Cioloș a solicitat, miercuri, miniștrilor de Externe și Apărării, Lazăr Comănescu și Mihnea Motoc, să elaboreze un plan de acțiuni pentru ca brigada multinațională să fie operațională în luna aprilie a anului viitor și să clarifice constituirea "componentei maritime și aeriană a prezenței întărite a NATO la Marea Neagră".
"O să vă rog, domnul ministru Comănescu și domnul ministru Motoc, ca în perioada imediat următoare, în cursul lunii august, să elaborați un plan de acțiuni astfel încât să putem pune în practică aceste angajamente și să avem un calendar precis cu deadline până în aprilie anul viitor pentru această brigadă multinațională și, totodată, să continuați demersurile pentru a clarifica modul în care această componentă maritimă și aeriană la Marea Neagră ar urma să se constituie", a spus Cioloș, la începutul ședinței de Guvern, prezentând concluziile ședinței CSAT de marți.
El a arătat că pentru acest lucru este nevoie de un efort conjugat la nivelul Guvernului, nu numai la nivelul celor două ministere, o coordonare bună cu Președinția, iar partidele parlamentare vor fi informate în legătură cu acest proces și cu planul de acțiuni.
Potrivit premierului, la ședința CSAT s-a discutat despre măsurile pe care trebuie să le întreprindă România pentru a pune în aplicare deciziile Summitului de la Varșovia referitoare la brigada multinațională, precum și la demersurile pentru componenta maritimă și aeriană a prezenței întărite a NATO la Marea Neagră.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi, la finalul şedinţei CSAT, că brigada multinaţională decisă la summitul NATO de la Varşovia va fi constituită în martie-aprilie 2017, potrivit planurilor României, cel puţin şase aliaţi arătându-se interesaţi de participare.
''Demersurile faţă de alţi aliaţi înseamnă negocieri pentru a-i convinge să trimită militari în brigada multinaţională şi la Iniţiativa de Instruire. În această chestiune, pot să vă spun că avem deja răspunsuri favorabile, fără să se fi concretizat decât la unele, în ceea ce priveşte participarea la brigada multinaţională de la cel puţin şase aliaţi. Doi dintre ei au declarat deja foarte clar cum participă, este vorba despre Polonia, care a spus că trimite o companie, şi despre Bulgaria, care a spus că trimite în jur de 400 de militari în această brigadă. Dar sunt şi alţii care sunt interesaţi şi avem negocieri pe care pot să le clasific drept foarte bune. Vom avea, în concluzie, suficienţi militari de la mai mulţi aliaţi pentru această brigadă'', a arătat Iohannis într-o declaraţie de presă.