Update 19.45 După ce Senatul l-a salvat iar de DNA, Dan Șova a declarat, după vot, că își dorește ca dosarul să fie trimis în instanță.
"Nu vreau să calific votul Senatului. Vă spun o singură propoziție și sper să mă înțelegeți: îmi doresc, așa cum am cerut și Instanței supreme, să trimită dosarul în instanță ca să ne lămurim, să terminăm cu toate discuțiile astea politicianiste", a spus Șova, după exprimarea votului senatorilor.
Prima reacție a lui Dan Șova, după ce a fost salvat iar de arest
Update 19:39 Dintr-un total de 167 de senatori, au fost 140 de voturi exprimate, dintre care: 66 pentru aprobarea arestării și 72 împotrivă, potrivit procesului verbal citit în plenul Senatului.
Update 19: 38. Dan Șova a scăpăt iar de arest cu ajutorul colegilor. Au fost 72 de voturi împotriva arestării, 66 de voturi pentru arestarea sa.
Cine sunt parlamentari PNL care au lipsit de la votul pentru Dan Șova
Update 19:26 Votul s-a încheiat. Ilie Sârbu a votat pentru arestarea lui Dan Șova, anunță surse Realitatea Tv.
Update 19.20: Senatorii liberali au susținut marți în plenul Camerei superioare că reluarea votului în cazul Șova reprezintă "un abuz" și "o ilegalitate".
Liberalul Nicolae Vlad Popa a susținut că Senatul, din 13 martie când a primit cererea ministrului Justiției pentru arestarea preventivă a lui Dan Șova, "tergiversează" acest caz.
"Ceea ce faceți e un abuz. Această cerere a fost înaintată Senatului în 13 martie. De atunci acest Senat ce face? Tergiversează fără niciun temei, trimițând de două ori hotărârile sale la CCR și de două ori CCR a spus că s-a greșit și s-a încălcat Constituția și dvs vă faceți că nu vedeți. S-a dat un vot care a fost în majoritate pentru acceptarea acestei cereri. Dvs vă faceți că nu vedeți, că nu știți. De ce doriți dvs să reluați votul astăzi? Pentru că, dacă ați fi fost de acord cu deciziile CCR care obligă Senatul să redacteze o hotărâre, dacă ați accepta aceste decizii n-ar mai fi nevoie de vot. Dar nu vă convine votul. Și dvs aici pregătiți o respingere. Asta este singura explicație logică a acestui act al Puterii", a afirmat Nicolae Vlad Popa.
Update ora 19.00: A început votul pentru Dan Șova, în plenul Senatului.
Update ora 19:00 Vicepreședintele social-democrat al Senatului, Cristian Dumitrescu, cel care prezidează ședința plenului, a declarat că în situația în care nu se întrunește numărul necesar de voturi pentru încuviințarea cererii se va redacta o hotărâre de respingere a solicitării ministrului Justiției.
Update 18:00. Premierul Victor Ponta a declarat marți că nu s-a discutat în PSD despre votul în cazul lui Dan Șova și că ceea ce face Senatul în această privință nu mai are legătură cu justiția, fiind o bătălie politică.
"Nu pot să comentez eu foarte mult ceea ce face Senatul. Din păcate nu mai are nicio legătură cu justiția ce se întâmplă, e o bătălie politică, PNL vrea o chestie, noi nu vrem, nu înțeleg de ce... Opoziția în loc să ne spună cum ar guverna ei bine, ei ne tot... cu dosarele, dar, între timp, încep să mai rămână ei mai puțin tot cu dosare, că așa le plac dosarele până li se întâmplă lor, când li se întâmplă nu le mai plac", a spus Ponta la Palatul Parlamentului.
UPDATE: Premierul Victor Ponta a susținut un discurs, de la tribuna sălii de plen a Camerei Deputaților, în cadrul căruia a lăudat performanțele economice ale Guvernului, subliniind că "România se află într-un moment economic extrem de bun, dar că este extrem de important să păstrăm acest ritm și aceste direcții".
"Voi susține cât timp voi fi prim-ministru că Parlamentul este cel care controlează Guvernul, că este o instituție fundamentală și fără de care nu vom avea niciodată democrație, în România. Cred că este extrem de important că, în 2015, știm exact unde ne aflăm. O să încep cu un citat din guvernatorul BNR: 'creșterea economică, din prezent, nu e doar robustă, dar judecând după standarele actuale, la nivel european, și sustenabila' și cred că vrea să spună că dacă nu vom greși, din nou, va fi o creștere de durată. Asta înseamnă că România se află într-un moment economic extrem de bun, dar că este extrem de important să păstrăm acest ritm și aceste direcții.
