Update 16.35 Premierul Dacian Cioloş a luat cuvântul:
"Vazand titlul temei de dezbatere, am ezitat sa vin in fata dvs. In lectura pe care o dau art 206 nu vad cum criteriile in desemnarea prefectilor intra in categoria problemelor de interes major Numirea si eliberarea din functie a prefectilor sunt de competenta exclusiva a guvernului Nu inteleg sa detaliez rezultatele analizei efectuate, care cade in sfera prerogativelor executive Prefectii sunt reprezentantii guvernului in teritoriu. Niciun prefect sau subprefect fixat definitiv in functie nu a fost schimbati Au fost vizati doar cei numiti temporar in functie de fostul guvern. Ceea ce reprezinta din punctul meu de vedere o problema de interes major pentru care vin azi in fata dvs e situatia inaltilor functionari publici. Functiile de prefect sau subprefect fac parte din aceasta categorie.Teoretic, acestia ar trebui sa reprezinte o resursa umana de calitate pe care sa o folosim ca atare. Am constatat insa ca avem de-a face cu o legislatie al carei spirit a fost deturnat prin numeroase modificari", a spus Cioloş.
Grupul parlamentar ALDE a solicitat conducerii Camerei Deputaților chemarea în Parlament a premierului Cioloș pentru da explicații cu privire la criteriile care au stat la baza numirii noilor prefecți.
"Executivul lui Dacian Cioloș a pus România în fața unei posibile noi crize politice, prin schimbarea unui important număr de prefecți din țară și prin înlocuirea acestora cu diverși membri sau apropiați ai PNL. (...) Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) își exprimă îngrijorarea față de această acțiune cu un vizibil substrat politicianist, acțiune prin care se urmărește obținerea de beneficii electorale pentru cei din PDL-PNL", informa ALDE, ciat de agerpres.ro.
Dacian Cioloș a declarat că le-a pus în vedere secretarilor de stat rămași din Cabinetul anterior să nu facă politică de partid, iar prefecților și subprefecților care au intenția să participe în alegeri le-a cerut să renunțe la funcție.