”Pentru amatorii de subtilități politice, într-adevăr, aici este de discutat și pentru cei care vor să vadă în perspectivă cam cum se vor desfășura lucrurile, de asemenea, există și un substrat important. Am văzut acea subliniere a lui Ponta, din conferința de presă, apropo de mesajul de prezidențiabil, că nu se va opune demersurilor justiției și că, fiecare coleg, după modelul Hrebenciuc, va trebui să facă la fel. Aici a punctat, într-un mod neașteptat, pentru adversarii săi și aici vin la a doua parte pe care am promis-o, respectiv această inabilitate a liderilor ACL, care consideră că o să le vină Președinția României, pentru domnul Iohannis, doar așa, doar pentru că dânșii există, dar nu vorbesc. M-am uitat cu atenție la domnul Iohannis, să văd ce comentează despre ultimele evenimente legate de retrocedări și n-a comentat. Poate în emisiunea de diseară, a lui Rareș Bogdan, vom afla ceva desprea asta, dar nu am văzut lideri marcanți, ai ACL, exprimându-se despre aceste lucruri nocive, despre această mafie a retrocedărilor, sau despre alte lucruri legate de încălcarea statului de drept sau, încălecarea justiției. Nu poți, ca lider de opoziție, care vrei să vii la Președinție României sau vrei să îți ajuți liderul Iohannis să ajungă la Președinția României, să nu vii să realizezi tirade lungi legate de felul în care statul de drept este pus în pericol, de asemenea negocieri, gen Hrebenciuc-Șova, pentru că Victor Ponta a luat partea care este comodă și nu putem să îl acuzăm de asta, pentru că este candidat la președinție”, a precizat Cozmin Gușă.
Consultantul politic consideră că ”Victor Ponta încearcă două lovituri”, o dată, privind ”accederea la președinție și reformarea, în același timp, a partidului, cu toți acei oameni, care incomodează atât alegerile” cât și ”posibilitatea sa de a domina, politic, total, scena”, ținte pe care liderul PSD va reuși să le atingă, dacă, afirmă Cozmin Gușă, ”partea din dreapta rămâne la fel de imobilă, la fel de amorțită”.
”Acolo nu a fost o simplă negociere despre președinția partidului, acolo a fost o negociere despre președinția partidului și gesturile antijustiție și antistat de drept, pe care ar fi trebuit să le săvărșească Șova, contra sprijin parlamentar - apropo și de inițiativa Elenei Udrea, din ultima săptămână, prin care cere dizolvarea Parlamentului - să nu ne prefacem că nu vedem asemenea excese împotriva democrației. Dar, repet, felul palid în care adversarul principal ACL, al PSD, respectiv Iohannis a lui Ponta, se manifestă, îi dă lui Victor Ponta posibilitatea să marcheze, mai ales că, într-un fel artificial, domină în planul opiniei și aici mă refer la mass-media, care este obedientă, posibilitatea de a-și propaga mesajele care lui îi convin. Nu pot să nu remarc faptul că, ieri, doar la Realitatea și palid, probabil la încă o televiziune sau două, s-a discutat despre marele cataclism legat de doborârea hrebenciucului, ca specie, în timp ce, la alte televiziuni, li s-a părut important să discute despre dosare uitate, fel de fel de rude ale lui Traian Băsescu, de parcă Traian Băsescu ar candida astăzi și ar avea vreo importanță. Pe scurt, mișcarea de astăzi a lui Victor Ponta este genul de mișcare care îi dă un balon de oxigen important. Vor mai fi asemenea probleme pentru Victor Ponta, pentru că nu a avut abiltatea să își reformeze partidul la timp și, după părerea mea, Victor Ponta încearcă două lovituri. O lovitură dublă, accederea la președinție și reformarea, în același timp, a partidului, cu toți acei oameni, care incomodează atât alegerile, cât și posibilitatea sa de a domina, politic, total, scena, ceea ce evident la Victor Ponta. Nu am nicio îndoială, dacă mă uit la acțiunile sale, că asta își dorește, iar dacă partea din dreapta rămâne la fel de imobilă, la fel de amorțită, neîndoielnic că va reuși și, după aceea, în 2016, o să auzim un cor de bocitoare, din partea dreapta, care fiind atât de nevolnice în lupta pentru putere, în 2014, vor spune că trebuie să îi salveze electoratul, în 2016. Singura problemă este că nu vedem cine salvează electoratul. Vedem doar politiceni care cer salvarea de la electorat, așa că, asta e într-un fel, să spunem, apanajul exercițiului democratic, dn România, un apanaj care, dacă nu ar fi tragic, ar fi comic”, a declarat Cozmin Gușă.