„Se agăţa de căruţe şi mergea cu oamenii pe câmp. Măicuţa îl tot căuta să-i dea de mâncare, până îi spunea vreo vecină că s-a dus cu unul sau cu altul“, a povestit mama prim-ministrului desemnat, pentru adevarul.ro.
De asemenea, vecinii lui din copilărie povestesc că, după ce a studiat îm Franța, Dacian Cioloș a aplicat ceea ce a învățat acolo în grădina bunicului său și așa a ajuns tot satul să ”cumpere roșiile lui”.
Dacian Cioloş are 46 de ani şi a absolvit Facultatea de Horticultură din Cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină veterinară din Cluj-Napoca, în 1994. A urmat apoi studii aprofundate de agronomie la şcoli de prestigiu din Franţa. În 1997, Cioloş a devenit inginer stagiar la Camera Judeţeană de Agricultură Aveyron. Între anii 1999 – 2001, a fost coordonator al programelor de cooperare franco-române în dezvoltare agricolă şi rurală.
Dacian Cioloş a devenit mai cunoscut în propria ţară abia în 2007 când a ocupat, pentru un an, funcţia de ministru al Agriculturii în guvernul lui Călin Popescu Tăriceanu. La cei 38 de ani ai săi de atunci, Dacian Cioloş a devenit unul dintre cei mai tineri miniştri din istoria post-decembristă. Din iulie 2009, a preluat conducerea Comisiei prezidenţiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii în România.
Preluarea postului de Comisar European pentru Agricultură în 2010 - unul dintre cele mai importante din Comisia Europeană - a fost o lovitură dată de România. Cioloș a fost propunerea susținută puternic de Traian Băsescu. Pentru obținerea funcției a fost nevoie de un lobby puternic în UE, în special în zona PPE, și de un turneu în capitalele europene, derulat chiar de către Dacian Cioloș, care și-a expus viziunea privind reforma Politicii Agricole Comune.
Din funcţia de comisar european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Cioloș a coordonat reforma Politicii Agricole Comune pentru perioada 2014-2020 - un proiect ambițios, care avea printre altele rolul de a croi un sistem mai echitabil de acordare a subvențiilor și de a aduce avantaje egale noilor state membre UE, inclusiv României.
În luna iulie a acestui an, Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, l-a desemnat pe Dacian Cioloş în funcţia de consilier special privind securitatea alimentară internaţională.