CONGRESUL PNL se desfățoară în Sala Alexandru Ioan Cuza din Palatul Parlamentului.
Lucrările congresului PNL au fost deschise cu intonarea Imnului Național. A urmat un scurt discurs al președintelui interimar al partidului, Klaus Iohannis, care s-a adresat delegaților cu sintagma ”dragi liberali”. El i-a rugat pe participanți să-și ocupe locurile în sală pentru a putea deschide congresul PNL.
La tribuna congresului se află întreaga conducere a partidului, alături de fostul președinte al PNL Crin Antonescu și seniorul liberal Mircea Ionescu Quintus.
Vineri, Congresul PNL va dezbate și vota noul Statut al partidului. Întâi va fi prezentat proiectului noului Statut, după care vor avea loc dezbateri, iar apoi va fi votat documentul. Pe baza noului Statut va avea loc și alegerea noii conduceri a partidului, sâmbătă.
Comisia de statut a PNL a adoptat, vineri dimineață, amendamentul propus de seniorul liberal Mircea Ionescu Quintus privind denumirea PNL, urmând ca noua formă a Statutului să fie aprobată în Congresul partidului.
CONGRESUL PNL. ”Întreaga denumire, identitatea, tradiția și unitatea sunt valori imuabile ale Partidului Național Liberal”, se arată în amendamentul la Statutul PNL propus de Quintus și aprobat în Comisia de statut.
Conform proiectului de statut, din cei 31 de vicepreşedinţi, care vor fi aleşi uninominal sâmbătă, 15 vor avea competenţe executive pentru a se ocupa de domenii specifice. Din Biroul Politic Naţional, pe lângă președintele PNL, secretarul general şi cei 31 de vicepreşedinţi, mai fac parte ca membri de drept având calitatea de membru de partid: prim-ministrul, miniştrii, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, preşedinţii filialelor PNL, liderii şi viceliderii grupurilor parlamentare ale PNL, membrii Birourilor Permanente ale Parlamentului, preşedinţii comisiilor parlamentare permanente, preşedinţii consiliilor judeţene, primarii din municipiile reşedinţă de judeţ, de sector şi primarul general al Municipiului Bucureşti, preşedintele TNL, OFL, Clubul Studenţilor Liberali şi Liga Aleşilor Locali, foştii preşedinţi ai PNL care sunt membri ai partidului şi trezorierul.
Conform documentului, secretarul general al PNL nu va mai fi ales de Congres, ci va fi numit de Biroul Politic Naţional, la propunerea preşedintelui PNL.
CONGRESUL PNL. În cazul preşedintelui PNL, Statutul este completat cu prevederea conform căreia "în cazul vacantării funcţiei de preşedinte al PNL, responsabilităţile acestei funcţii se asigură de către un vicepreşedinte ales de Congres, desemnat prin vot de către BPN". "În situaţia în care preşedintele este în imposibilitatea de a-şi exercita, din motive obiective şi temporare, funcţia, responsabilităţile acestei funcţii se asigură de către secretarul general", se stipulează în document.
În Statutul PNL este menţinută prevederea conform căreia Delegaţia Permanentă este cea care "desemnează candidatul PNL la funcţia de Preşedinte al României".
Din proiectul de Statut al PNL este eliminată prevederea conform căreia partidul este membru al Alianţei Liberalilor şi Democraţilor Europeni (ALDE), dar este menţinută apartenenţa la Internaţionala Liberală. În schimb, nu este precizată apartenenţa la vreo altă familie politică europeană, cum ar fi PPE.