”Dacă ne uităm încă de la începutul conflictului, după o scurtă perioada de acalmie, de câteva ore în care mai toată media românească, și cred că și mass-media europeană, nu prea știa ce să spună, după aceea s-a trecut în viteza maximă a isteriei fără calm. De la bun început lucrurile sigur puteau fi tratate foarte calm dacă jurnaliștii, atât cei români, dar și cei străini, dar mai ales cei români, care săracii sunt la un nivel mult mai slab, an după an din nefericire, chiar baza de selecție dacă te gândești, să selectezi jurnaliști care să înțeleagă fenomenele globale este una extrem de restrânsă, și din lipsa de specialiști în politică externă, ca să nu mai vorbesc de geopolitică, care să fie în stare să analizeze magnitudinea și gravitatea unui asmenenea fenomen”, a răspuns consultatul, întrebat cum cum vede cele două atacuri de la Paris, dar li prezentarea lor în mass-media.
Cozmin Gușă a catalogat atentate de la Paris ca fiind gravisime, venind ca un cocktail Molotov la început de 2015, un an foarte complicat, cu un ”război lângă noi”:
”Ne-am speriat cu toții, cei care înțelegem gravitatea unui asemenea fenomen, pentru că nu-i așa, suntem din nou în fața unui război rece în Europa, s-ar putea să fie evenimente foarte grave în Ucraina, într-o a doua sau a treia repriză a războiului surd de acolo, și tocmai de asta nu aveam nevoie de un atentat cu tentă religioasă, în cea mai schițată capitală din punct de vedere religios, într-un fel, capitala culturală a Europei, anume Paris. Era ca un cocktail Molotov care a venit la început de an, într-o lume ușor dezaxată, într-o Europă cu lideri slabi în marea lor majoritate, așa cum i-a creat postmodernismul. Deci suntem, repet cu acest ingredient de cocktail Molotov într-un an 2015 foarte complicat, cu războiul lângă noi și cu un alt război global care este pe cale să se iște și prin pricina acestor isterizări despre care vorbeam la început. Evenimentul este foarte grav, este gravisim, având în vedere că a fost un atentat la adresa libertății de exprimare și din acest unghi dacă ne uităm la victime, ne face să ne uităm cu multă îngrijorare, și probabil după acest weekend, mulți se vor gândi mai cu înțelepciune, neinventând războaie, nedându-se victime colaterale. Am văzut multe organizații evreiești, care au folosit acest prilej, neinspirat, după părerea mea, ca să amintească de rănile războiului islamului împotriva evreilor, un război dureros, dar nu este un război al intregului Islam, al oamenilor de această religie, este un război al organizațiilor radicale, și nu trebuie să sufere așa cum s-a întâmplat în foarte multe state europene, cetățeni de religie islamică”, a spus Cozmin Gușă.
Acesta a mai precizat că are un gust amara după ce Denise Rifai a fost criticată, pentru o poziție normală, de pseudo-jurnaliști fără cunoaștere în politica externă:
”Am văzut eu ca un lucru de condamnat, nu am eu vreo bucurie să comentez pozițiile liderilor din România, am sesizat că ați discutat că autoritățile de la noi comentau dacă sunt români, dacă nu au fost români în atenatat. O tradiție proastă a Ministerului de Externe din România, oameni slab pregătiți, dar tot așa cum nu trebuie să blamăm Ministerul de Externe în totalitate, nici aici nu nu avem de ce în acest caz. Dar chiar și accentele din mas media, după un comentariu normal de al tău, Tavi Hoandră, am asisitat de la distanță să văd cum ai fost stigmatizat pe nedrept. Am asistat și la o tentativa de crucificare a unei colege de a noastre de excepție, Denise Rifai, pentru o poziție normală, și nu am văzut decât că au fost câteva voci stidente și total nepregătite care o acuzau, dar niciuna care să o apere. Asta mi-a lăsat un gust amar, asta întrucât moderatoarea Realitatea Tv a fost atacată pe nedrept de către niște pseudo-jurnaliști fără cunoaștere de politică exernă. Aceste cazuri poate că sunt simpotomatice pentru o parte a mass-media care nu este pregătită pentru astfel de evenimente de asemenea anvergură, și cred că asta este o temă pentru viitoarele emisiuni”, a mai completat acesta.
Cozmin Gușă a mai declarat că este posbil ca România să se confrunte în viitorul apropiat cu mai multe situații de tip război, iar pentru a nu crea isterie, șefii din redacții ar trebui să se asigure că au jurnaliști pregătiți, care pot comenta politcă externă:
”România se va confrunta vrem nu vrem, cu niște evenimente de tip Război Rece, geo-economic, probabil se va folosi și armanent în scurt timp, suntem o țară frontieră NATO, cu baze militare. Cred că șefii din redacție trebuie să fie mai atenți la ce comentează angajațiilor lor aceste situții coflictuale, pentru că România nu-și permite isterie, în condițiile în care în jurul nostru pe lângă noi, să dea Domnul să nu fie așa, dar eu cred că va fi așa, se vor desfășura multe evenimete de tip război, și avem prea puțini jurnaliști pregătiți să comenteze profesionist și cu calm, mai avem comentatori, cum sunt cei din studio, dar cred că este mult prea puțin pentru ce este nevoie în România în aceeste momente”, a spus acesta.