"Dacă stăm să căutăm o nouă majoritate, aceasta va putea fi posibilă doar dacă treburile în PSD se transformă radical, apropo de o anumită lipsă de susținere parțială în interiorul partidului pentru Victor Ponta. El mizează pe contrariu și probabil că un instinct de conservare pe care îl are, după această înfrângere, îl face să spere că această certitudine a guvernării și a avantajelor guvernării o să îl pună în postura de a fi susținut de către toți colegii lui. Dacă se uită bine telespectatorii noștri, o sa vadă că este destul de greu de descăunat din acea poziție. Cel puțin la Senat cu cei trei parteneri strategici, de după PNL, PDL respectiv UNPR, în primul rând, cu 9 la sută, partidul lui Tăriceanu și apoi UDMR, practic acolo culmea ar părea cel mai solid PSD, în ciuda faptului că probabil că de acolo va porni un tsunami al acestei majorități, ca un semn al normalității unui alt președinte care s-a instalat, care cel puțin la nivelul Camerelor, dacă nu la cel al Guvernului, ar trebui să aibă niște reprezentanți. Aici trebuie să mergem pe scenarii și scenariile trebuie să țină cont de anumite elemente subiective: elementele subiective sunt legate de forța și anduranța liderilor, forța și anduranța liderului Ponta, la ora actuală, ambele sunt puternic diminuate și doar dacă ne mințim sau dacă dorim să mințim pe Victor Ponta la televizor, îi spunem că mai are suficientă forță și suficientă anduranță pentru așa ceva, mai ales că pierderea principalului sprijin din zona instituțională, un naș - domnul George Maior. El pierzându-și și acest sprijin, probabil că va schiopăta destul de tare", a declarat Cozmin Gușă.
În acest context, consultantul politic a afirmat că la alegerile prezidențiale, de la finele anului trecut, "s-a întâmplat un lucru evident pe care dacă nu îl recunosc cei din PSD, în frunte cu Victor Ponta, înseamnă că încă nu au fie suficientă forță în instalatia lor politică, fie nu au suficientă luciditate".
"Votul de la alegerile de la finalul anului trecut a fost un vot antiguvernamental, în mod clar, a avut o consistență pronormalitate, apropo de atitudinea lui Klaus Iohannis din această perioadă, dar, în mod evident, lecția pe care ar fi trebuit să și-o însușească și am auzit voci din PSD care au vorbit despre asta, de la tânărul Cătălin Ivan până la primarul Robert Negoiță, care au dat o anumită consistență unor mesaje. E limpede că e nevoie de o altă construcție guvernamentală, care să respecte speranța, agenda publică, exprimată printr-un vot extrem de concret și covârșitor antiguvernamental, cu acea componentă anti-Ponta", a afirmat Cozmin Gușă.
În viziunea consultantului politic, "un Guvern stânga-dreapta" cu varianta unui UNPR în mijloc, "ar oferi o largă majoritate și o predictibilitate actului guvernamental, într-o perioadă complicată".
"Klaus Iohannis dorește să impună un nou model, un model sigur. Ce văd posibil, văd acel Guvern de la largă coaliție, nu neaparat de uniune, pentru că nu e neapărată nevoie de toate partidele, unele nici nu există (...) dar un Guvern stânga-dreapta, cu ceva în mijloc de centru, cum ar fi UNPR, ar oferi o largă majoritate și o predictibilitate actului guvernamental, într-o perioadă complicată (...) Părerea mea este că dacă este să vorbim despre coerența unui proiect guvernamental, în acord cu ceea ce și-ar dori Klaus Iohannis, un proiect de țară diferit față de ce a fost până cum, ar fi un asemenea Guvern de largă coaliție, cu PSD - stânga, PNL - dreapta, UNPR în mijloc, și sigur, un premier care să fie propunerea președintelui în funcție, venită din formațiunea câștigătoare sau cu sprijinul formațiunii câștigătoare", a adăugat Cozmin Gușă.
Astfel, în aceste condiții, subliniază Cozmin Gușă "nimeni nu ar putea să se îngrașe artificial de pe urma Opoziției" și "toți ar putea să participe cu cei mai buni oameni pe care îi au".
"Iohannis nu va ieși niciodată din documentele pe care le semnează, va fi foarte precis: el are un document semnat, în varianta în care va fi un Guvern PNL 'dodoloț', în care premier va fi Cătălin Predoiu, un om remarcabil din noua generație care poate să fie o speranță, în acest moment, dar să nu uităm că un asemenea Guvern larg naște diverse negocieri (...) iar, a lăsa, spre exemplu, UNPR în afară și asta ar putea să asigure o majoritate, dar poate nu ar fi corect, pentru că UNPR, la ultimele guverne și guvernări, din care a făcut parte, a fost extrem de predictibil și și-a asociat, prin persoana lui Gabi Oprea, această strategie de securitate națională relaționând cu instituțiile statului, respectiv serviciile secrete, el însuși fiind ministru de Interne. Deci eu așa aș vedea ceva solid, corect, în aceste condiții nimeni nu ar putea să se îngrașe artificial de pe urma Opoziției. Având această largă majoritate, toți ar putea să participe cu cei mai buni oameni pe care îi au și, atunci, am avea predictibilitate și calm, plus că, în premieră, o asemenea majoritate care ar fi expresia dorinței unui Guvern solid din partea președintelui, ar scuti pe toată lumea de ideea unei posibile suspendări care s-a încetățenit prea mult în mandatele lui Traian Băsescu și a fost folosită excesiv în gesturi politicianiste", a mai explicat Cozmin Gușă.
Pe de altă parte, Cozmin Gușă consideră că ar fi o greșeală ca PNL să își asume guvernarea, în condițiile în care unii membrii de partid "nu au suficientă voință să reformeze România, ci doar să își reformateze bugetele și buzunarele, într-un fel în care parazitează" contextul favorabil obținut de președintele Klaus Iohannis.
"Cred că ar fi o greșeală ca PNL dodoloț să își asume guvernarea, cred că sunt suficienți veleitari și în acea zonă, pe lângă unii lideri politici, în frunte cu Blaga, Atansiu, chiar Ghorghiu. Acolo există, mai jos, persoane care (...) nici nu cred că au suficientă voință să reformeze România, ci doar să își reformateze bugetele și buzunarele, într-un fel în care parazitează acest context favorabil obținut de către Klaus Iohannis. Dacă suntem sinceri cu noi și ni se pare că am suferit suficient, cred că la acest început de an, cu acest beneficiu al unui președinte la care dacă nu se uită, încă, cu respect liderii politici europeni, se uită cu multă curiozitate pozitivă și asta e un mare beneficiu, și dacă îl și ajutăm fiecare mare cu ce poate, să nu greșească, pe cât posibil, parcă am mai putea să mai sperăm, oricât am fi noi de pesimiști legat de clasa politică care arată foarte prost. Noi trebuie să înțelegem un lucru: avem niște instituții ale statului care sunt reformate și care țin osatura statului român. Clasa politică este în colaps", a mai spus Cozmin Gușă.