Viorel Cataramă, unul dintre cei trei candidaţi la preşedinţia partidului, alături de Viorel Buşoi şi Ludovic Orban, a expus, la Realitatea TV, ce îl diferenţiază de contracandidaţii săi şi ce îşi propune să facă.
"PNL e în campanie internă, se îndreaptă spre congresul din 17 iunie. S-au conturat două grupări care au ajuns în poziţii antagonice, nu se suportă, e o fractură mare şi viitorul partidului nu sună foarte bine. Din fracturi au ieşit partide precum cel condus de Stolojan...
Unii nu vor să discute, alţii sunt opaci la ideile de dreapta. E un partid mare, cu bune şi cu rele, azi mai mult cu rele decât cu bune.
Cei doi contracandidaţi au moţiuni de stânga, care nu spun nimic pentru electoratul liberal. Sunt două persoane promovate ca persoane fizice, nu ca lideri politici care pot duce partidul să câştige alegerile în viitorii ani.
Unul are o mai mare experienţă în partid, altul e mai tânăr şi atrage mai mult acest segment în partid. niciunul şi nici celălalt nu au dovedit calităţi reale ale unui lider de partid de dreapta. Eu sunt singura persoană credibilă pentru acest post. Le-am propus două dezbateri televizate, contracandidaţii au refuzat", spune Cataramă.
Candidatul la preşedinţia PNL a explicat şi cum vede situaţia în care se află acum partidul. "Dreapta în România ar trebui să fie reprezentată de PNL. Din păcate, asta nu se întâmplă. A avut loc o fuziune între PNL şi PD. Fuziunea a părut promiţătoare, dar a dus la disoluţia fostului PNL, astfel încât a ajuns la un scor de 20%, scorul maxim....
Practic, azi în România PNL a dispărut complet. Şi ca nume şi ca forţă în interiorul actualului partid. Dacă vă uitaţi la structură, veţi observa că există foarte puţini vechi membri.
Şansa ca PNL să îşi continue căderea spre 15% sau 10% e uriaşă, mai ales din pricina acestui congres", crede Viorel Cataramă.
Politicianul român a dezvăluit care sunt principalele idei în jurul cărora este centrat programul său, în cazul în care va ajunge la preşedinţia PNL.
"Programul meu pleacă de la identificarea electoratului: oamenii care muncesc, care fac PIB-ul, care fac exporturi. Programul meu pleacă de la premisa că statul ar trebui să nu mai administreze atât de mult banul public. Vă dau nenumărate exemple în care a administrat prost banii publici.
Avem 1,2 milioane de bugetari, 6% din procentul populaţiei. Într-o ţară în faliment ca în Grecia sunt 3%, în ţări ca Cehia sunt 1%. Bugetarii trebuie să plece din sectorul public în cel privat.
Privatizăm spitalele, privatizăm universităţile, anulăm ajutoarele sociale pentru persoanele apte de muncă, stopăm subvenţiile pentru TVR şi TAROM, toate aceste sume de bani le dăm în administrarea sectorului privat. Dacă deblochez fonduri şi fac lucrări de infrastructură, totul e ok", mai spune Cataramă.