Conform Eurostat, am avut o creștere medie, în ultimii ani, de trei la sută, iar în primul trimestru, de 4,2 la sută a PIB-ului. Suntem pe primul loc la un lucru bun, între cele 28 de țări membre ale UE. Această creștere a influențat prognozele oficiale ale Comisiei Europene și îmi doresc ca, la finele acestui mandat, să spuneți că ați fost membri ai Guvernului în patru ani de creștere economică neîntreruptă, după anii cei mai negri, din punct de vedere social și economic pentru România.
Cel mai important este că, după ce am preluat guvernarea în recesiune economică, sunt trei ani și de creștere economică și este important că această creștere se bazează pe motoare interne și externe, și cel mai important, anul acesta avem o creștere și în zona construcțiilor.
Vreau să mulțumesc pentru deblocarea și repararea celei mai grele moșteniri: blocarea fondurilor europene. Putem să terminăm 2007-2013 cu o rată de absorbție între 65 și 80 la sută și, cel mai important, avem majoritatea programelor operaționale pentru 2014-2020 deja aprobate de către Comisia Europeană. Am plătit în totalitate împrumul luat și cosumat de colegii de la PDL, ne-am încadrat în țintele de deficit convenite cu partenerii internationali. Pot doar să vă spun să rețineți: putem să mergem mai departe cu aceste rezultate", a spus Victor Ponta.
UPDATE: Cererea DNA privind încuviinţarea reţinerii şi arestării lui Dan Şova a ajuns la Biroul Permanent al Senatului și urmează să fie supusă la vot, astăzi, în plen. Votul va fi secret, cu bile.
UPDATE: Prim-vicepreşedintele liberal, Ludovic Orban, a declarat că liberalii îşi menţin poziţia în cazul Şova.
"Ne vom susţine punctul de vedere, care este de bun-simţ: votul a fost dat, numai interpretarea votului a fost neconstituţională, votul în sine a fost dat regulamentar, oamenii şi-au exprimat voinţa, deci este normal să refaci hotărârea în sensul Constituţiei şi anume să constaţi că s-a întrunit numărul de voturi necesare pentru încuviinţarea solicitării formulate de DNA. Dacă nu va reuşi să fie adoptat acest punct de vedere, în mod evident că nu vom boicota votul, pentru că dacă am boicota votul, înseamnă că practic l-am scăpa pe Şova", a spus Ludovic Orban la RFI.ro.
Întrebat dacă ar fi posibilă o reinterpretare a votului din punct de vedere legal, Orban a răspuns:
"Cum să nu? Deci trebuie modificată hotărârea care a fost declarată neconstituţională, iar în hotărâre trebuie trecut că s-a întrunit numărul de voturi necesar pentru încuviinţarea cererii. Este simplu, trebuie adoptată o hotărâre care să modifice hotărârea aia care a fost declarată neconstituţională", a precizat Ludovic Orban.
UPDATE: Președintele Comisiei juridice, Cătălin Boboc, a anunțat că ședința a fost suspendată, propunerea sa neîntrunind numărul necesar de voturi pentru a trece, informează Realitatea TV.
"Rezultatul votului este unul nefavorabil, din păcate, în sensul în care propunerea mea nu a întrunit numărul de voturi, sunt cinci la cinci. Cu toate acestea, pentru că Biroul Permanent ne-a cerut să transmitem un punct de vedere pentru a avea ce discuta în plen, vom trimite Biroului Permanent proiectul pe care l-am dezbătut și vom consemna rezultatul votului, sperând că cei nouă din Biroul Permanent nu vor face și acolo un abuz de putere și vor transmite la plen un punct de vedere concret pe care să îl discutăm. Am propus colegilor din Comisie să discutăm pentru a găsi o soluție, pentru a ne formula punctul de vedere către Biroul Permanent și au ales să fugă, să părăsească sala din lipsă de cvorum, a trebuit să suspend ședința. Vom propune ce am dezbătut, doar, fără să fie pe asta un vot final, Biroului Permanent. Un vot ar fi putut înclina balanța", a spus Cătălin Boboc.
Senatorii urmează să se reunească la 10,30.
Premierul Victor Ponta declara, luni seară, că avem de-a face cu o circotecă în cazul Şova şi că nimeni nu înţelege de ce, după opt ani, este nevoie de arestarea preventivă a senatorului PSD.
Săptămâna trecută, Comisia juridică a analizat motivarea deciziei CCR și, deși în urma discuțiilor s-au desprins două variante de lucru, niciuna dintre acestea nu a putut fi adoptată prin vot.
"Cazul Şova a devenit o obsesie pentru toată lumea şi pentru presă şi pentru opinia publică (...) Îi rog pe colegii din Opoziţie să gândească bine lucrurile astea şi să închidem subiectul Şova pentru că ne facem de râs. (...)Am rugămintea ca, aici, când discutăm şi majoritatea hotărăşte, să ieşim cu un singur punct de vedere. Aşa este în politică, aşa e în democraţie, majoritatea hotărăşte", declara duminică, senatorul PSD, Nicolae Moga.
