Iulian Chifu şi-a început analiza vorbind despre conflictul de valori în care se află Republica Moldova.
"Există câteva elemente fundamentale, unele dintre ele deja comentate de către colegii mei. Interpretarea mea e că oricine se uită la Republica Moldova se află în faţa unui conflict de valori, pentru că trebuie să alegi, cum spune lumea, între două rele: una este reorientarea strategică către est şi cealaltă menţinerea unui drum proeuropean, în care avem acest personaj, care riscă să fie şi premier. În Moldova s-a pus o etichetă echivalentă cu a fi proeuropean şi a fi corupt sau a fura. Pentru că personajele implicate în astfel de scandaluri în această perioadă de implicare proeuropeană au fost astfel...
Documentele României vorbesc despre susţinerea integrării europene cu un guvern proeuropean proreformist care ar trebui instalat la Chişinău. Dacă aceasta e valoarea supremă pe care o considerăm, ne situăm într-o postură în care trebuie să vedem dacă Plahotniuc şi partidul său e natural să se alieze cu socialiştii sau cu cei de orientare comunistă, pro estică, aruncând în aer obiectivul strategic al României sau formula de orientare proeuropeană presupune şi acest balast, cu rebalansarea lui Plahotniuc în cercurile de putere.
Structurile proeuropene, ele sunt rupte în două: prima ar fi cea care consideră ca valoare supremă nealierea cu un astfel de personaj, din raţiuni de imagine, din raţiuni ale credibilităţii....e foarte greu să fii premier cu 4% încredere şi să faci reforme dure. E foarte greu să pleci la drum cu o majoritate constituită în jurul unui partid care a fost pe locul 5 la alegerile generale şi pe lângă asta a luat un alt partid, a luat la bucată nişte comunişti care au devenit social democraţi peste noapte şi apoi nişte reprezentanţi ai partidului domnului Filat.
Ajungem la tema concretă: cum arată ecuaţia în Republica Moldova. Avem un preşedinte cu două constrângeri constituţionale: la 90 de zile după ce nu mai are guvern, după ce au încercat să formeze un alt guvern, anunţă alegeri anticipate, a doua constrângere, un premier are 15 zile pentru a forma un guvern. Cele două constrângeri fac ca până la ora 24 să fie desemnată a doua candidatură de premier. E o constrângere care are efect: pentru că avem un număr de parlamentari care, la un an după ce au preluat mandatul, nu cred că vor să plece acasă.
Un preşedinte numeşte un premier în două condiţii: e o majoritate constituită care vine cu un candidat de premier şi preşedintele e obligat să îl numească sau suntem în condiţia de data trecută, preşedintele desemnează un candidat de premier, care merge să discute cu partidele. Aşa s-a întâmplat cu Sturza.
Lupta împotriva corupţiei s-a oprit în Moldova la Vlad Filat, inamicul lui Plahotniuc", a mai spus Chifu, la Realitatea TV.