”Suntem într-un scenariu lugubru, în care o țară cu responsabilitățile internaționale, pe care noi ni le-am asumat, în plină campanie electorală, discută despre asemenea candidaturi, fără ca acei candidați să vină să discute normal. Eu mă așteptam la Victor Ponta, ca, în urma acestor dezvăluiri, mai are timp, în loc să discute manipulatoriu, prin agenții de propagandă, să vină să ne spună că nu a încălcat Legea 92 din 1992. nici Articolul 131 din fosta Constituție, nici Articolul 132 din cealaltă Constituție. Nici măcar o chestiune morală, pentru că eu nu cred ca nu poți fi considerat patriot, fiind ofițer acoperit. Cred că am avut foarte mulți ofițeri acoperiți, care au fost acoperiți și care și-au asumat această viață. După cum am spus, viața de ofițer acoperit este o viață gri. Ești tot timpul în soldă, ești tot timpul la comandă și tot timpul, sabia lui Damocles este desupra capului tău, indiferent de avantajele materiale, de parcurs sau de carieră. Eu vă spun că atunci când a fost în puterea mea să îl promovez pe Victor Ponta, și a fost și l-am promovat, nu a contat calitatea lui de ofițer acoperit, despre care n-aveam cunoștință, poate că Adrian Năstase știa - dar văd că nu scrie, în memoriile sale, decât altfel de lucruri, care îi convind, bineînțeles- nu a contat aceaastă calitate de ofițer acoperit, a contat competența lui și chiar, a fost competent pentru anumite lucruri (...) Cred că povara de a fi ofițer acoperit este o povară grea, pentru foarte mulți, mai ales dintre cei care își asumă o funcție publică. Unul care își asumă o funcție publică și este dominat de această așa-zisă incompatibilitate sau de această imposibilitate de a spune cine e el, cu adevărat, asta îl roade. De la un om cu capacitate specială, Ponta n-ar fi fost recrutat, la vârsta de 25 de ani, dacă nu avea această capabilitate, pentru misiunile pe care le-a realizat, în interesul statului român, în afara granițelor. Victor Ponta nu a spionat în România. Victor Ponta a spionat în afara statului”, a declarat Cozmin Gușă.
În acest sens, consultantul politic explică faptul că ”problematica ofițerului acoperit este una complexă” și că s-a ajuns, în această situație, din cauza ”falimentului selecției de personal din România” și a ”nepotismului care a dinamitat profesionalismul în instituții și în partide”. În viziunea lui Cozmin Gușă, s-a condus, astfel, la ”această modă a ofițerului acoperit”, unde este pus un om slab, dar care poate fi controlat.
”Îmi dau seama cât de mare este această problemă, într-un mediu specific, nu știu dacă pentru populație, dar într-un mediu specific, este o problemă foarte mare. Problematica ofițerului acoperit este una complexă și s-a ajuns, așa, din falimentul partidelor, din falimentul selecției de personal din România. Nepotismul care a dinamitat profesionalismul în instituții și în partide, a generat această modă a ofițerului acoperit: punem unul prost, dar să aibă manetă, să putem să îl controlăm. Diferența dintre un stat puternic și un stat slab, apropo de ofițeri acoperiți, este că un stat puternic uzitează de ofițeri acoperiți competenți, pentru că îi are în dotare. Un stat slab începe să uziteze de ofițeri acoperiți slabi, pentru că doar pe ăia îi are la dispoziție. România, înainte de '89 a fost un stat puternic, a avut foarte mulți ofițeri acoperiți puternici și trădătorul Pacepa, după cum îl denumește Rareș Bogdan, avut un rol extrem de nociv în exterminarea multor ofițeri acoperiți, extrem de competenți ai statului român, care au adus mari beneficii pentru interesul național. Am dat acest exemplu pentru cei care ne urmăresc și pentru cei care sunt interesați să urmărească, în timp, evoluția calității ofițerilor acoperiți și a sarcinilor pe care aceștia le au în slujba unui stat, iar noi suntem un stat care ne arogăm sarcini. Am avut, pe timpul lui Ceaușescu, sarcini importante pe relația China, pe relația cu țările arabe. În continuare, după 1990, sunt extrem de competenți, în a rezolva diverse probleme sofisticate, la nivelul țărilor arabe. Problematica ofițerului acoperit este una extrem de sofisticată, dar, repet, la noi stă într-un picior, pentru că a fost un exces. Și încă o dată spun ce am spus la începutul emisiunii. Atacarea problematicii ofițerului acoperit - viitor președinte- a fost un lucru extrem de sofisticat, dar solid al lui Traian Băsescu, pentru că dubla manetă este un lucru cacre îl împiedică pe un președinte să îndeplinească mandatul popular, de aici neconstituționalitatea mandatului unui om cu o dublă manetă și inflația de ofițeri acoperiți, care, unii, sunt incompetenți, este, de asemenea, un lucru care aduce deservicii interesului național”, a declarat Cozmin Gușă.
Întrebat dacă există o situație, în care, acest ofițer acoperit, ajuns în fruntea țării, ar putea să nu răspundă și la cea de-a doua manetă, adică, la ofițerul de legătură, Cozmin Gușă a declarat:
”Depinde de felul omului care ajunge acolo, omul care ajunge acolo este șeful suprem al structurilor de securitate. În mod normal, ar trebui să aibă aceste posibilități. Însă, nu știm, în ce fel, ofițerul de legătură își ține sub control ofițerul acoperit. Ofițerii de legătură sunt niște persoane extrem de sofisticate, care au diverse metode prin care își țin sub control oamenii aflați într-o coordonare, nu întotdeauna, ortodoxe. Ofițerul de legătură știe toate defectele, știe toate problemele, știe toate găurile, din barcă, ale celui pe care îl are în subordine, deci ofițerul acoperit este extrem de vulnerabil, în fața ofițerului de legătură (...) Aici s-a călcat pe un mușuroi, dar, repet, demersul este perfect legitim. Înteleg, dar mă prefac că nu înțeleg, demersul jurnalistic al unor oameni din presă, aflati în soldă, care încearcă fie să bagatelizeze subiectul, fie încearcă să murdărească, fie, într-un mod jegos, încearcă să vorbească despre un scenariu. Ce e scenariul? Legat de ce? Ok, scenariu, dacă cauza este nobilă, dacă dezbrăcarea este o posibilitate de a discuta despre tarele adânci ale societății românești, în suprastructura aceasta. Chiar daca ar fi fost un scenariu, pe cine interesează, de ce discutăm doar aceste lucruri legate de formă, și nu cele legate de conținut? Eu nu îl blamez aici pe Victor Ponta. Și Băsescu a fost foarte atent, aseară, să spună că mai vinovat, din punctul său de vedere, este Meleșcanu și acolo a făcut o afirmație foarte dură”, a explicat consulantul politic.
”Apropo de prezența lui Traian Băsescu și o să fiu critic, la adresa lui, acum. Domnule președinte Băsescu, de ce nu l-ați demis pe Meleșcanu, în momentul în care aceste lucruri s-au întâmplat? De ce ați permis să rămână acolo, să paraziteze, din punctul dumneavoastră de vedere, conducerea unui Serviciu Secret, în condițiile în care v-a arătat clar și că nu respectă legea și că nu vă este fidel? Câte asemenea exemple mai sunt în statul român, domnule președinte Băsescu, pe care îi lăsați să paraziteze funcția fără să asculte de legile statului român?”, a mai spus Cozmin Gușă.