Reuniunea a marcat inițierea, la inițiativa Poloniei, a unui nou proces politic, denumit Dialogul Reînnoit privind Securitatea Europeană, cu scopul de a oferi un cadru cuprinzător pentru discuțiile privind reducerea riscurilor de confruntare și consolidarea securității și stabilități în arealul OSCE, în contextul situației de securitate generate de masarea echipamentelor și efectivelor Rusiei în proximitatea Ucrainei și la Marea Neagră.
În intervenția sa, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu s-a referit la recentele evoluții din Vecinătatea Estică, subliniind că „în ultimii ani, am asistat la deteriorarea situației de securitate din regiunea OSCE. Acum, contextul de securitate este mai serios deteriorat, în urma consolidării prezenței militare la frontierele Ucrainei și în regiunea Mării Negre, inclusiv prin desfășurarea masivă de trupe”.
În context, șeful diplomației române a reluat apelul la dezescaladare și dialog, precum și la respectarea principiilor și obligațiilor asumate de toate statele participante la OSCE: „Conceptul cheie al OSCE de securitate prin cooperare cuprinzătoare continuă să fie de relevanță majoră, la fel și principiile prevăzute de Actul Final de la Helsinki și de Carta de la Paris pentru o Nouă Europă. Toate aceste principii fundamentale au importanță egală”, a punctat ministrul român în deschiderea reuniunii.
„Trebuie să începem acest proces de dialog inclusiv printr-o autoevaluare sinceră, la nivelul OSCE, cu privire la motivul pentru care situația actuală de securitate se deteriorează. Iar răspunsul nostru este că în spatele acestei situații regretabile nu se află lipsa normelor, ci lipsa aplicării normelor. De aceea, nu putem permite nicio încercare de subminare a actualilor parametri ai arhitecturii europene de securitate. (...). România continuă să fie convinsă că securitatea și stabilitatea în zona OSCE pot fi restabilite doar prin implementarea cu bună-credință a tuturor acordurilor existente și respectarea principiilor, valorilor și angajamentelor OSCE”, a mai declarat cu acest prilej ministrul Bogdan Aurescu.
Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat, totodată, regretul cu privire la situațiile care împiedică implementarea mandatului Misiunii Speciale OSCE de Monitorizare în Ucraina.
În acest context, șeful diplomației române a pledat pentru creșterea eficienței în implementarea mecanismelor OSCE de soluționare a conflictelor prelungite din regiunea Mării Negre, inclusiv prin evaluarea acestor instrumente în cadrul acestui noi format de dialog.
Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că Dialogul Reînnoit privind Securitatea Europeană poate fi utilizat pentru discutarea instrumentelor ciclului conflictual ale OSCE în vederea analizării capabilităților și a necesităților, precum și a îmbunătățirii acestora.
De asemenea, ministrul român de externe a susținut importanța gestionării amenințărilor securitare din sfera energetică și cibernetică în cadrul noului proces politic.
Ministrul Bogdan Aurescu a transmis sprijinul ferm al României pentru acest nou format de Dialog Reînnoit privind Securitatea Europeană, precum și pentru activitatea Președinției-în-Exercițiu a Poloniei, inclusiv din perspectiva coordonării acestui nou proces.