"Marea minciună a politicienilor deștepti, între 2001 și 2004, este faptul că nu au prezentat societății românești că atunci când mergem în Uniunea Europeană nu suntem primiți cu brațele deschise și că trebuie să le câștigăm încrederea prin avantajele pe care le negociem corespunzător. Am intrat în genunchi în Europa și nu suntem respectați deocamdată și nu știu când se va întâmpla. Mai mare problema decât Europa e felul în care am înțeles să negociem cu SUA, pentru că noi nu ne-am măsurat niciodată importanța pe care o avem față de SUA. Din punct de vedere geopolitic, suntem un pilon și un pivot foarte important pentru geopolitica americană și geopolitica de tip euroatlantic. Asta nu se negociază cum îi explica la un spriț Traian Băsescu lui Gabi Stănescu. Problema este că între state, indiferent de cât de mic e unul față de altul, în momentul în care statul slab își prezintă atuurile și nu vrea să renunțe la ele, arătând avantajul pe care poate să îl aducă celui puternic, cel puternic nu va dori niciun război. Blocurile geopolitice s-au inventat pentru ca pacea să existe", a declarat Cozmin Gușă.
În acest context, consultantul politic a punctat faptul că nominalizarea ambasadorului american la București, Hans G. Klemm, reprezintă "un gest foarte consistent al administrației americane".
"Dacă Barack Obama avea de gând să facă ceva, o făcea în cele două mandate pe care le-a avut. Deci e structura de putere nevăzută în orice stat care a decis să vină un ambsador, de asemenea factură, aici. Din ce am citit și discutat, în SUA, toate lucrurile pe care le-am discutat ne indică un diplomat sofisticat, corespunzător zonei extrem de tensionate pentru SUA și Europa. Referințele sunt foarte bune. Ar trebui să vedem în ce fel ne putem racorda la aceste criterii. În ultima vreme, am avut miniștri de Externe fără statură. Actualul e un tehnocrat remarcabil, un om care știe carte, dar nu cred că poate să aibă anvergura unui ministru de Externe într-o Românie care joacă pe această punte a suspinelor care se află la frontiera lumei euroatlantice față de lumea asiatică. Este unul dintre produsele bune ale școlii de diplomație române, dar cred că un ministru de Externe al României, în această perioadă, trebuie să aibă voce și vocea să se audă", a mai spus consultantul politic.
Astfel, punctează Cozmin Gușă, România trebuie să aibă un ministru de Externe care să își racordeze mesajele partenerul strategic și "să fie o voce în interiorul organizației de specialitate de la nivelul Consiliului European".
"Nu pot să nominalizez unul, în ultimii ani, dar România nu are voie să aibă un ministru de Externe mimetic. România trebuie să aibă un ministru de Externe care să își racordeze mesajele cu președintele, eventual cu prim-ministrul, în orice caz, cu partenerul strategic și să fie o voce în interiorul organizației de specialitate de la nivelul Consiliului European, pentru că România are ce să spună. România trebuie să aibă o voce pentru că România apără un anumit gen de civilizație contemporană. Cea de tip euroatlantic e diferită de cea de tip asiatic. Autoritarismul nu se acceptă la loi în societate" a adăugat Cozmin Gușă.