"Condoleanțe familiei academicianului Solomon Marcus, păreri de rău pentru toți cei apropiați domniei sale. Am simțit nevoia să spun câteva cuvinte. Sigur, un om în vârstă cum a fost domnia sa, peste 90 de ani, cu toții ne așteptăm la un deznodământ care nu poate să fie altul decât decesul. Însă, mai ales în cazul unor oameni care au avut calitatea rară de a gândi critic într-un mod sau altul, așa cum a fost academicianul Solomon Marcus, sigur că trebuie spuse niște lucruri și părerile de rău pe măsură. Despre academicianul Solomon Marcus cei din generația mea cu siguranță, poate și din generații mai tinere, trebuie să își aducă aminte că a fost printre foarte puținii înainte de '89 care, prin scrierile sale, ne îndemna să gândim, ne incita la gândire.
Prima carte pe care am parcurs-o, așa cum se cuvenea înainte de 1980, a fost 'Șocul Matematicii', care se scria pe înțelesul unui cunoscător de matematică la nivel de liceu, modalitatea în care matematica ne poate ajuta să ne modelăm gândirea. Semiotica, de fapt, am înțeles ce este prin scrierile domnului Solomon Marcus. A fost foarte activ în ultima vreme. Am purtat multe convorbiri telefonice, multe mesaje schimbam prin e-mail. A înțeles că trebuie să se conecteze și înafara pasiunii sale și s-a conectat puternic la actualitate, urmărind cu mare atenție ce se întâmpla în viața publică, derapajele celor implicați în jocurile de putere și a făcut-o într-un fel extrem de precis, clar și sofisticat. A crezut că are această datorie și îmi spunea mereu că poate a neglijat prea mult timp implicarea prin discuții critice asupra celor ce se întâmplă în România, părerea dânsului nemaifiind foarte optimistă legată de capabilitatea noastră de a ne conduce bine, ci fiind una care marca o involuție.
Era un fan al Realității TV, al emisiunilor. Mereu găsea anumite chichițe, critici simpatice pe care ni le aducea. Asta am vrut să spun în acest moment trist pentru mulți dintre noi, dar un moment în care să ne amintim de marea calitate a academicianului Solomon Marcus", a declarat Cozmin Gușă.
Întrebat care este amintirea care îi vine în minte cu Solomon Marcus, consultantul politic a povestit:
"Un lucru foarte drag mie, pe care mi l-a spus, a fost cel legat chiar de Nichita Stănescu. Ei, având un soi de pasiune comună, le plăceau mult sârbii. De altfel, și o parte din cărți, ca și Nichita Stănescu, și Solomon Marcus le-a scos la edituri din Belgrad. Marea lui bucurie a fost atunci când a descoperit capacitatea extraordinară a lui Nichita Stănescu de a înțelege matematica superioară. Lucruri pe care Nichita Stănescu, în urma discuțiilor cu Solomon Marcus, chiar le-a folosit în scrierile sale. De aici, o legătură extrem de specială între cei doi gânditori de mare sensibilitate, din direcții total diferite. Asta mi-a făcut și mie plăcere când mi-a povestit Solomon Marcus, și eu fiind un pasionat de Nichita Stănescu, dar din nefericire pe Nichita Stănescu nu l-am mai prins".