Comisarul desemnat pentru Politică Regională, Corina Creţu, a declarat, miercuri, la audierile în PE, că deviza sa principală este de a ajuta statele membre să cheltuiască banii, nu să le penalizeze.
Corina Creţu a declarat că este "un susţinător" al strategiilor macroregionale, întrucât ele "încurajează statele membre să lucreze împreună", dar a precizat că iniţiativa privind aceste strategii trebuie să vină de la state.
Mai mult pe Mediafax
Răspunsurile Corinei Crețu:
În ceea ce priveşte competenţele generale şi motivaţia, Corina Creţu a precizat că în ultimii 14 ani s-a ocupat de chestiuni europene, iar această experienţă a ajutat-o să dobândească "o bună cunoaştere" a instituţiilor europene şi a metodelor lor de lucru.
"În calitate de economist şi datorită experienţei mele politice atât în ţara mea, cât şi în Parlamentul European sunt convinsă că Politica Regională a UE este un instrument puternic pentru crearea de creştere economică, locuri de muncă şi pentru promovarea integrării grupurilor dezavantajate, în special, dar nu numai, în regiunile cele mai puţin dezvoltate", se arată în răspunsul europarlamentarului român.
Corina Creţu le-a transmis actualilor colegi europarlamentari că va acţiona în direcţia implementării agendei strategice a Comisiei Juncker, astfel încât fondurile Politicii de Coeziune să aibă "o contribuţie substanţială" la crearea de locuri de muncă, investiţii şi creştere economică.
În aceeași zi cu Corina Crețu vor fi audiați în comisiile competente și Marianne Thyssen (ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitate profesională), Tibor Navracsics (educație, cultură, tineret și cetățenie), Miguel Arias Canete (acțiuni în domeniul climei și energiei), Jonathan Hill (stabilitatea financiară, serviciile financiare și uniunea piețelor de capital) și Vera Jourova (justiție, protecția consumatorilor și egalitatea de gen).
Comisiile de specialitate ale Parlamentului European au început de luni audierea comisarilor desemnați pentru următorii cinci ani. În prima zi au fost supuși tirului întrebărilor eurodeputaților suedeza Cecilia Malmstrom (comerț), maltezul Karmenu Vella (mediu, afaceri maritime și pescuit), croatul Neven Mimica (cooperare internațională și dezvoltare) și germanul Gunther Oettinger (economia și societatea digitală).