"A fost rugămintea mea către preşedintele Chevron să îşi exercite drepturile date de licenţele eliberate de Guvern, într-un mod prietenos cu comunităţile locale. Acesta este sensul mesajului, că trebuie mai multe discuţii cu comunităţile locale, că trebuie implicaţi angajaţi din comunităţile locale, trebuie selectaţi tineri de la Universitatea din Iaşi, dacă ne referim la zona Vaslui. Deci, în această direcţie a fost discuţia", a spus preşedintele Traian Băsescu.
Şeful statului a menţionat că ambele companii, Chevron şi Exxon, cu reprezentanţii cărora a avut întâlniri joi, intenţionează să continue activitatea în ceea ce priveşte valorificarea autorizaţiilor deja primite de la autorităţile guvernamentale.
"Principalul meu mesaj a fost să aibă în vedere că prima piaţă care trebuie satisfăcută este cea românească şi cea din Republica Moldova, România luându-şi angajamentul de a sprijini Republica Moldova în diminuarea, până la eliminarea dependenţei energetice de Federaţia Rusă, de Ucraina, de resursele energetice din Transnistria", a explicat şeful statului.
Potrivit lui Traian Băsescu, planurile de afaceri ale celor două companii trebuie să plece de la premisa că primele pieţe care trebuie acoperite sunt piaţa României şi cea a Republicii Moldova, iar de aici încolo, orice excedent de producţie poate fi utilizat şi pentru vecini.
Preşedintele Traian Băsescu l-a primit, joi, la Cotroceni, pe Derek Magness, director general al Chevron Europe, cu care a vorbit despre importanţa transferului de experienţă, ca o contribuţie la securitatea energetică a României, şi despre posibilitatea angajării de tineri specialişti.
Compania Chevron deţine în concesiune, pe teritoriul judeţului Vaslui, patru perimetre în care ar urma să fie amplasate sonde de explorare a gazelor de şist, operaţiuni pentru care a obţinut certificate de urbanism, inclusiv acorduri de mediu. De asemenea, în cazul locaţiei de la Siliştea, comuna Pungeşti, compania are şi autorizaţie de construire, emisă de CJ Vaslui la începutul lunii octombrie 2013, motiv pentru care a şi început lucrările de amenajare a platformei pe care urmează să fie amplasată prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui.
Hotărârea Consiliului Local Pungeşti privind interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist pe teritoriul comunei a fost declarată ilegală de Tribunalul Vaslui, după ce Prefectura a atacat în instanţă hotărârea luată în unanimitate de consilierii locali în 17 octombrie 2013, la o zi după amplele proteste desfăşurate la Siliştea.