unor gânduri de răzbunare între găști, atunci nu se va întâmpla nimic bun, pentru că nu vinovații sunt problema. Vinovații îi vedem, dovezile există, unii sunt deja la pușcărie, alții vor merge la pușcărie, alții negociază cu procurorii și spun fel de fel de lucruri, băgându-i pe alții la pușcărie care, în momentul ăsta, nu se așteaptă. Ăsta este dansul acesta drăcesc, în care ne-am angrenat și nu puteam să fim angrenați decât prin prisma unor lideri inconștienți sau a unor oameni care nu s-au preocupat să conducă România, dar s-au preocupat să o domine", a mai precizat Cozmin Gușă.
Întrebat dacă putem vorbi de corupție fără corupători, Cozmin Gușă a răspuns:
"Nu putem vorbi de corupție fără corupători și ultimul exemplu, în această săptămână, într-adevăr s-a petrecut un fenomen greu de cuprins într-o logică, respectiv acei corupători beneficiari, din scandul Microsoft, Pescariu, Florică și gașca lor care au fost scoși de sub urmărire și, în prima fază, că totuși sper că până la final nu va rămâne așa, au rămas și corupători și inițiatori și beneficiari și cu toate sumele la purtător și neurmăriți de justiție, care, într-adevăr creează un sentiment de frustare, nu pentru cei care sunt în arest, ci pentru ceilalți care nu au beneficiat sunt nevinovați și văd cum niște corupători, care ar trebui să fie vinovații principali, au ajuns să nu fie urmăriți într-un dosar cu foarte mulți bani și cu foarte multe pagube", a conchis Cozmin Gușă.