"A pornit de la o observație de bun-simt, nu am fost inteligenți și anume: nu exista în Europa un precedent prin care banii europeni sau banii publici să fie folosiți pentru finanțarea unei gale de box profesionist. Era o chestiune atât de bizară, încât mi-a fost clar, de la început, că ascunde chestiuni pe care nu ni le puteam explica, atunci, și pe care am încercat să ni le explicăm nouă și oamenilor în cei patru ani, aproape, care au trecut de atunci. Aflăm, astăzi, de la procurori că (...) pe 5 ianuarie 2011, Elena Udrea, potrivit DNA, intervenea în ședința de Guvern și schimba încadrarea acestui eveniment de la organizare la promovarea brandului, ca să poată să îl facă cu orice preț pentru că asta a fost, potrivit DNA, ideea acestei gale: a fost organizată informal cu un preț stabilit informal numai să se facă nu în interesul ministerului, ci în interesul beneficiarului și, în centrul acestor operațiuni se află, potrivit DNA, am citat din referatul trimis Parlamentului, Elena Udrea", a declarat Cătălin Tolontan.
În ceea ce privește motivul pentru care deputatul Elena Udrea ar fi urmărit să organizeze această gală și dacă poate fi vorba de un trasfer de imagine, dinspre campionul mondial, Lucian Bute către fostul ministru al Dezvoltării și Turismului, la acea vreme, Tolontan a susținut că procurorii confirmă acest fapt.
"Procurorii susțin că s-a făcut acel transfer de imagine (...) judecătorii se vor trezi, pe masă, printre alte acuzații, foarte multe, dintre ele sunt unele destul de murdare. Printre ele este și chestiunea aceasta, ea ar fi câștigat, practic, capital electoral din acești 2,4 milioane de euro investiți în gală de către contribuabilul din România", a spus Tolontan.
Pe de altă parte, întrebat de jurnalista Laura Chireac dacă există o legătură între acuzațiile Elenei Udrea, din ultimele zile, și ceea ce s-a întâmplat, astăzi, privind noile audieri și rețineri în dosarul Gala Bute, Tolontan a opinat că "sincronizarea este evidentă".
"Da, există două explicatii: există un răspuns tehnic pe care îl voi reda scurt: procurorii susțin că au așteptat niște documente de la Autoritatea Antifraudă Fiscală și de la ANRAP, autoritatea care veghează acuratețea achizițiilor publice din România (...) astea sunt informațiile noastre din interiorul DNA și doi, sincronizarea de care vorbești tu este evidentă: haideți să vedem cum vor judeca instanțele acest caz. Noi ne-am învățat cu presiuni enorme, asupra noastră, în acești patru ani de Gala Bute și să vedem cine are dreptate: are dreptate Elena Udrea care spune că totul este un complot al SRI și DNA (...) sau au dreptate cei din DNA. Dacă judecătorii îi vor găsi vinovați nu doar pe Elena Udrea, acolo sunt mulți oameni, deja au început să fie reținuți, în seara asta, unii dintre ei, Elena Udrea se teme și a spus-o direct, la Gândul, în această seară, că va fi reținută și ea și probabil că în direcția asta se poate merge, ei bine, dacă judecătorii îi vor declara vinovați, atunci nu este nicio invenție acolo, nu este o fantasmagorie a procurorilor și a SRI. Dacă îi vor găsi nevinovați, e o discuție care merită făcută și înseamnă că Udrea are dreptate și că dosarul a fost, practic, fabricat", a detaliat Cătălin Tolontan.
În viziunea redactorului-şef al Gazetei Sporturilor, "patriotimsul are o condiție esențială: legalitatea, mai ales pentru un om într-o funcție publică", făcând, astfel, trimitere la una dintre declarațiile Elenei Udrea.
"Mai mulți oameni din dosar au indicat-o ca făptuitor principal pe Elena Udrea, inclusiv fostul secretar general și mâna dreaptă a Elenei Udrea, Gheorghe Anastasie. Elena Udrea spune că a făcut un act patriotic (...) Totuși patriotimsul are o condiție esențială: legalitatea, mai ales pentru un om într-o funcție publică. Doi: chestiunea legată de bani, este foarte murdară. Exemplu, apropo de Adrian Gărdean. Adrian Gărdean, prin firma lui, i-a dat diferența pe care nu i-o mai dăduse ministerul lui Rudel Obreja, ca să acopere creditul la BRD (...) a luat tot de la ministerul Elenei Udrea. Cum? Printr-un contract despre care procurorii spun că este ilegal și că a fost încheiat pe repezeală ca să îi dea două milioane de lei lui Obreja, Gărdean, că tot nu mai avea Udrea bani, cam asta e ideea, nu, că între timp ministerul poza în exigență și că nu i-a dat toți banii lui Obreja. Interesant este, știți de unde au luat banii? De la Primăria Lupeni s-au luat respectivii bani, printr-un contract, de asemenea, fără obiect sau un obiect fals, între Gărdean și Primăria Lupeni, care este într-o cvasi-insolvență", a mai spus Tolontan.
Mai departe, Cătălin Tolontan a explicat care este, de fapt, gravitatea ilegalităților constate de procurori, în acest dosar, susținând, pe de altă parte, că Elena Udrea "are 90 la sută șanse, potrivit statisticilor DNA, să intre în închisoare".
"Ideea este următoarea: de fapt, lucrurile sunt minore, ca bani, dar de fapt ele dezvăluie un mecanism îngrozitor. Deci, vă dați seama, ca să completeze banii, au luat banii de la o localitate aflată în insolvență. Doi: au spus-o procurorii și am spus-o și noi, au mers cu declarații false la Fondurile Europene. Deci am încercat să îi păcălim pe europeni, tot pe principiul "patriotismului" (...) Lucrurile astea au o anumită dimensiune a nepatriotismului. Nu avem, încă, un rechizitoriu. Nu spun că Elena Udrea este vinovată, va trebui să stabilească, asta, o instanță, nu stabilește DNA. Deși, dacă ne uităm, în 90 la sută dintre cazurile trimise în instanță, DNA are dreptate. Pe mine nu mă conving chirițelile de ultim moment ale Elenei Udrea. Când noi am vorbit că 90 la sută este îngrijorător, tocmai pentru că ajungi într-un caz cum este Elena Udrea, acum. Ea are 90 la sută șanse, potrivit statisticilor DNA, să intre în inchisoare, ceea ce pe mine, în calitate de cetățean, mă îngrijorează. Totuși, DNA nu este un tribunal în sine", a mai spus Tolontan.
Pe de altă parte, întrebat cum consideră că s-ar putea disocia un mare sportiv român, ca Lucian Bute, de un asemenea scandal, jurnalistul a răspuns:
"A făcut cinste, într-adevăr, doar că o bună parte din acești bani au mers la el și el știa care sunt condițiile plăților (...) Bun, meseria asta de ziarist e foarte ingrată: chiar dacă ții la un performer, trebuie să spui adevărul: el nu s-a disociat, deocamdată, și nu doar pentru că Rudel Obreja este un prieten și au o relație de loialitate, ceea ce e admirabil, pe plan uman, ci și pentru că el însuși a făcut niște mișcări bancare care par nefirești la prima vedere", a afirmat Cătălin Tolontan.