”În primul tur, câștigă Năstase, odată cu câștigul la parlamentare. În acele vremuri, alegerile prezidențiale, în primul tur, se țineau simultan cu alegerile parlmamentare, lucru care s-a pierdut astăzi și care făcea, cel puțin la primul tur, campania să fie mult mai vioaie. O campanie foarte sofisticată și consistentă. La începutul anului, când ne-am apucat de treabă, am preluat șefia campaniei pentru alegerile locale, ale partidului lui Traian Băsescu. Partidul nu era puternic (...) A fost un concurs între un Traian Băsescu talentat, dar care s-au autodepășit, și, la nivel de consistență, asta a fost marea supriză și un Adrian Năstase, din ce în ce mai timorat și care plătea prețul cedărilor în fața lui Ion Iliescu. Adrian Năstase a ajuns fără gaz, fără oxigen în 2004, în final, pentru a refuzat să își taie cordonul ombilical, care îl lega de Ion Iliescu și care, în acest fel, ținea partidul într-o zonă de tip comunistoid. Asta l-a pierdut pe Năstase. A fost o campanie foarte frumoasă, probabil că și Traian Băsescu își amintește cu nostalgie de ea și poate că va discuta despre asta, după ce nu va mai fi la Palatul Cotroceni”, este de părere Cozmin Gușă.
Consultantul politic a subliniat faptul că ”Băsescu, spre deosebire de Emil Constantinescu, avea aceeași calitate ca și Ion Iliescu: se pricepea la politică și se pricepe foarte bine la politică”. În acest sens, Cozmin Gușă a precizat România este, astăzi, o democrație de tip euroatlantic, grație insistenței lui Traian Băsescu.
”Băsescu, spre deosebire de Emil Constantinescu, avea aceeași calitate ca și Ion Iliescu: se pricepea la politică și se pricepe foarte bine la politică. Politica se face greu și cu multa știință. Traian Băsescu a promovat, în Călin Popescu Tăriceanu, un om nepotrivit pentru acea perioadă, a României, pentru că nu era neapărat un om harnic și nici nu era un om cu vreo vocație de lider. A fost o greșeală. Mai apoi, când s-a vorbit despre alți oameni pe care i-a promovat, nu am observat foarte mulți premianți, înafara intelectualilor care l-au parazitat pe Traian Băsescu și care au fost sinecuriștii de lux ai primului mandat (...) oamenii fiind, în marea lor majoritate, valoroși prin ce au scris. A promovat oameni cu o anumită posibilitate de vocație democratică, gen Monica Macovei, dar un fake total și, bineînețels, că nimic nu s-a potrivit din ce și-a dorit. Traian Băsescu a avut un proiect de care s-a ținut și cu proiectul asta intră în cartea de istorie (...) cu alinierea politicii externe la Statele Unite. La Iliescu nici nu s-a pus problema, Emil Constantinescu a încercat, a șovăit, a fost slab. Traian Băsescu a reușit acest lucru, suntem astăzi, fără echivoc, o democrație de tip euroatlantic pentru că a fost încăpățânat. Acest euroatlantism pe care a insistat și pe care îl cunoaște foarte bine, îi știe și calitățile și defectele și germenii de involuție, pentru că evoluție, mai puțin. Asta face ca România să arate, altfel, astăzi. Nu știu cât de bine și cât de uman arată această Românie, dar cert e că era singura direcție care ne putea asigura locul la unele mese importante, de negociere geopolitică”, a detaliat Cozmin Gușă.
Potrivit consultantului politic, alegerile din 2004 au fost marcate de votul 'anticorupție', moment în care ”Traian Băsescu a reusit să îl deseneze pe Adrian Năstase ca și coruptul șef al patriei”, fapt ce a înclinat decisiv balanța în favoarea sa, în rândul alegătorilor.
”Pentru ce au votat românii? În 2004, românii au votat cu Traian Băsescu pentru că au votat anticorupție. Deja a mai apărut un element important, la nivelul anului 2004, votul anticorupție. Traian Băsescu a reusit să îl deseneze pe Adrian Năstase ca și coruptul șef al patriei. Atunci s-a inventat termenul de baron și Traian Băsescu i-a arătat cu degetul, la orice miting, pe baronii care stăteau și râdeau. Adrian Năstase a trebuit să care doi desagi grei în spate: ăla tradițional, al apartenenței la Iliescu și, al doilea, cel cu corupția, pe care Ion Iliescu nu îl cărase niciodată (...) Un alt ingredient a fost talentul lui Traian Băsesu, la el se potrivește asta cu actorul politic, știe să fie seducator și să genereze o emoție. Când am pariat pe Traian Băsescu, în 2004, și am aceptat parteneriatul, faptul că a fost căpitan de vas, a fost foarte important pentru mine ca să mă decid. Văzusem politica din interior, faptul că Traian Băsescu a fost capitan de vas, m-a convins din două unghiuri: că omul se bate, că nu îi e frica și doi, cunoaște lumea. Un căpitan pe cel mai mare vas comercial al României, Biruința, cunoștea lucrurile aproape la fel de bine sau poate chiar mai bine decât Câmpeanu, Rațiu și a fost un element important”, a mai spus Cozmin Gușă.
Întrebat cum a reușit Traian Băsescu să câștige și alegerile prezidențiale, din 2009, consultantul politic a răspuns:
”Dezbaterea a fost foarte importantă. Mai importantă și de audiență mai mare a fost post-dezbaterea de la Realitatea TV, la o televiziune care atunci îi aparținea lui Sorin Vântu. Sarja lui Băsescu a fost extrem de importantă, răspunsul lui Mircea Geoană fost neinspirat și timorat. Dezbaterea a fost importantă cu sarja lui Traian Băsescu și răspunsul lui Geoană. Dezbaterea a fost chiar mai importantă decât atâta, mărturiile lui Vântu, după dezbatere, la fel de importante și l-au apăsat și mai tare pe Geoană, dar, în ciuda acestui fapt, la votul din România, Geoană a câștigat, pe vot numărat. În diaspora, s-au întâmplat foarte multe lucruri care niciodată nu au fost anchetate. Diaspora a înclinat balanța. Traian Băsescu, de această dată, a avut o problemă în campanie și i-a mers destul de greu și lui: problema era corupția portocalie, a avut și el o desagă grea de dus în spate, corupția portocalie. Dacă în 2004, era un vot pentru Traian Băsescu, ca o luptă anticorupție, peste cinci ani, a fost un vot propartid, la ambii candidați. Mașinăria PSD a funcționat nu foarte bine, dar a funcționat. Vă aduceți aminte episodul cu Sorin Oprescu împins în campanie, pentru ca să îi mai fure două-trei procente lui Geoană, Oprescu fiind pesedist pursânge (...) Geoană a fost un candidat valoros, care a crescut în tot timpul anului. Fără această gafă de final, parcursul lui a fost unul consistent, bun, un om pe care nu îl putem acuza, cum l-am acuzat pe Emil Constantinescu, că nu știa politică”, a explicat Cozmin Gușă.
În ceea ce privește cel de-al doilea tur de scrutin, al alegerilor prezidențiale, de anul acesta, în viziunea lui Cozmin Gușă, ”ca temă generală, votul de mâine va fi extrem de asemănător cu cel din 2009 și apropo de intenții, de structuri și probleme ale candidaților la alegeri, există o mare diferență: Băsescu nu mai candidează”.