Întrebat miercuri de jurnaliștii prezenți la Guvern dacă ministrul sănătății mai rămâne în funcție, Ciolacu a declarat: „Haideți să vedem tot adevărul. Așteptăm concluziile săptămâna aceasta, după care vom lua o decizie”.
Paul Stănescu explică de ce nu este demis ministrul Rafila și cine o poate face
Declarația a venit la scurt timp după ce Sorin Luca, șeful Corpului de control al Ministerului Sănătății, care în luna aprilie a făcut verificările la Spitalul Pantelimon și a concluzionat că nu sunt probleme, a demisionat.
Nu este însă singurul oficial care a debarcat zilele acestea din barca lui Rafila. La finalul săptămânii trecute, medicul Gabriel Diaconu, care a adoptat recente poziții controversate în legătură cu scandalul de la Spitalul Pantelimon din București, a decis să își încheie mandatul de consilier onorific al ministrului Sănătății.
Diaconu a făcut anunțul pe rețelele de socializare, explicând că decizia sa este dictată de „incendiul dement” împotriva profesiei medicale. El a precizat că demisia sa este un act de protest împotriva demonizării medicilor și că a avut o discuție cu ministrul Rafila înainte de a lua această decizie.
Fostul ministru Nelu Tătaru, reacție dură în tragedie de la Sp. Pantelimon: Nimeni nu ne-a învățat, ca medici, să alegem cine trăiește și cine moare
Pe data de 17 aprilie Corpul de control al ministrului a concluzionat că ”sesizările formulate de către angajații spitalului au la bază o comunicare defectuoasă între conducerea unității și persoanele în cauză.
Pe data de 7 august, medicii Mirela Păiuș și Maria Miron sunt reținute de procurori, sub acuzații terifiante: tentativă de omor și omor calificat. Anchetatorii susțin că cele două doctorițe au provocat moartea unui pacient în vârstă de 54 ani, internat în stare gravă la Secția ATI, prin scăderea dozei de nonadrenalină, fapt ce a condus la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului.