„Urmare a declanşării unor proceduri la nivel NATO şi noi ne-am evaluat rezerviştii. Nu a făcut-o numai România, au făcut-o toate statele membre NATO. A trebuit făcută o evaluare, ce capacitate de a mobiliza rezerviştii avem dacă e atacată o ţară baltică. Nu e nimic spectaculos, dar asta ne-a prilejuit ocazia să constatăm că mulţi din rezerviştii noştri sunt în Spania şi Italia”, a spus Traian Băsescu, la un interviu acordat EVZ.
Un tânăr român explică de ce nu ar merge la război
Ministerul Apărării Naţionale a infirmat faptul că există un proces de mobilizare a rezerviştilor sau de recrutare a tinerilor.
"Ordinul comun publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 312, din 28 aprilie 2014, actualizează modelul certificatului medical eliberat de medicul de familie ce urmează să fie prezentat de tineri la comisia locală de recrutare-încorporare, pentru efectuarea vizitei medicale. Acest demers este unul legal, în conformitate cu articolul 27 din Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, cu modificările şi completările ulterioare, care prevede în mod expres obligativitatea stabilirii unui model unic pentru acest tip de document. Acest certificat este unul similar cu cel al soldaţilor şi gradaţilor profesionişti. Măsura legislativă nu are nicio legătură cu eventuale evoluţii în mediul de securitate, în vecinătatea României", a precizat MAPN într-un comunicat.
Ministerul Apararii Nationale a publicat luni in Monitorul Oficial modelul certificatului medical pe care toti tinerii sunt obligati sa il prezinte la recrutare, pe timpul mobilizarii sau al starii de razboi. Potrivit prevederilor legale, in cazul mobilizarii, starii de asediu sau razboi, toti barbatii cu varste cuprinse intre 20 si 35 de ani sunt obligati sa isi indeplineasca serviciul militar, potrivit avocatnet.ro. Publicarea acestor prevederi legale vine într-un moment de criză în Europa, în contextul tensiunilor Ucraina-Rusia, care au generat mişcări de trupe NATO spre Europa de Est.