Totodată, actualul Guvern ar avea divergenţe cu PSD pe tema salariului minim. Liviu Dragnea a anunţat că social-democraţii vor ca majorarea salariului minim direct să ajungă la 1 200 de lei.
Dacian Cioloş: Săptămâna viitoare intenţionăm să adoptăm bugetul
Premierul Dacian Cioloș a declarat marţi, că i-a solicitat ministrului Finanțelor Publice, Anca Dragu, să prezinte, joi, după ședința de Guvern, "câteva elemente și principii legate de buget", existând posibilitatea ca, săptămâna viitoare, Executivul să adopte proiectul și să îl supună consultării publice.
"Ca să evităm tot felul de suspiciuni și de interpretări, i-am cerut doamnei ministru de Finanțe să explice câteva elemente și principii legate de buget, (...) pornind și de la faptul că încă nu este adoptat bugetul. Săptămâna viitoare, în ședința de Guvern, avem intenția să îl adoptăm și atunci o să îl supunem și consultării publice. Discutăm despre conținut săptămâna viitoare, după ce e adoptat. Mâine (joi — n.r.), după ședința de Guvern, doamna ministru o să vină cu câteva principii pe care ne bazăm în structurarea bugetului. Nu vreau să intru acum în detalii, însă, așa cum am spus la instalarea Guvernului, Guvernul va lucra aproape cu Parlamentul, pentru că avem nevoie de votul Parlamentului și atunci este firesc să avem explicații chiar și în faza aceasta de draft. Deci e încă vorba despre un proiect care nu e adoptat de Guvern", a precizat miercuri Cioloș, la Senat.
Se va ţine cont de modificările Codului Fiscal
Acesta a adăugat că, în conturarea proiectului bugetului pe anul 2016, se va ține cont de modificările Codului fiscal, aprobate de către Parlament.
"Am spus public că avem intenția să construim bugetul în așa fel încât să ținem cont de ceea ce a decis Parlamentul deja atât în ce privește Codul fiscal, cât și măririle salariale, dar să și facem anumite rearanjări ale bugetului atât în interiorul ministerelor, pentru a putea prioritiza proiectele pe care Guvernul și le propune în programul de guvernare și în planul de acțiuni sectoriale cu care o să venim în Parlament odată cu bugetul, și, în același timp, să punem accentul pe câteva priorități legate de investiții, de educație și de sănătate", a explicat premierul.
Ce spune ministrul Fiananţelor despre buget. Care este deficitul în care trebuie să ne încadrăm
Proiectul de buget pe 2016 este construit pe un deficit de 2,95%, conține majorarea salariilor bugetarilor cu 10% și toate celelalte acte normative în vigoare și va fi transmis Parlamentului în jurul datei de 10 decembrie, a declarat joia trecută, ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu.
Creşterea salariilor cu 10%, menţinută
"Am aprobat ieri (miercuri — n.r.) în ședința de Guvern limitele de cheltuieli pentru ordonatorii principali de credite. Urmează ca ministerele să finalizeze partea de anexe la buget, apoi îl vom pune în discuție publică, îl vom aproba și îl vom trimite la Parlament. Sperăm ca toate astea să se întâmple undeva până în 10 decembrie. Ca limite totale, acestea sunt mai mult sau mai puțin aceleași (cu cele anunțate de vechiul Guvern — n.r.). Pe partea de cheltuieli am introdus creșterea de salarii de 10%. Practic, bugetul include, în acest moment, pe partea de cheltuieli toate actele normative în vigoare, iar pe partea de venituri sunt cam similare", a mai pus noul ministru.
Potrivit acesteia, bugetul pentru 2016 este proiectat pe un deficit în termeni ESA de 2,95% din PIB, sub limita de deficit de 3% din PIB conform criteriilor de la Maastricht.
În ceea ce privește posibilitatea de a amâna aplicarea unora dintre măsurile de relaxare fiscală anunțate de fostul Executiv, noul ministru a spus că actualul Guvern pune accent pe stabilitate și predictibilitate, iar o amânare a unor reduceri de taxe ar fi fost primită prost de mediul de afaceri.
"Ceea ce noi dorim este să asigurăm o stabilitate și o predictibilitate fiscală. Pentru că exact acestea vor duce la creșterea încrederii mediului de afaceri și în general a consumatorilor în economia românească, va stimula investițiile și în cele din urmă vor duce la o creștere economică și la o convergență reală care, în cele din urmă, se va simți în mai mulți bani în buzunar, într-un standard de viață mai ridicat. Amânarea măsurilor, în special în zona de relaxare fiscală, cred că ar fi fost extrem de prost primită de mediul de afaceri", a subliniat Anca Dragu.
Principalele măsuri fiscale care vor intra în vigoare anul viitor se referă la reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20%, diminuarea impozitelor pe dividende de la 16% la 5%, schimbarea impozitării microîntreprinderilor și scutirea de la plata impozitului pe profit pentru învățământului preuniversitar.