Totodată, judecătorii nu au constatat existența unui conflict între Parlament și Ministerul Public legat de refuzul procurorului general de a transmite o copie după dosarul de urmărire penală referitor la alegerile prezidențiale din 2009.
Reamintim că pe 13 martie, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu i-au pârât la Curtea Constituțională pe Laura Codruța Kovesi și pe Augustin Lazăr. Șefa DNA și procurorul general au refuzat să meargă în fața comisiei de anchetă parlamentară și, de fiecare dată, au trimis răspuns scris. "Refuzul celor două persoane pune Parlamentul în imposibilitatea de a adoptat o hotărâre”, se arăta în comunicatul trimis presei.
Liviu Dragnea a anunțat că împreună cu președintele Senatului, a sesizat Curtea Constituțională a României (CCR) cu privire la un posibil conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Ministerul Public.
"Și eu, și domnul Tăriceanu, astăzi, am sesizat CCR cu privire la un posibil conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Ministerul Public", a anunțat Dragnea la Parlament.
Conform documentului, decizia de a sesiza CCR vine ca urmare a refuzului procurorului șef al DNA de a se prezenta în fața comisiei de anchetă a Parlamentului României, de refuzul procurorului general de a lua măsuri împotriva procurorului șef al DNA cu privire la încălcarea prevederilor legale și refuzul procurorului general de a înainta comisiei de anchetă copie de pe dosarul de urmărire penală nr.213/P/2017 înregistrat pe rolul Secției de Urmărire penală și Criminalistică din cadrul Parchetului General de pe lângă ÎCCJ.
Documentul mai spune, între altele, că nu există niciun motiv pentru care ancheta parlamentară trebuie să înceteze atunci când este demarată o anchetă judiciară, ele fiind proceduri cu natură juridică diferită, care se pot exercita în paralel și nu se exclud una pe alta.
În sesizare se mai spune că printre persoanele care au fost citate în mai multe rânduri a fost și procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, "care a refuzat să se prezinte, susținând, pe de o parte, că este o problemă personală, iar, pe de altă parte, că procurorii nu se pot prezenta în fața niciunui organ al statului, invocând, cu rea-credință, o falsă hotărâre a CSM".