"Nu sunt prea multe de spus despre o asemenea dramă pentru că orice am spune e în plus față de faptele pe care le-am relatat, dar e o consecință a degradării morale și educaționale pe care o suferim, pe care o resimțim puternic în plan urban; care e mult mai puternică pe măsură ce comunitățile sunt mai mici și mai ținute sub controlul unor dezaxați, a unor oameni politici care ajung să aibă funcții fără responsabilitate, iar mediul rural din România, comunele, cătunele sunt victimele unor asemenea excese și ne dăm seama că aceste victime, unelte practic ale celor care vor să obțină votul, la rândul lor, săracii, nu beneficiază de protecție", a declarat Cozmin Gușă.
În viziunea consultantului politic, "exemplul ăsta dramatic, care practic e știre internațională, în acest moment, care ne degradează încă o dată pe noi, ca stat" sugerează, din nou, "cât de complicată este încrengătura nocivă care domină, astăzi, România".
"În filmul de la Vaslui, un pol al sărăciei, din nefericire, vorbim despre niște oameni care nu își asumă nimic înafară de puterea pe care o revarsă pentru gubernie. Ei nu înțeleg că puterea dată de cei din județ înseamnă responsabilitate și corectitudine și niște obligații, nu au voie la excese. În loc de asta, ei își trafichează această putere dintr-un singur motiv: ei nu își asumă faptul de a fi responsabili mult mai mult decât ar fi un preot ortodox în fața lui Dumnezeu. Un preot ortodox în fața lui Dumnezeu e numit, a absolvit un seminar, s-a dus acolo și în baza unei cărți, a Bibliei ortodoxe pe care a studiat-o la seminar, predică, face câteva ceva, are câteva mici excese din când în când, dacă este cazul, e chemat la ordine și atât.
Aici, din patru în patru ani, prin votul cetățenilor preotul baron este chemat să administreze un buget în favoarea cetățenilor, să administreze puterea tot în favoarea cetățenilor și, în loc de asta, România a derapat pentru că niște oameni fără școală și vocație, culpabili, cu sindromul parvenitului în ceea ce îi privește, ajung să decidă. Exemplul ăsta dramatic, care practic e știre internațională, în acest moment care ne degradează încă o dată pe noi, ca stat. Exemplul ăsta sugerează, încă o dată, cât de complicată este încrengătura nocivă care domină, astăzi, România și dacă în asemenea cazuri, cu impact emoțional puternic, se procedează așa cu mediatizare maximală, să ne închipuim cum e cu celelalte cazuri legate de bugete, de învățământ, de sănătate. Aici suntem. Vestea proastă: e mult de lucru", a mai spus Cozmin Gușă.