Gabriela Dancău a spus că România și-a regăsit permanent în Spania un aliat ferm în îndeplinirea aspirațiilor sale europene și euroatlantice, iar prioritatea mandatului său va fi dezvoltarea relațiilor bilaterale și a celor cu comunitatea românească.
"O dimensiune importantă a mandatului de ambasador în Regatul Spaniei o va constitui continuarea dezvoltării relațiilor bilaterale, cu accent în mod special pe domeniul economic. De asemenea, relația cu comunitatea românească din Spania va constitui pentru mine o prioritate, ambasada și consulatele îmi doresc să devină spații deschise și primitoare pentru organizarea de evenimente de tot felul", a spus Dancău.
Carmen Burlacu, nominalizată pentru postul de ambasador în Cehia, a afirmat că în mandatul său va fi aproape de comunitatea românească din această țară și va consolida cooperarea bilaterală.
"Vă promit că o să țin foarte aproape atât de comunitatea românească din Cehia, cât și de comunitatea cehă din România în așa fel încât să putem beneficia de acest capital de simpatie pe care încă îl mai avem în Cehia. V-am promis și veți vedea că mă voi ține de promisiune în privința cooperării și a dezvoltării relațiilor parlamentare", a spus Burlacu.
Ioana Bivolaru, propusă pentru postul de ambasador în Republica Portugalia, a punctat că își propune să consolideze și să diversifice parteneriatul cu această țară.
"Îmi propun ca în mandatul meu să consolidez și să diversific parteneriatul construit deja cu Republica Portugheză cu accent pe trei mari priorități. Primul obiectiv vizează în mod evident intensificarea dialogului politico-diplomatic, inclusiv consolidarea parteneriatului în domeniul apărării, a doua prioritate vizează dezvoltarea relațiilor economice bilaterale, iar a treia prioritate vizează comunitatea de români din Portugalia și intensificarea legăturilor din domeniul culturii", a arătat ea.
Și Răzvan Rotundu a primit avizul comisiilor reunite de specialitate pentru postul de ambasador în Finlanda. El a arătat că printre prioritățile sale se află relația cu comunitatea românească, menținerea legăturilor cu cele trei organizații ale acestora și cu asociația de prietenie româno-finlandeză.
"Deși în Finlanda figurează, conform evaluărilor ambasadei, doar 2.300 de cetățeni români, aceștia trăiesc pe o suprafață foarte mare. (...) O practică bună a secției consulare de până acum a fost organizarea de consulate itinerante și intenționăm să continuăm această practică. De asemenea, organizarea unei secții consulare a Ambasadei României la Helsinki la standarde Schengen va fi una dintre prioritățile noastre", a precizat Rotundu.
Mihaela Cămărășan, propusă pentru postul de ambasador al României în Estonia, a spus că, în opinia sa, deschiderea Ambasadei României la Tallinn este importantă nu numai din perspectiva aprofundării relației bilaterale în cadrul UE și NATO, dar și a întăririi poziției României în zona baltică.
"Totodată, dăm un semnal suplimentar că România reprezintă un aliat activ pe flancul estic", a adăugat Cărmășan.
Gabriela Dancău, propusă ambasador în Spania, este din 2011 consul general al României la Lyon. Anterior, ea a fost director al Direcției consulare din MAE.
Carmen Burlacu (Cehia) a fost secretar de stat pentru afaceri globale al MAE, este diplomat de carieră și a fost consilier al ministrului de Externe în perioada 2004 — 2012. De asemenea, a fost ambasador în Irlanda în perioada 1999 — 2004, iar între anii 1993 și 1998 a fost secretar în cadrul misiunii permanente la Bruxelles pe lângă UE, UEO și NATO.
Ioana Bivolaru (Portugalia) a fost director general la Departamentul Uniunea Europeană din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
Răzvan Rotundu, nominalizat ambasador în Finlanda, este consilier la misiunea permanentă a României de la Geneva.
Daniela Mihaela Cămărășan — propusă pentru postul de ambasador în Estonia — a fost șefă de cabinet în mandatul de ministru de Externe deținut de Titus Corlățean.