"Salut declaraţia lui Traian Băsescu, dar aş fi aplaudat-o dacă era la timp pentru că această situaţie nu vine din guvernarea USL, este o chestiune de tradiţie în politica românească - sinecurile bine plătite. Nu ştiu dacă sunt sinecurile partidelor, ale altora, care sunt criteriile prin care se ajunge acolo... Nu exclud, poate exista şi competenţă. Chestiunea salariilor este o greşeală fundamentală a Parlamentului pentru că, prin lege, această Autoritate are dreptul să-şi stabilească regimul de salarizare. Oricine în ţara asta vrea să câştige mai mult. De data asta este prea mult! Ar trebui să vedem, dincolo de salarii, care este activitatea concretă, dacă reglementările - cele trei structuri unite în această autoritate - sunt cele corecte, dacă favorizează un regim concurenţial, dacă introduce norme corecte şi curate într-o piaţă destul de dificilă şi controversată", a spus Norica Nicolai, miercuri seara, în emisiunea "Jocuri de putere".
TRAIAN BASESCU: ASF e o cloacă, Parlamentul să revoce conducerea instituţiei
"Declaraţia lui Traian Băsescu este corectă, dar ar fi trebuit să o facă la timp şi mă întreb de ce a făcut-o astăzi, când ASF-ul a pus sub semnul întrebării activitatea uneia dintre cele mai puternice societăţi comerciale care n-a fost niciodată controlată în cinci ani. Totuşi, tu, ca preşedinte, tu, ca guvern, ai nişte servicii de informaţii. (...) Nimeni n-a vrut să vadă ce se întâmplă în aceste structuri şi mă întreb: oare de ce?", a continuat europarlamentarul.
Soluţii există, adaugă Nicolai, printre acestea numărându-se instituirea unei comisii de anchetă în Parlament şi reorganizarea instituţiei.
"Cred că cel mai bun lucru ar trebui să discutăm de o comisie de anchetă în Parlament, să restructurăm instituţia, să vedem ce e bun şi ce e rău, pentru că n-aş vrea să distrugem o instituţie. Ea funcţionează în toată piaţa europeană, în limite decente, nu ca în România", explică Nicolai.
"Acest tip de exces şi de lăcomie în foarte multe instituţii din România pun în pericol instituţiile. Dintotdeauna, cei care s-au dus acolo au fost nişte oameni lacomi, care vor mai mult decât merită pentru ceea ce fac sau nu fac", încheie europarlamentarul.