"Mai multă ceață ca astăzi nu a existat niciodată și folosesc doar termenul "ceață" pentru ca să las o undă de speranță pentru cei care mai gândesc sau care mai au voința de a face ceva, sunt în stare să și disipeze ceața. Dacă nu, această ceață, în mod evident, va cerne în urma ei o lipsă de direcție, o lipsă de tendință care ne face, pentru că suntem într-un mediu univesitar, să nu mai avem idei, proiecte. Cam aici suntem. Această lună foarte importantă din istoria României, pe care poate telespectatorii o percep ciudat, o parte, mai puțin decât jumătate, respectiv echipa care l-a votat pe Victor Ponta o percep nostalgic și ușor dezamăgiți, cealaltă jumătate, mai mult decât jumătate, o percep, acum, fără speranță și se pregătesc să se dezamăgească. Asta e starea de spirit. A lui Ponta sunt total dezamăgiți, nici ceea ce se întâmplă, astăzi, în PSD, nu i-ar inspira deloc, nu înțeleg acest joc, cealaltă jumătate a președintelui plecat la Palm Beach, și care se pregătește să se întoarcă, percepe cu atât mai puțin și cu atât mai negativ, apropo de posibila schimbare cu un Guvern Ponta 4, pe care nu au visat-o niciodată, pentru că atunci când au votat, în seara în care stăteam în "jilț", deja spuneam că suntem aproape să ne dezamăgim ușor, dacă entuziasmul e atât de mare și nu este un entuziasm critic. Entuziasmul critic lipsește românilor", a afirmat Cozmin Gușă.
Pe de altă parte, consultantul politic a criticat faptul că foarte puțini dintre "cei care și-au asumat niște demnități, în statul român, se și responsabilizează".
"În pofida unor calități pe care acești oameni, la care voi face referire, le au, nu au dorință constructivă, de solidarizare, de a construi. Au o dorință de salvare individuală pentru care îi declaseaza pentru că sunt mult mai inteligenți, decât această dorință de salvare individuală. Eu am intrat în politică pentru ca să capăt putere și să fac performanță. Există, însă, o viteză diferită la alții, care au intrat cu un gând în politică și au rămas în politică pentru că și-au schimbat gândul. Cei care nu și-au schimb gândul, au plecat din politică. Eu acum dacă mă ridic în picioare, că am două picioare, dar care ar putea să aibă două viteze: dacă un picior, stângul, ar bate ritmul SRI-DNA ar fi un pas de defilare, dacă dreptul pe politc ar bate alt pas, al politicii, al Guvernării Ponta-Ghiță, ar fi un pas de golăneală. Nu poți să fii foarte normal, umblând cu un pas de defilare și cu altul cu care vrei să dai un șut altora, luând-o pe scurtătur (...) Apropo de politicieni. Problema lor nu e de înțelegere, înțeleg multe. Problema lor este de responsabilizare. Nu se responsabilizează. Nu îi văd, înțelegând ei despre ce este vorba în propoziție, și fiind mulți dintre ei extrem de inteligenți. Nu se responsabilizează. Atât timp cât oamenii care își asumă niște lucruri, nu se și responsabilizează, suntem în această realitate. Foarte puțini care și-au asumat niște demnități, în statul român, se și responsabilizează", a mai spus Cozmin Gușă.
În acest context, consultantul politic este de părere că "societate civilă nu prea mai există", ci doar "un grup de sinecuriști care din când în cand se transformă fie în consilieri, fie în politicieni". Pe de altă parte, Cozmin Gușă a afirmat că "mecanismul partidelor, dacă nu este golănesc, mai devreme sau mai târziu creează ceva".
"Societate civilă nu prea mai există. Sunt un grup de sinecuriști care din când în cand se transformă fie în consilieri, fie în politicieni, care își asumă niște roluri, uitând și cărțile pe care le-au citit, nefăcând referire la ele și la care nu mai putem, astăzi, să facem raportare. Aici, însă, vorbim de cealaltă jumătate, un contrabalans al acestui binom de racordare, SRI-DNA este un binom de racordare la interesele strategice ale statului român. El trebuie să aibă un contrablans în partea politică care să nu fie de tip golănesc. Aici se întâmplă multe lucruri contondente. România este un stat cu boli multe. (...) Contrabalansul din partea politică trebuie să fie unul dădător de proiecte. Mecanismul partidelor, dacă nu este golănesc, mai devreme sau mai târziu creează ceva, dacă acest mecansim e de tip golănesc în care trebuie să se ridice unii de pe scaun, ca să se așeze alții, care au doar bani și ambiție nu e suficientă, bani plus ambiție egal drumul cimitirului. Atunci, diferența între pasul ăla și pasul ăsta este România asta schizoidă, care e creată, astăzi, și pe care nu o mai înțelegem astăzi și de care ne este frică", a explicat consultantul politic.