"Nimeni din comunitatea economică, euro-atlantică nu va recunoaşte decizii adoptate cu prezenţă militară rusă în Crimeea, decizii care ar contraveni puterii suverane a Ucrainei, care se exprimă prin intermediul guvernului legitim de la Kiev, prin intermediul Parlamentului, care este absolut legitim, astfel încât poziţia noastră va fi extrem de clară", a dat asigurări ministrul.
Cât despre riscul ca Ucraina să se confrunte în viitorul apropiat cu un război de gherilă, şeful diplomaţiei române a comentat, făcând trimitere la "încălcarea flagrantă a integrităţii teritoriale şi la violarea suveranităţii Ucrainei de către armata rusă": "Sperăm că, pe calea dialogului politic, în condiţiile unei poziţii foarte clare şi ferme din partea comunităţii internaţionale, se va ajunge la o soluţie. Putem să îi înţelegem pe cei care au luptat aici, la Kiev, faptul că sunt dispuşi să ducă lupta mai departe".
Corlăţean, a depus, luni, flori şi candele lângă Piaţa Independenţei din Kiev, în memoria celor care şi-au pierdut viaţa pe EuroMaidan, descriindu-şi gestul drept unul "simbolic", "în semn de respect pentru jertfa multor tineri ucraineni în condiţii atât de dramatice".
"I-am spus ministrului ucrainean de Externe în convorbirea pe care am avut-o săptămâna trecută că, poate mai mult decât alţii, românii au fost foarte sensibili şi au fost foarte multe semne de solidaritate pe care le-am trăit cu toţii în timpul evenimentelor dramatice de la Kiev, pentru faptul că am avut propria noastră revoluţie", a declarat oficialul român, aflat lângă Hotelul Ucraina, devenit morgă în timpul confruntărilor sângeroase din 20 februarie.
Corlăţean a făcut, mai departe, o paralelă între EuroMaidan şi Piaţa Universităţii 1989: "Am avut şi noi foarte mulţi români, foarte mulţi tineri care şi-au pierdut viaţa în condiţiile în care regimul comunist de la acel moment le nega dreptul la o viaţă mai liberă, mai democratică, mai prosperă, europeană. Și noi suntem, poate, cel mai bine plasaţi ca români să înţelegem şi jertfa celor care şi-au dat viaţa pentru o Ucraină mai liberă, o Ucraină democratică, mai prosperă, europeană", a mai spus ministrul român, aflat în vârful dealului sub care se întinde Piaţa Independenţei, devenită loc de pelerinaj pentru ucraineni şi străini.
În cadrul vizitei sale la Kiev, Titus Corlăţean a avut întâlniri cu ministrul ucrainean de Externe, Andrii Deşciţa, cu care a semnat un acord de securitate. De asemenea, Corlăţean s-a văzut cu premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, care a plecat, luni, spre SUA, precum şi cu preşedintele interimar al Ucrainei, Aleksandr Turcinov.