Intervenţia social democratului Micolae Moga a avut loc în contextul în care senatorii liberali discutau în contradictoriu cu preşedintele Senatului, pentru că nu voiau reluarea, ci reinterpretarea votului. Călin Popescu Tăriceanu a fost cel care a închis discuţia, ca să nu mai fie acuzat că tergiversează cazul Şova.
"Eu vă propun să solicităm Comisiei juridice să întocmească un proiect de hotărâre, atenţie, pe care trebuie să-l adopte cu majoritatea voturilor, dar bineînţeles că, în final, plenul este suveran în această chestiune. (...)Tot plenul decide marţi, în cazul în care comisia nu poate să formuleze", a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
Pe de altă parte, vicepreşedintele Senatului, social democratul Ioan Chelaru, declara, în urmă cu două săptămâni, că votul în cazul Şova ar trebui reluat.
"Noi suntem legaţi de decizia Curţii Constituţionale, care ne reproşează că ne-am fundamentat procedura şi votul pe două texte în vigoare în acel moment, dar declarate neconstituţionale (...). În prima repriză ne-am judecat şi ne-am arbitrat după un regulament şi în repriza a doua a unui meci ne judecăm şi ne arbitrăm după alt regulament, ceea ce nu se poate. Punctul meu de vedere este următorul: CC declarând neconstituţională o hotărâre a Senatului bazată pe art. 173 din Regulament şi 24 din Legea 96 a invalidat întreaga procedură care a avut loc atunci cu privire la domnul Şova. Ca atare, nu pot să spun că procedura a fost corectă şi votul a fost altfel sau jumătate din ce a fost este bine şi păstrăm în vigoare şi jumătate, nu. Eu cred că trebuie să reluăm procedura complet", şi-a explicat Chelaru propunerea.
La pol opus, liberalii insistă că nu trebuie reluat votul, ci trebuie reinterpretat cel dat în 25 martie, ca fiind unul de aprobare a cererii DNA în cazul Şova.
"Ei fug, vor să se ascundă în reluarea votului pe care îl vor controla la sânge, pentru a-l putea apăra definitiv pe Dan Șova. Să facă ei contestația apoi la CCR și să spună CCR dacă o hotărâre de încuviințare, dată pe Constituție, e bună sau nu", afirma senatorul PNL, Cristian Bodea.
Reacţii dure de la ambasadele SUA şi Marii Britanii, după votul Senatului în cazul Şova
Ambasada Marii Britanii la Bucureşti remarcă "cu îngrijorare" că Direcția Națională Anticorupție (DNA) a avut un succes limitat în a convinge Parlamentul să răspundă pozitiv cererilor sale pentru ridicarea imunității unor parlamentari. reacţia diplomaţilor vine după ce senatorii au dat avuz negativ cererii DNA de reţinere şi arestare a lui Dan Şova. Ambasada SUA a reacţionat la rândul său, amintind că imunitatea parlamentară nu trebuie folosită abuziv.
"Ambasada britanică monitorizează evoluțiile din domeniul justiției, inclusiv deciziile Parlamentului în ceea ce privește imunitatea parlamentară. Ultimul raport al Comisiei Europene referitor la progresele României în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) notează faptul că România a devenit mai eficientă în lupta împotriva corupției la nivel înalt. Documentul remarcă totodată, cu îngrijorare, că Direcția Națională Anticorupție (DNA) a avut un succes limitat în a convinge Parlamentul să răspundă pozitiv cererilor sale pentru ridicarea imunității unor parlamentari, pentru a permite începerea unor investigații și aplicarea măsurilor de arest preventiv".
Şi ambasada SUA a reacţionat după votul în cazul Şova.
"Aşa cum am spus anterior, reducerea corupţiei este vitală pentru dezvoltarea şi securitatea României.
Nu comentăm cu privire la cazuri individuale, dar considerăm că un principiu de bază al democraţiei este faptul că toţi oamenii sunt egali în faţa legii. Imunitatea parlamentară nu trebuie folosită abuziv pentru a evita tragerea la răspundere a unor persoane. Trebuie să se permită anchetarea cazurilor de corupţie şi aplicarea legii", a preczat ambasada SUA.
Reamintim că PSD, alături de partenerii de la UNPR, PC şi formaţiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu, au majoritate de voturi atât în Biroul Permanent al Senatului cât şi în plen.
În cadrul Comisiei juridice a Senatului, cinci membri sunt ai Puterii, cinci de la Opoziție și mai rămâne un jurist de la UDMR, care ar putea înclina balanța.
Încă din luna martie, DNA cere Parlamentului aviz pentru reţinerea şi arestarea senatorului PSD. Procurorii afirmă că fostul ministru al Marilor Proiecte a cerut distrugerea computerelor casei de avocatură unde era asociat, pentru a şterge urmele corespondenţei care l-ar fi putut incrimina în dosarul Turceni - Rovinari. În plus, Dan Şova ar fi falsificat 11 procese-verbale, mai spun procurorii DNA care îl acuză de abuz în serviciu.