Ștefan Popescu, expert pe Relații Internaționale, este de părere că o situație ca cea pe care au trăit-o românii din diaspora anul trecut este inadmisibilă.
“Li s-a interzis dreptul de a fi români! Este inadmisibil ca oamenii să fie bătuți în fața consulatelor de forțele de ordine, dorind să își exercite dreptul la vot, și nimeni să nu plătească. Până unde merge obediența? Victor Ponta și Liviu Dragnea au făcut presiuni asupra Externelor să îngrădească dreptul la vot, dar tu ca ministru de Externe chiar faci orice ti se cere doar ca sa-ti păstrezi funcția?”, este de părere Ștefan Popescu.
Blocarea votului din diaspora este o rușine pentru România în Europa, sunt de părăre invitații lui Rareș Bogdan, care susțin că această rușine este dublată de neidentificare unei persoane vinovate, dar și de faptul că nu s-a găsit nicio soluție pentru rezolvarea acestei probleme.
„Emoția votului s-a dus, însă rușinea rămâne. Iar această rușine este dublată de neidentificarea unei persoane responsabile până în acest moment și de faptul că nu s-a găsit nicio soluție pentru acei oameni până azi. Ne pregătim de încă un tur de alegeri, după un an de la alegerile prezidențiale, și este greu de crezut că toți românii care vor să voteze vor putea să facă acest lucru. Ce soluție avem pentru acești oameni? Dreptul la vot ar trebui să fie simplu. Sunt cinci, șase proiecte în Parlament, nu ducem lispă de idei. Ce le lipsește? Și-au votat pensiile, salariile...”, spune Dan Cărbunaru, jurnalist la Calea Europeană.
Jurnalista Oana Stănciulescu susține că sunt unii politicieni și partide care profită de pe urma acestui scandal, respectiv cei și cele care nu au nicio susținere din partea românilor din afară.
“Singura lor șansă este aceea că oamenii, dezamăgiți de turul trecut, nu vor mai merge la vot. O persoană a fost chemată în sfârșit la Parchet în acest caz. Dacă citești acum declarațiilor liderilor politici de pe 3 noiembrie, după primul tur de scrutin, îți dai seama că toată treaba a fost premeditată. Primul tur i-a luat prin surprindere, dar pe 3 noiembrie au venit organizațiile de studenți și au depus plângeri penale la Parchetul General. Am citit declarația procurorului Mițu, care spunea că sunt în regulă declarațiile din plângeri. Până în acest moment există un singur dosar amărât, persoane nu avem”, a explicat Stănciulescu.
Totodată, Mihai Rusu, jurnalist stabilit în Munchen, a comentat declarația din 2014 a lui Liviu Dragnea, în care președintele interimar al PSD susținea că acele cozi de la consulatele românești s-au format din cauza românilor aduși cu autocarele din țară.
“Oamenii au venit de bună voie, nu îmi aduc aminte să fi văzut autocare. Oamenii au venit să își exercite dreptul la vot. Ca să fac o completare, ar trebui să știe, Victor Ponta, că circa 1.000 de cetățeni pe consulat nu au rușit să voteze. Înmulțim cu numărul consulatelor, adică 40, și observăm că 40.000 de cetățeni români nu au reușit să își exercite dreptul la vot. În acest condiții, culpa este incomensurabilă. Este cea mai rușinoasă alegere și cea mai rușinoasă organizare din UE”, a spus și Mihai Rusu.