Din informațiile existente, Nehammer se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis, dar nu este exclusă nici o discuție cu premierul Marcel Ciolacu.
Austria a acceptat la finalul anului trecut ca România și Bulgaria să intre în Schengen cu aeroporturile și porturile, din luna martie 2024. Cele două țări trebuie însă să implementeze o serie de măsuri, inclusiv primirea înapoi a unor refugiați ajunși în Austria. În funcția de îndeplinirea acestor condiții, în 2024 se va discuta despre o aderare deplină la Spațiul Schengen.
A fost publicată decizia privind aderarea României şi Bulgariei în Schengen: programul de admitere pentru 2024
Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu a afirmat recent, referindu-se la intrarea României în Schengen cu frontierele maritime, că o călătorie pe mare este privită acum ca una în interiorul ţării, iar portul Constanţa devine "mult mai atractiv".
"(Sea Schengen - n.r.) înseamnă ce înseamnă şi aer, şi anume că o călătorie pe mare din România într-unul dintre statele membre ale Uniunii Europene şi spaţiul Schengen este privită ca o călătorie în interiorul ţării, de la un port la altul naţional", a declarat Predoiu pe 5 ianuarie, la un post TV, potrivit Agerpres.
El a arătat că nu se elimină controalele, dar se simplifică procedurile: "Asta nu înseamnă că nu sunt în continuare controale vamale sau controale fiscale şi aşa mai departe. Dar e un avantaj pentru că într-adevăr Portul Constanţa, cum a subliniat şi primul-ministru, devine în momentul ăsta mult mai atractiv. E vorba şi de contextul cu războiul din Ucraina".
În context, Predoiu a subliniat că România are acum statut de ţară membră Schengen.