Preşedintele Traian Băsescu, prezent în Portul Constanţa la ceremonia de întoarcere a navei şcoală "Mircea" din voiajul anual de instrucţie, a spus că se împlinesc 40 de ani de când a pus prima dată piciorul pe bricul "Mircea", la bordul căruia s-au instruit 75 de generaţii de marinari.
El a afirmat că cel mai important lucru pe care îl înveţi atunci când termini practica pe această navă este cum să supravieţuieşti singur pe mare.
"Dacă aş încerca să rezum ce se întâmplă în cele aproape două luni de practică pe bricul Mircea, aş spune un singur lucru. La terminarea practicii pe Bricul Mircea, ştii şi ce dureros este trasul la rame, când palmele sângerează, ştii şi când noaptea ajungi la 44 de metri, urcând pe un bord şi coborând pe celălalt, şi cel mai important lucru pe care îl ştii când termini pratica pe această navă este cum să supravieţuieşti singur pe navă", a declarat Băsescu.
El a spus că ceea ce înveţi pe bricul Mircea, să supravieţuieşti pe mare, este un lucru pe care îl poţi folosi la fel de bine şi în deşert.
"Oamenii care învaţă să supravieţuiască pe bricul Mircea, în condiţii vitrege, sunt oameni care rămân cu o lecţie pentru viaţă. Ei nu ştiu să piardă, în mentalul lor se aşează ideea că ei nu pot să piardă, ei nu pot decât să câştige o bătălie pentru viaţă", a mai spus Traian Băsescu.
El a subliniat că "lecţia" învăţată în perioada de practică pe nava şcoală "Mircea" i-a servit la începerea crizei economice în România.
"A fost o lecţie care mi-a servit, atunci, la începerea crizei, că voi pune nava la cheu, sigur, indiferent cât de tare va fi furtuna, o lecţie pe care am învăţat-o când eram foarte tânăr. Cum pui la cheu o navă în care nu mai ai toate alimentele de care ai nevoie pentru echipaj, unde nu mai ai la bord apa de care are nevoie echipajul. Faci un lucru simplu: le raţionalizezei, solidarizezi echipajul şi cu certitudine ajungi la destinaţie şi cu nava şi cu echipajul (...) Sunt momente care îţi marchează existenţa şi mai ales sunt moment care te călesc pentru toată viaţa. De aceea am avut colegi care au trecut cu navele lor prin foc, prin situaţii de abandon, prin situaţii de răzbloi. Niciodată nu şi-au abandonat nava şi vă pot spune că această mentalitate o ai după ce faci practica pe Bricul Mircea", a adăugat Băsescu.
Şeful statului a înmânat echipajului navei şcoală "Mircea" Ordinul "Virtutea Maritimă" - în grad de Ofiţer, cu însemn de pace, cu care a fost decorat pavilionul vasului.
Nava Şcoală "Mircea" s-a întors din voiajul anual de instrucţie în care a plecat în 31 aprilie, ancorând sâmbătă dimineaţă în Portul Constanţa. În această perioadă, nava "Mircea", având la bord un echipaj format din 134 de ofiţeri, maiştri militari şi cadeţi români, alături de opt cadeţi străini, a participat la Regata Marilor Veliere din Marea Neagră. Eveniment important în calendarul competiţional de profil, Regata, la care au participat cele mai mari 13 nave cu vele din lume, a început în 30 aprilie, din portul bulgăresc Varna, prima cursă defășurându-se între Varna și Novorossiysk (Rusia). După repoziționarea flotei în portul rusesc Soci, cea de-a doua cursă a regatei s-a desfășurat între 18 și 24 mai pe traseul Soci - Constanța, urmând să se încheie în Portul Constanţa cu patru zile de evenimente nautice şi culturale.
În Portul Constanţa sunt ancorate în acest weekend şi vor putea fi vizitate cele 13 nave cu vele care au participat la "Regata Mării Negre".
Nava şcoală Mircea este a doua navă şcoală cu vele a României, prima fiind Bricul "Mircea", construită în 1882 în şantierul naval Thames Ironworks and Shipbuilding Company din Londra. Aceasta a fost în serviciul Marinei Române de la construcţie până în 1944.
Nava şcoală "Mircea" a înscris în jurnalul său 11 marşuri în Marea Neagră, cu vizitarea principalelor porturi ale statelor riverane, 16 voiaje în Marea Mediterană şi opt în Oceanul Atlantic.