"Au fost abordate modalităţi de consolidare a relaţiei bilaterale în domeniul securităţii, în sferele politice şi economice, fiind notate importantele contribuţii ale României la eforturile de securitate ale Alianţei Nord-Atlantice, inclusiv susţinerea oferită Misiunii din Afganistan şi găzduirea unui sistem antirachetă la Deveselu, sistem care va deveni operaţional spre sfârşitul acestui an.
Vicepreşedintele Biden a salutat concentrarea preşedintelui Iohannis pe eforturile anticorupţie şi pe respectarea principiilor statului de drept ca modalităţi de consolidare a securităţii naţionale, de promovare a marilor investiţii şi de stimulare a creşterii economice. Spre final, cei doi lideri au evidenţiat importanţa unei abordări unitare la nivel european atât în materie de securitate energetică, dar şi pentru gestionarea actualei crize a imigraţiei", precizează Casa Albă, potrivit Mediafax.
Iohannis, în fața Adunării Generale a ONU: România este gazda primului centru pentru refugiați
Preşedintele Klaus Iohannis s-a întalnit luni, la Casa Albă, cu vicepreşedintele SUA Joe Biden, cei doi discutând despre parteneriatul strategic, despre criza migraţiei, dar şi despre situaţia din România, oficialul american exprimând încrederea în lupta anticorupţie de la Bucureşti. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale din România, preşedintele Klaus Iohannis l-a invitat pe vicepreşedintele Joe Biden la Bucureşti, în noiembrie, cu ocazia organizării un mini-summit NATO.
"Am avut, evident, în primul rând, discuţii despre Parteneriatul Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, împreună am evaluat acest parteneriat care este unul foarte bun, foarte puternic. Partea politică, partea militară sunt excelente şi am convenit să încercăm să lucrăm şi pe partea economică, un parteneriat de acest fel trebuie să aibă partea economică foarte substanţială", se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.
De asemenea cei doi au discutat despre situaţia din România, potrivit sursei citate, vicepreşedintele Biden exprimându-şi "mulţumirea faţă de mersul lucrurilor în domeniul combaterii corupţiei" şi "încrederea" în continuarea acestui demers.
"Am evaluat împreună unele chestiuni legate de securitate, securitatea în special a României, sigur, având în vedere că suntem plasaţi într-o zonă cu probleme. Am discutat despre situaţia din Ucraina, am discutat însă şi despre noua bază de la Deveselu, care va fi dată în funcţiune probabil încă în cursul acestui an. Avem o colaborare în acest domeniu foarte bună", se mai arată în comunicat.
Un alt subiect abordat a fost criza în care se află acum Europa, numărul mare de refugiaţi care vin în Europa şi modul în care vom gestiona această criză, dar şi situaţia Republicii Moldova.
Preşedintele a fost însoţit de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ambasadorul României la Washington, Liviu Maior, şi de consilierul prezidenţial pe probleme de politică externă Lazăr Comănescu.