În total, 4.027 de migranți au murit încercând să traverseze Mediterana, dar și pe rute din Africa de Nord și la granița turco-siriană, a anunțat, într-un comunicat, agenția cu sediul la Geneva. Cel mai mare bilanț a fost înregistrat în Marea Mediterană, cu un total de 3.120 de morți între 1 ianuarie și 31 iulie, potrivit OIM.
Ruta maritimă cea mai periculoasă rămâne traversarea spre Italia, unde și-au pierdut viața 2.692 de persoane, în timp ce pe rutele spre Grecia s-au înregistrat 383 de decese și 45 spre Spania. OIM a prezentat marți bilanțul disparițiilor în Mediterană după descoperirea recentă a 120 de cadavre pe plajele orașului libian Sabrata. Săptămâna trecută, 87 de cadavre au fost găsite pe coasta acestui oraș situat la 70 km vest de Tripoli.
Alte 33 de cadavre ale unor migranți au fost descoperite în ultimele zile. Nici OIM, nici gărzile de coastă libiene — care au fost primele care au semnalat prezența acestor cadavre la Sabrata — nu au putut indica dacă aceste dispariții sunt consecința unuia sau mai multor naufragii ale unor ambarcațiuni cu migranți. Potrivit purtătorului de cuvânt al OIM, Joel Millman, pasagerii au încercat să ajungă în Italia.
În afară de Marea Mediterană, Africa de Nord a fost în acest an cea mai periculoasă regiune pentru candidații la emigrare, cu 342 de morți. Acești migranți au fost victime ale călăuzelor sau ale 'autorităților naționale', a precizat OIM, avertizând împotriva numărului crescut de decese violente pe rutele care traversează Africa de Nord. Migranții și refugiații care vin din Siria au plătit de asemenea un preț greu încercând să traverseze Turcia. De la începutul anului, 64 de solicitanți de azil sirieni au fost uciși de gărzi de frontieră turce, potrivit OIM.