UPDATE 14. 22 Cristian Rizea a scăpat de arest. Sunt 120 de voturi pentru și 105 împotrivă. Erau necesare 122 de voturi pentru, astfel încât cererea să treacă.
UPDATE 14.30 Votul s-a încheiat. Au votat 243 de deputați. Votul este valabil.
UPDATE 14.07. Votul pentru cererea de arestare a început.
UPDATE 13.55 Cererea de reținere a fost aprobată. Au fost 141 de voturi ”pentru” din 255 exprimate.
UPDATE. Votul s-a încheiat. Urnele au fost duse în sala BP, pentru numărare. Au fost 272
UPDATE 13.45 Votul se îndreaptă spre final.
UPDATE 13.15 A început votul în plen pentru cererea de reținere. Deputații sunt strigați prin apel nominal.
UPDATE 12.20 Cristian Rizea vorbeste in plen:
In mod normal v-as fi cerut sa nu votati impotriva cererilor justitiei, dar vreau sa va spun ca justia nu inseamna nerecpectarea procedurilor, iar un proces echitabil se poate face si fara arestarea mea preventiva. Care sunt cauzele pentru care s-a cerut arestarea mea preventiva, inainate sa fiu audiat. Au venit si m-au ridicat de pe strada ca pe ultimul fugar. Care sunt ratiunile pentru care un deputat sa fie tratat asa? Ceea ce nu inteleg este modul in care se face justitie. Astazi va vorbeste inculpatul Cristian Rizea. Printr-un vot negativ, nu blocati justitia, ancheta merge mai deprate dar refaceti normalitatea in Romania.(..)Știti ca am o familie, un copil. Am acest copil de 2 ani si jumatate, ceea ce nu stiti este ca acest copil, la două ore și jumătate după ce s-a născut, a fost adoptat de către mine și soția mea. Această procedură se încheie în luna noimebrie a acestui an, potrivit legislatiei din Romania. Doamnelor si domnilor, va las pe dvs sa decideti daca pot continua această procedură și daca fiul meu va avea o familie.
UPDATE 12.08 Ciprian Nica, vicepreședintele Comisiei Juridice, citește raportul comisiei în cazul lui Rizea.
UPDATE 12.06 Cristian Rizea a venit la microfonul tribunei și a cerut să ia cuvântul chiar îniante de începerea votului cu bile, dar Zgonea a spus că nu este posibil.
UPDATE 11.55 Potrivit ordinii de zi, raportul comisiei juridice ar urma să fie dezbătut în plen la ora 12.00, dar acest fapt este puțin probabil, întrucât ședința de plen nu a început.
Săptămâna trecută, Cristian Rizea a venit la comisia juridică pentru a-şi studia dosarul, împreună cu avocatul său. El a susţinut că este nevinovat şi că s-au făcut presiuni asupra sa pentru a se retrage din cursa electorală. De altfel, social-democratul a anunţat că nu va mai candida la Primăria Sectorului 5.
"Fac apel la toţi colegii mei, indiferent de culoarea politică, să vină să studieze dosarul, dacă au timp, şi se vor convinge.(...) Niciodată nu mi-a fost teamă de nimic, decât de Dumnezeu. Voi merge înainte şi după ce îmi voi dovedi nevinovăţia voi organiza o conferinţă de presă", a declarat deputatul PSD Cristian Rizea, după cele aproximativ trei ore în care şi-a studiat dosarul de urmărire penală, la Comisia juridică, conform Mediafax.
Procurorii DNA cer Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării deputatului Cristian Rizea, acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor.
"La data de 2 decembrie 2009, potrivit unei înţelegeri anterioare, inculpatul Rizea Cristian a primit de la inculpatul Colţea Lucian, om de afaceri cu cetăţenie americană, suma de 200.000 euro, iar la câteva zile, la data de 6 decembrie 2009, a primit suma de 100.000 euro - în total 300.000 euro - pentru ca în schimb să intervină la nivelul a două autorităţi, Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) şi primăria comunei Chiajna, astfel încât Colţea Lucian să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidenţială din municipiul Bucureşti", se arată într-un comunicat DNA.