Întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă cum comentează şedinţa Parlamentului legată de declaraţia privind demisia preşedintelui Traian Băsescu, Emil Boc a spus că acest for nu este în măsură să dea lecţii.
"Parlamentul penalilor nu este în situaţia de a da lecţii preşedintelui Băsescu ci, eventual, de a primi lecţii de la preşedinte ca mod de comportament faţă de justiţie. Cred că Parlamentul României, Parlamentul penalilor, nu este în măsură să dea lecţii. Ar trebui să ia lecţii despre cum să se comporte cu privire la atitudinea faţă de justiţie. Aici mai este de lucru şi sper ca reforma clasei politice să se producă cât mai repede cu putinţă, pentru că am văzut că, cu cât sunt mai mulţi, cu atât merge mai prost, cu cât avem un Parlament de 600 de persoane, cu atât avem mai mulţi penali. Or, acest lucru nu este admisibil dacă vrem să fim credibili în UE şi în orientarea Nord-Atlantică pe care o avem", a afirmat Boc.
El a spus că este păcat că a fost nevoie de asemenea eveniment neplăcut în viaţa oricărei persoane, "ca fratele să aibă o problemă cu legea, ca să demonstrezi că niciodată nu ai influenţat justiţia şi că, în această ţară, statul de drept primează şi nimeni nu este mai presus de lege".
"Este un lucru extrem de sănătos pentru viitorul statului de drept din România că justiţia este, cu adevărat, independentă şi poate să îşi facă treaba, spre deosebire de Parlament care a devenit un scut pentru penalii acestei ţări, refuzând peste zece cereri de urmărire penală", a adăugat fostul premier.
Parlamentul a adoptat, miercuri, declaraţia prin care se cere demisia preşedintelui Traian Băsescu, urmare a scandalului în care este implicat fratele său.
Plenul comun al celor două Camere a adoptat declaraţia cu 344 voturi "pentru", niciun vot "împotrivă" şi 17 abţineri, în condiţiile în care parlamentarii PDL şi PMP au absentat.