Cozmin Gușă a explicat că românii s-au dezumanizat în viața publică și profesionale, trăind astăzi în baza unor senitmente de ură.
"În România, din pricina baronizării, lumea se exprimă mai greu. Sunt rețele locale, lașitatea este un atribut colectiv. În schimb, diaspora, care a dat direcțiile de modificare din când în când, atunci când a fost sănătos hrănită, este altceva pentru că nu este baronizată. Și săracii de ei, mulți dintre ei, și-au regăsit demnitatea de acolo de unde muncesc 10, 12, 16 ore pe zi cum muncesc fiecare, două, trei munci. Vai de capul lor și se umilesc în baza unor calificări superioare, fac fel de fel de munci care nu sunt corespunzătoare calificărilor. Eu, după marile dezamăgiri pe care le-am avut în politică, și am avut, m-am pus pe marginea șanțului și m-am uitat cu atenție. Și atunci am scris acea carte, a doua mea carte, ‘Un ospiciu numit România’, cronica unui dezastru premeditat și a unui eșec premeditat. Stând așa pe marginea șanțului după tot ceea ce știam eu, și știu multe, am văzut încă de acum cred că opt ani germenii acestui dezastru care astăzi este la ordinea zilei, pe care îl vedem, un dezastru în care nimeni nu se mai comportă normal și toată lumea minte. Unii mint în baza unei boli pe care au căpătat-o, apropo de ospiciu, alții mai sunt încă conștienți și mint în baza unei conjuncturi, a unui calcul. Alții au devenit mărturisitorii de serviciu, apropo de acest joc al delațiunii naționale, în care toată lumea dă în gât pe toată lumea, mult mai rău decât înainte de 1989, când securistul de lângă tine stătea cu tine la masă, te îmbăta, te asculta ce zici și a doua zi te turna", a spus consultantul politic.
"Astăzi, noi ne-am dezumanizat, ne-am dezumanizat în viața publică și în viața profesională. Trăim fără azimuturi, trăim fără direcții și trăim în baza unor sentimente de ură, de pizmă, în baza unor complexe. A venit rândul nostru care nici nu suntem în stare, nici nu știm, dar hai să le-o dăm peste bot unora care sunt în stare sau ar ști, să ne unim noi ăștia, care suntem într-un fel sau altul aprobați de genul Soroș sau alții și să facem fel de fel de lucruri împotriva tendinței normale care ar trebui să îmbine societatea. Suntem bolnavi. Nu ne putem face bine dacă vom continua să mințim. Și aici domnul președinte Iohannis trebuie să înțeleagă bine că această normalitatea, pe care dânsul o cultivă, în plan comportamental, dorește să cultive, să impună un anumit stil de președinte, care nu se implică în justiție, care nu face aia, trebuie să o facă cu mai multă forță și cu oameni competenți", a continuat acesta.
Gușă este de părere că nu există oameni competenți în echipa lui Klaus Iohannis. Totodată, acesta a făcut referire și la declarațiile ambasadorului român la Londra, Dan Mihalache, la adresa lui Rareș Bogdan.
"Hai să vedem cum se face proiectul de țară. Și eu aș avea încredere să rescriem acest proiect. L-am văzut pe Vasile Iuga săptămâna trecută la Denise Rifai, un clujean serios implicat în jocul multinaționalelor și care știe exact ce joc fac multinaționalele în România și care ar putea să fie o șansă, pentru că el în calitatea lui de moderator, un român verde, ar putea să se întâmple ceva. Dar, nu pot să fiu foarte încrezător pentru că nu văd oameni are să asiste structurile de putere administrativă sau politică din România. Nu am văzut în echipa lui Klaus Iohannis, deocamdată, oameni care să fie competenți. Ba, mai mult, l-am văzut pe proaspătul ambasador de la Londra, pe Dan Mihalache, fostul șef al Administrației, săptămâna trecută, care vorbea de Rareș Bogdan că i-ar fi spus el lui Rareș ‘Hai, mă, dă-te dracu!’. Sigur că nu i-a spus asta niciodată. Îl cunosc pe Mihalache bine, și când stă în picioare și când stă în genunchi. Nu era în stare, e mult prea fricos și laș ca să facă asta. Dar faptul că în fața presei folosește asemenea delațiuni doar ca să-și dea importanță ne arată cât de competent ar fi fost el în calitate de șef de Administrație Prezidențială, atenție, pentru atâta timp, menționându-l pe Rareș Bogdan, pe Mihai Gâdea sau pe alții în contexte pe care el și le permite, pentru că el este un laș.
