Guran și Dumbrăvanu, deputați de Prahova, au făcut parte din PNL până în septembrie 2014, când au devenit independenți. Au fost membri ai grupului PNL până în septembrie 2014, apoi al grupului PC-PLR până în februarie anul acesta, iar ulterior au devenit neafiliați, potrivit HotNews.ro.
Dumbrăvanu a făcut acest anunț însoțit de o postare pe Facebook:
"Moțiunea de cenzură. Un exercițiu de lașitate al liderilor. PSD-UNPR decid să își țină parlamentarii în bancă. Pe când o botniță? Există oare o umilință mai mare pentru acești aleși ? Ei au fost aleși uninominal în 2012 să își exprime un punct de vedere în Parlament, NU să stea în bancă degeaba. Deci partidul a decis. L'etat, c'est moi. Această atitudine spune foarte multe despre frica de libertate, așa cum o expune Fromm", scrie Dumbrăvanu.
La rândul său, Guran afirmă, într-un comunicat de presă al liberalilor, că a luat această decizie după ce a cerut "în repetate rânduri înființarea unei comisii parlamentare de anchetă privind situația copiilor instituționalizați, dar majoritatea controlată de PSD a blocat constant acest demers".
"Guvernul condus de Victor Ponta stă cu mâinile încrucișate și nu face nimic pentru a îmbunătăți situația copiilor fără familii. În aceste condiții, în fiecare zi un copil, aflat în orfelinate, moare din cauza nepăsării autorităților. Același Victor Ponta dă dovadă de un dispreț total față de un drept fundamental al oricărui cetățean, care trăiește într-o democrație: dreptul la vot. După ce, în toamna anului trecut, a blocat accesul la urne al românilor din străinătate, acum prim-ministrul face abuz de putere prin refuzul de a organiza alegeri în localitățile rămase fără primari și consilieri. Asta, deși trei instanțe din România au decis, în mod definitiv și irevocabil, că Guvernul este obligat să organizeze aceste alegeri.
Nu în ultimul rând, declarațiile făcute de ministrul Ioan Rus sunt o jignire inimaginabilă la adresa a milioane de români. Ceea ce a spus ministrul Rus nu face altceva decât să trădeze disprețul PSD și al Guvernului condus de Victor Ponta la adresa românilor, plecați la muncă în străinătate și față de familiile lor rămase acasă", mai spune Guran.
Mihael Stoica, membră în PDL până în aprilie 2013 și apoi, deputat independent, afirmă, tot într-un comunicat transmis de PNL, că va vota moțiunea de cenzură inițiată de PNL "pentru a sancționa, astfel, Guvernul PSD și pe premierul Victor Ponta pentru blocarea dreptului fundamental la vot al românilor, atât în străinătate, cât și în țară, refuzând să organizeze alegeri parțiale".
"Totodată, mâine voi sancționa, prin votul meu, atitudinea represivă pe care PSD și premierul Victor Ponta o manifestă față de Justiție. Blocarea Justiției de către Victor Ponta și PSD, în Parlament, trebuie să înceteze.
În al treilea rând, mâine voi sancționa, votând moțiunea de cenzură, și jignirile pe care un ministru al Guvernului PSD, respectiv Ioan Rus, le-a adus celor trei milioane de romani plecați în străinătate, dar și sotiilor și copiilor lor rămași în țară. Ioan Rus și șeful său, Victor Ponta, au aceeași atitudine ostilă față de românii din străinătate, pe care nu s-au sfiit să o declare și public. Ioan Rus a plecat azi. Mâine trebuie să plece și Victor Ponta."
Pentru ca moțiunea de cenzură să treacă și Guvernul să cadă, este nevoie de jumătate plus unu din numărul total al parlamentarilor, adică 278 de voturi.