Asociația „Platforma România 100” îi are ca fondatori pe fostul premier, pe fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu, pe fostul ministru al Muncii Dragoș Pîslaru și pe Alin Mituța, fostul director de cabinet al lui Dacian Cioloș.
Potrivit statutului, asociația a fost înființată cu scopul „de a promova participarea activă în viața publică în baza principiilor Platformei România 100”, informează România Liberă.
Aceste principii au fost enunțate de către Dacian Cioloș în ultima parte a mandatului său de premier, când a lansat proiectul politic care dă și numele noii organizații. „Susțin o Românie fără corupție. Susțin o Românie cu o clasă politică responsabilă. Susțin o Românie guvernată cu bun simț. Susțin o Românie în care fiecare muncește și este plătit cinstit. Susțin o Românie fără sărăcie. Susțin o Românie cu o economie competitivă. Susțin o Românie cu adevărat educată. Susțin o Românie sănătoasă. Susțin o Românie care contează în Uniunea Europeană și în NATO. (...) Susțin o Românie a tuturor românilor”, sunt cele 10 principii ale Platformei România 100.
Dacian Cioloș este și președintele comitetului director al noii asociații, Vlad Voiculescu și Dragoș Pîslaru sunt vicepreședinți, iar Alin Mituța este director executiv, potrivit datelor oficiale, înregistrate la tribunal.
„E o organizaţie neguvernamentală cu obiective politice, în măsura în care politică înseamnă să fi preocupat de viaţa cetăţii, de ceea ce se întâmplă în societate. Aş vrea în primul rând şi am vrea în primul rând, pentru că vor fi parte a acestei asociaţii, în momentul în care o vom lansa, mai mulţi dintre membrii fostului Guvern, la nivele diferite, aş vrea să continuăm să lucrăm pe anumite proiecte pe care le-am început cât am fost la guvernare şi care nouă ni se par importante ca ele să fie implementate şi în domeniul economic şi în domeniul social, în domeniul educaţiei, în domeniul sănătăţii şi aşa mai departe”, a declarat joi, la RFI, fostul premier.
Dacian Cioloș a menționat că asociația va veni cu propuneri, inclusiv legislative, care să poată să fie susţinute de partide care sunt în Parlament. ”Vom coagula, vom concentra competenţă tehnică, specifică, politică pe anumite domenii, pentru a veni atât cu propuneri care pot face obiectul unor propuneri legislative în Parlament, prin intermediul partidelor membre în Parlament, dar şi cu propuneri de proiecte care pot fi implementate în colaborare directă cu mediul de afaceri, cu alte organizaţii neguvernamentale care lucrează pe anumite domenii şi care au nevoie de această expertiză, pentru a putea implementa proiecte”, a menționat acesta.