"Din păcate, amploarea dezastrului a fost total neașteptată și total nouă, din punct de vedere medical. Asta spun și doctorii noștri și asta confirmă și cei care vin din afară. Nu știu de ce trebuia să se întâmple asta tocmai la noi. E vorba de niște leziuni complexe. Chiar acum, cu o echipă de medici, am văzut un pacient la unul din spitale cu o arsură mică, de 5 % din suprafața corpului, dar pacientul e critic tocmai pentru că are acele arsuri interne ale căilor respiratorii, care dau noutatea acestei patologii și tocmai de aceea este mult mai dificil de intervenit și este nevoie de mai multă mobilizare și medicii cam au reușit acest lucru printr-o mobilizare extraordinară", a declarat Nicolae Bănicioiu.
În acest context, Bănicioiu a afirmat că "orice ajutor putem primi este binevenit" și că medicii nu sunt foarte siguri în ceea ce privește o eventuală transportare a pacienților care se află în stare critică.
"Din păcate, nu există ceva miraculos care să poată fi adăugat la ceea ce facem noi. Tinde să devină o curiozitate acest gen de patologie. Din păcate, mare parte din pacienți, vorbim de cei critici, cei gravi și foarte critici, din păcate medicii nu sunt foarte siguri pe o posibilă transportare a lor, mutare a lor. E foarte dificil de realizat acest lucru fără a le pune în pericol viața. Din păcate, eventuale transferuri, din ce înțeleg de la specialiști și de la specialiști internaționali, ar putea fi făcută la pacienți cu leziuni controlate.
Nicolae Bănicioiu, despre arsurile răniţilor: Sunt leziuni atipice. Şi medicii străini au confirmat
Problema noastră nu sunt acei pacienți, cei 88 grav și foarte grav, iar pentru Europa, cel puțin, e o premieră un asemenea accident, cu un număr atât de mare de pacienți cu acest tip de leziuni. Sunt puține țări care ar putea avea capacitatea de a-i trata pe toți. Transportul iar e foarte dificil, însă, după primele trei zile vreau să vă zic că toată lumea ne-a felicitat pentru modul în care au reușit să îi păstreze pe cei 88. Din păcate, partea grea nu s-a terminat. Următoarele zile sunt la fel de critice pentru ei ca și până acum", a mai spus Bănicioiu.
Deși au fost înregistrate îmbunătățiri în unele cazuri, la Spitalul Universitar și Spitalul de Arși, precizează ministrul Sănătății, pronosticul rămâne rezervat.
"Să trecem de zilele următoare și abia atunci putem avansa anumite date mai concrete. La Floreasca, în momentul de față, operează 65 de chirurgi pentru 14 pacienți, în fiecare zi. Sunt pacienți care au nevoie de intervenții mai multe pe zi și minimum șapte chirurgi într-o echipă", a conchis Bănicioiu.