”Există o mare frustrarea la nivelul partidelor ca nu mai sunt in stare sa guverneze. Refuzul de a guverna inseamna impotenta de a guverna. Aceasta frustrare se va reliefa in cazul audierilor din comisii cand nu neaparat ca niste grupuri politici ci ca niste oameni frustrati vor incerca sa ridiculizeze parte din cei care vor fi audiati si indiferent cat de bine pregatiti ai fi membrii guvernului Ciolos desemnat este foarte simplu pentru orice profesionist ca niste chichite parlamentare sau niste chichite administrative sa poata fi ridiculizare.
Acolo vorbim de parlamentari, chiar dacă au taiat frunze la caini, stau in comisiile alea de 4-5 ani. Vor incercat acest ultim foc de arma impotriva unui guvern de tehnocrati, parlamentari care promit sa vina cu niste intrebari inutile dar incuietoare. Vor incerca sa se ridice la nivelul pregatirii profesionale a celor propusi. Arătarea asta de muschi a unor parlamentari deprofesionalizati nu cred ca va lipsi”, a declarat Cozmin Gușă, potrivit Realitatea TV.
”Exista un pericol pe termen mediu, respectiv birocratii politici din nivelurile 2,3,4 al ministerelor, care sunt pusi acolo pe baza relatiilor politice, astazi majoritatea de PSD, de aici vine si frustrarea PNL. Fiecare ministru daca este competent si potrivit ar putea sa sanctioneze imediat, iar principala sarcina a fiecarui ministru este transparenta”, a adaugat consultantul politic.
”Un alt pericol pe termen mediu este dat de sefii deconcentratelor de partid din teritoriu. Probabil că acești oameni vor trebui să se gândească dacă vor fi bine monitorizați de la centru, dacă doresc să urmărească directivele de la partid sau ale Guvernului tehnocrat și aici va avea o problemă de implementare, dacă oamenii din deconcentrate nu vor dori să implementeze deciziile.
Ultimul pericol pe termen mediu: dacă va trece de votul parlamentului de marți, este pericolul moțiunilor iar moțiunile acum pot să aibă direcție multiplă pentru că, dacă înainte era pericolul unei moțiuni din partea PNL, care s-ar fi putut alia cu UNPR și alții, astăzi se poate face un joc de atac la Guvernul Cioloș și din stânga și din dreapta pentru că liberalii sigur sunt foarte nemultumiți că nu au avut posiblitatea să propună oameni în structura guvernamentală, pentru că asta ar fi liniștit într-un fel structura lor politică, dar sunt dezamăgiți degeaba, de parcă ar fi meritat să aibă un ministru acolo”, a completat analistul.
”Dar mai mult, paradox, că am văzut că s-a discutat în conferința de presă. Nici măcar liberalii nu au vreun Vasile Dâncu, care e fost membru de partid, un intelectual de stânga și un apropiat al stângii, dar nu numai. Liberalii nu au nici măcar omul pe care să și-l revendice după cum PSD va încerca într-un mod fals să îl revendice pe Vasile Dâncu. De cealaltă parte, pericolul PSD este în momentul în care baronii, total nemulțumiți că într-un alectoral nu vor mai putea să manipuleze bugetele și să își îndestuleze cheltuielile de campanie, vor face presiuni asupra conducerii și dacă conducerea nu va fi suficient de abilă cu armata de parlamentari a baronilor, vor încerca la rândul lor moțiune. Pericolul moțiunii e clar”, a mai spus Cozmin Gușă.
Cozmin Gușă este de părere că nu este necesar ca Dacian Ciolos sa puna in aplicare cerintele pietei. ”Cerintele pietei sunt legitime daca sunt dedicate cuiva care face excese. Cum a fost cazul Victor Ponta, care a plecat de frică. Probabil reface proviziile traseelor, dar probabil ca si institutiile ii urmaresc traseele. Strada este importanta sa fie administrata si sa fie administrata. Un guvern corect implementeaza politici nu dupa cerintele cetatenilor ci dupa nevoile lor. Daca se vor concentra bine, le vor determina si daca vor munci vor putea sa le implementeze”