Și n-am văzut înlocuit fiind de cineva mai competent. Și nu am văzut prea mulți oameni competenți alături de Iohannis. Vorbeam mai devreme de Cioloș. Atâta timp cât unul ca Tudorache, șeful Cancelariei, este acolo, un tip care se ascunde, dar care decide tot în baza unor comandamente pe care nu le percepem foarte bine, nu putem să avem încredere nici în asistența care îi este dată lui Cioloș, pe care eu, în continuare, îl creditez cu bună credință până la proba contrarie", a declarat consultantul politic.
Acesta a vorbit și despre conducerea PNL, despre care susține că ascunde o "dușmănie subterană între structuri, care nu se pot amesteca și care fiecare trage de volan".
"Sau ce să vorbim despre asistența care îi este dată leadership-ului politic din România. Cine îl asistă din partid pe Dragnea? Că dacă l-ar asista doar Vasile Dîncu, ar fi un lucru bun. Dar nu cred că e așa. Vasile Dîncu și-a luat o sarcină, vrea să o ducă la capăt, cred că este în postura în care își dă seama cât de greu este să o ducă la capăt. Un intelectual, patriot și sofisticat, asta îl văd eu pe Dîncu. Iar toți agiamii care o parte au plecat din Guvern, o parte au venit în Guvern, nu ne fac pe noi să ne gândim cu încredere la ceea ce poate să vină. Iar la PSD, în afara de baronizare multiactivă la toate nivelurile partidului, nu văd altceva. La fel cum și la PNL este aceeași situație. Iar această bicefalitate, care nu poate să fie tranșată într-un fel normal ne arată, totuși, slăbiciunea nu numai acestui partid sau a acestor lideri, ne arată imposibilitatea de a crea o structură. Ce înseamnă pentru noi faptul că nu se poate alege un președinte unic la PNL? Faptul că există o mare dușmănie subterană între structuri, care nu se pot amesteca și care fiecare trage de volan. Dorește puterea. De ce dorește? Ca să o folosească în plan personal. Pentru că, dacă dânșii ar fi atenți măcar la interesul partidului, nu la interesul României, pentru că nu-i crede nimeni că ar acționa în baza interesului național, la interesul structurii politice care se numește PNL, ar renunța la asta. Nu se poate întâmpla altceva, atunci când doi țin de un volan, decât asta: să intri într-un stâlp. Dintr-o ambiție prostească, să fii important. Un Vasile Blaga care nu a fost șef suprem până când să plece Băsescu din Partid, în urma unei competiții cu Elena Udrea a ajuns șef suprem, și nu mai vrea să renunțe la acest post de după fuziunea cu liberalii, probabil, într-un mod legitim, considerând-o pe Gorghiu mult prea slabă pentru a fi lider de partid, dar trebuia să găsească o altă soluție. Trebuia să vină cu o propunere clară, prin care să se pună în slujba partidului, să spună ‘Eu rămân secretar general’, sau ce vrea el să rămână, președinte executiv, ‘dar avem nevoie de un lider!’. Un lider pe care românii să-l identifice, să fie credibil", a explicat Cozmin Gușă.
