”Am devenit ușor nostalgic, urmărindu-l pe Traian Băsescu, în această seară. Relația mea cu Traian Băsescu a fost o relație de 'love and hate' sau 'hate and love', cred că am început de la hate, prima dată și după aceeea, despre momentul cel mai important al carierei sale politice, respectiv în 2004, am fost printre principalii săi sprijinitori și strategul sau printre strategii acelei campanii, câștigătoare în fața lui Adrian Năstase. Am nostalgia unor discuții consistente și coerente, unor discuții în care să nu părem cu toții niște micimani, mișcându-ne într-o societate fără idei și într-o societate dominată doar de frici și de mimetisme, așa cum sugera Traian Băsescu, apropo de atitudinea în relația cu serviciile secrete sau de atitudinea principalilor candidați. În această campanie, mie mi-a lăsat un gust amar, sigur, și mie mi-a plăcut Elena Udrea, am apreciat-o și public pentru parcursul pe care l-a avut, numai că dezbatere constructivă, pe programe, pe soluții la problemele mari pe care România le are astăzi, nu a existat. Elena Udrea a trebuit să se apere mult, fiind în această campanie, fară să poată să discute despre așa ceva, dar dezamăgirea este legată de candidații locurilor politice mari, blocul de centru-stânga și blocul de centru-dreapta, Ponta respectiv Iohannis. Iar nostalgia, apropo de Băsescu, este legată tocmai de conținutul unor discuții, care pot să ducă la soluții. Pentru că Băsescu, în seara asta, a fost cel mai bun prezidențiabil, din această campanie, pentru șirul de teme pe care le-a abordat și prin felul în care le-a abordat. Cred că într-o societate dominată de frică, într-o societate de 'vinovați', cum e societatea românească, un asemenea gen de dezbatere, legată de forța serviciilor și de posibilitatea de control civil, asupra lor, pentru că totuși suntem o democrație de tip euroatlantic, nu suntem o autocrație de tip euroasiatic, aceast lucru este necesar. În loc de asta, noi avem o societate românească, în palalel cu forța unor servicii care s-au reformat mult, în ultimii zece ani, o infrastructură de opinie la nivel politic și mediatic, respectiv de decizie la nivel politic și mediatic, oameni care pe lângă gândirea și conștiința personală, mai au și manete, maneta de agent acoperit ori de agent de influență. Ceea ce Traian Băsescu a încercat, în această campanie, să demonstreze și să demanteleze . Ce a reușit, cu siguranță, și aici a fost evident, în această emisiune, să genereze o dezbatere despre normalitatea relaționării, în interiorul societății românești, pe linia serviciilor secrete, și a celor care deservesc sau, respectiv, controlează serviciile secrete, ceea ce nu este puțin lucru deloc”, a declarat Cozmin Gușă.
Întrebat de ce consideră că Traian Băsescu a făcut aceste declarații, acum, la final de mandat, consultantul politic a indicat că ar putea fi vorba despre un 'bilanț', a cărui prezentare președintele o anunță de câteva luni, în care 'prima urgență', pe care șeful statului a ales să o aducă în discuție în emisiunea lui Rareș Bogdan, a fost 'această implicare a serviciilor secrete'.
”Probabil că omul și-a făcut un bilanț și până când o să îl prezinte, a văzut primele urgențe și prima urgență i s-a părut această implicare a serviciilor secrete, într-o parte sau în alta. Discutam astăzi, cu Denise Rifai, care mâine pregătește o emisiune foarte consistentă cu maestrul Cristoiu, despre istoria alegerilor și îi reaminteam episodul din 1996, în care în turul doi al alegerilor, dintre Emil Constantinescu și Ion Iliescu, Virgil Măgureanu, temutul șef al serviciilor secrete, a apărut la vot, în ziua votului, spunând că a decis să voteze schimbarea, adică a sugerat tutoror electorilor că îl votează pe Constantinescu, în loc de Iliescu, cu care se duse lovitura de stat în 1989 și care îl pusese pe domnul Măgureanu șef al serviciilor, apropo de implicarea serviciilor secrete într-un mod direct. Iar, Traian Băsescu, observând, probabil, parțial anumite atitudini de orientare asupra structurilor serviciilor într-o parte sau în alta, apoi chiar de implicarea în campania electorală (aceste date nu le am, dar pot să le presupun) a venit la final de mandat, înaintea bilanțului pe care îl tot promite de câteva luni, a venit cu această discuție, despre servicii, care este o discuție foarte dureroasă, pentru că niciodată nu a fost așezată corespunzător. Traian Băsescu, neputând, în mandatul său, să aibă o majoritate consistentă politică, a preferat să își aleagă drept parteneri instituțiile, în locul unei majorități, prin care să construiască politic, și atunci și-a ales instituțiile statului, pe linia servicii secrete și justiție; instituții pe care se bazează și astăzi și pe care le-a elogiat, dar le-a reliefat și anumite excese, cel puțin (pentru mine a fost evident)în detrimentul unui politic care a ajuns în colaps, evident, de aici și discuția atât de contondentă legată de candidatul, care astăzi este și prim-ministru, respectiv Victor Ponta”, a mai spus consultantul politic, Cozmin Gușă.
