Proiectul urmeaza sa fie discutat in procedura de urgenta. Printre initiatori figureaza si Florin Iordache.
In vara acestui an, proiectul Codului Administrativ a fost postat in dezbatere pe site-ul Ministerului Dezvoltarii Regionale condus la acea vreme de Sevil Shhaideh.
Proiectul modifica, printre altele, Legea 90/2001 care interzicea persoanelor condamnate sa fie membri in Guvern, din cauza careia Liviu Dragnea nu a putut ajunge premier, in sensul in care persoanele care au suferit condamnari penale pentru care a intervenit reabilitarea pot face parte din Guvern. Liviu Dragnea a fost condamnat in aprilie 2016 la doi ani de inchisoare cu suspendare, cu un termen de incercare de patru ani, ceea ce ar insemna ca reabilitarea in cazul sau ar urma sa se calculeze pentru anul 2020 (perioada curge din momentul condamnarii definitive). Potrivit Codului Penal, reabilitarea are loc de drept pentru pedepse de pana in 2 ani inclusiv, daca in decurs de 3 ani condamnatul nu a savarsit o alta infractiune. Prin urmare, Liviu Dragnea va fi considerat reabilitat in 2023. HotNews.ro a scris pe larg despre acest subiect aici.
In ceea ce priveste aprecierii necesitatii si a oportunitatii emiterii actelor administrative, acest principiu este enuntat de doua ori in proiectul de Cod Administrativ.
La articolul 50 din proiectul de Cod, referitor la raspunderea ministrilor, se arata la alineatul (2): "Aprecierea necesitatii si oportunitatea emiterii actelor administrative ale Guvernului apartine exclusiv membrilor Guvernului."
Ideea este reluata si mai explicit la articolul 57, referitor la "actele ministrilor", unde se arata, la alineatul (5): "Aprecierea necesitatii si oportunitatea emiterii actelor administrative ale ministrilor apartin acestora".
Alineatul (7) din articolul 57 prevede ca "(7) Intocmirea documentelor de fundamentare din punct de vedere tehnic si al legalitatii, avizarea pentru legalitate si contrasemnarea actelor administrative prevazute la alin. (1) cu incalcarea legii, in raport cu atributiile specifice, angajeaza raspunderea administrativa, civila sau penala, dupa caz, a functionarilor publici si personalului contractual".
Potrivit specialistilor consultati de Hotnews, cele doua articole din proiectul de Cod Administrativ ar putea opera si pentru trecut ca o dezincrimare, depinzand de interpretarea instantelor. Asta inseamna ca daca aceste doua prevederi din proiectul de Cod Administrativ intra in vigoare, ministrii anchetati in dosarul Belina au o sansa in plus sa scape de dosare.
Sursa: Hotnews.ro