"Pentru că liberalii au mult mai mult problema liderului decât social-democrații. Acolo bazinul este bazinul de stânga, sărac, mai puțin educat, care acceptă și un lider ca Dragnea, care n-au probleme să analizeze foarte mult CV-ul, studiile, capabilitatea, cinstea celui care conduce partidul. La liberali este altfel, publicul este mult mai selectiv. Și de aici scăderea aceasta pe care au avut-o. Să ajungă PNL să-și bazeze scorul pe aportul baronilor, asta nu merge. Asta merge la PSD, e partidul roșu, moștenitorul partidului comunist, nu au vocație de respectabilitate, au vocație de putere și de forță. Vreau puterea ca să fur, simplu! Nu se îndoiește nimeni, pentru că cetățenii care votează PSD o spun ‘Bă, ăsta fură, dar face și treabă’, nu au ei vreo emoție că ăla n-ar fura. La liberali e altfel, asta nu au înțeles domnii de la liberali", a continuat acesta.
Consultantul politic este de părere că liderii politici de astăzi din România ar avea mult mai mult de câștigat dacă ar spune adevărul, plecând de la fostul președinte Traian Băsescu.
"Iar faptul că fiecare marșează pe traiectul acesta politic, în perspectiva parlamentarelor, fără să se gândească măcar puțin ce i-ar recomanda și de ce nu ar trebui să mintă în continuare, ne face să fim foarte îngrijorați. De la Băsescu. Cât de bine ar fi putut să defileze Băsescu, dacă și-ar fi făcut într-un mod responsabil și onest ‚mea culpa’. Să spună: ‚Sistemul meu s-a defectat în punctul...’ sau ‚Am greșit din cauză că...’ sau ‚Consecințele faptelor pe care le-am făcut, negative, sunt astea...’. Ce este atât de greu? Sau să ne spună cine l-a adus în această postură, care defect personal al său l-a adus acolo unde, conducând țara timp de 10 ani, să ajungem în acest sistem de involuție. Pentru că el nu poate să fie credibil în momentul în care vine la televizor și spune ‘uite ce face Iohannis’. E prea devreme ca să spunem că ‘Iohannis este responsabil de...’. Lui Iohannis putem să-i găsim imperfecțiuni de mandat, care sunt conjuncturale, dar care nu determină sistemul din România. Sistemul din România de astăzi este cel determinat de administrația lui Băsescu din cei 10 ani de mandat. Deci, Băsescu nu poate să fie credibil făcând asta.
Sau Tăriceanu, la rândul lui, că vorbim de minciună, nu poate să vină să ne predea lecții de democrație fără să ne vorbească despre dosarele sale, despre complicitatea sa cu unii sau cu alții, despre greșelile pe care le-a făcut timp de patru ani cât a fost prim-ministru, că nu sunt așa departe anii aceia. Despre cum a nepotizat administrația centrală, despre cum neamurile tuturor liberarilor, guvern minoritar atenție, au ajuns în administrație și peste tot în județe, de s-a îngălbenit România de incompetenți, nepoței și nepoțele, amanți și amante. Lumea nu uită lucrurile acestea. Ei nu se amestecă cu lumea, nu merg cu tramvaiul, nu merg pe jos, nici cu avionul, cred că nu discută cu nimeni în avion când se duc cu avionul. Să le spună românașii aceștia cu care s-ar întâlni ei absolut toate aceste amintiri nocive despre România și despre administrația României. Nu le place să audă asta. Uite d-aia și presa a involuat, pentru că ei s-au supărat pe presă. În loc să se gândească în felul următoar: ‘Domne, cel mai bun prieten al meu este ăla care îmi spune adevărul’. Că ăsta e un prieten. Un prieten îți spune ‘Bă, ai o problemă, ai spus o prostie, vezi că te-ai îmbătat, vezi că te-ai îngrășat’. Ăla e un prieten de folos, care îți spune adevărul și încearcă să te scutească de consecințe negativă. Ei s-au supărat pe presă", a conchis Cozmin Gușă.