Pe de altă parte, întrebat de ce crede că există această diferență de timp, între momentul în care Traian Băsescu cere un răspuns acestor servicii și momentul în care acestea i-l vor da, în condițiile în care șeful statului nu a spus și faptul că au un termen limită, pentru asta, consultantul politic a răspuns:
” Asta a fost cea mai contondentă porțiune a discursului lui Traian Băsescu apropo, de servicii, pentru că implică îndatoririle exprese ale servicilor pe o relație de tip colectiv, în angrenajul euroatlantic. A preferat să fie atât de contondent, tocmai pentru că i s-a părut că anumiți agenți de influență, care se revendică din partea unor servicii secrete, au încercat să bagatelizeze evenimentul de ieri. Lucru care, de altfel, îi deplasează pe cei care emit asemenea păreri, atât de simpliste, dar aici, Traian Băsescu a simțit nevoia să fie contondent, făcând acest tur de raționament major, pe linia Ucraina și a îndatoririlor de țară, pe care, prin activitatea serviciilor secrete, noi le avem. Într-adevăr, este greu de crezut că, la cât de bine dotate sunt serviciile secrete, în special SRI, și la ce capabilitate are, să nu fi reușit, în câteva ore, să determine și site-ul și computerul și adresa de e-mail și alte lucruri de pe care au fost luate informatii cu referire la șeful care era filat la Paris, împreună cu Elena Udrea. A fost o punere la punct foarte dură, ceea ce deschide perspectiva unor discuții chiar și mai dure, de luni încolo, pentru că, așa cum amintea Rares Bogdan, președintele Traian Băsescu este încă președinte până pe 21 decembrie”, a explicat Cozmin Gușă.
În ceea ce privește critica la adresa bisericii, din partea președintelui, Cozmin Gușă a afirmat că ”Traian Băsescu s-a mai luptat cu reprezentanți ai bisericii, în campaniile pe care le-a avut” și că acest lucru ”nu i-a dăunat”, însă, că de data aceasta, ”suntem într-o situație diferită”.
”A făcut o precizare, inițial, o precizare necesară legată de cea biserica greco-catolică, care, de fapt, a fost provocată de către Rares Bogdan, care avea niște informații, apropo de faptul că biserica greco-catolică, din Ardeal, nu sprijină candidatul Monica Macovei. Președintele Băsescu presupusese altfel, aseară, la o altă emisiune, la altă televiziune. Care apoi a fost foarte net în afirmația legată de biserica ortodoxă română, care, într-adevăr, într-un mod tradițional, are o anumită apetență în a sprijini administratorii de la nivel local, județean sau central (...) Am apreciat această poziție, există destul de multă nesinceritate în acțiunea unor reprezentanți ai bisericii și a fost o punere la punct necesară, mai ales după evenimentele din campanie, care au fost lăsate, relativ, nesancționate, unele elemente propagandistice, legate și de imaginea lui Arsenie Boca și așa mai departe. Dar, Traian Băsescu s-a mai luptat cu reprezentanți ai bisericii, în campaniile pe care le-a avut și nu i-a dăunat. În această campanie sigur că suntem într-o situație diferită, în care cineva care nu este un practicant ortodox frecvent, dar este ortodox, respectiv Victor Ponta, prin diverse canale, sugerează că altcineva, respectiv un contracandidat principal al său, Klaus Iohannis, care nu aparține de religia ortodoxă, n-ar fi suficient de corect religios ca să emită pretenții pentru a fi președintele României”, a explicat Cozmin Gușă.
De asemenea, cu privire la nuanțarea făcută de Traian Băsescu, la finele emisiunii Jocuri de Putere, în care a declarat că va vota cu Elena Udrea, în turul unu, dar, că ”în turul doi, Iohannis reprezintă răul mai mic”, consultantul politic a afirmat:
”Eu cred că Traian Băsescu este foarte dezamăgit de felul în care Victor Ponta a reacționat, în ultimul an și ceva, la oferta sa concretizată de coabitare, care sigur pentru marele public, însemna un pact de coabitare, o împărțire a unei anumite influențe, pentru cei mai curioși, la nivelul justiției. De fapt, pentru mine a însemnat o propunere de predare de mandat, către Victor Ponta, pe care Victor Ponta nu a apreciat-o, în acest fel; și atunci, marea dezamăgire a lui Traian Băsescu s-a exprimat și în această seară, în acest fel, legată de Victor Ponta. Numai că domnul Iohannis nu trebuie să se bucure foarte tare, pentru că potențialul electoral al lui Traian Băsescu, care este unul, adiționat cu potențialul electoral al Elenei Udrea, care este unul parțial diferit, poate să însemne foarte mult, în turul doi, nu numai în voturi translatate, ci și la nivel de opinie publică (...) Mai e mult drum până când domnul Klaus Iohannis să convingă acest binom politic, candidat plus susținător, să și militeze pentru candidatura sa, iar astăzi, domnul Klaus Iohannis este candidatul după locul doi, care, în orice sondaje, este și în turul doi, pe locul doi, iar aici e nevoie de mult mai mult”, a mai spus Cozmin Gușă.