"Situaţia din Ucraina, statul vecin al României, cu o importantă comunitate românească, continuă să fie dificilă şi să se deterioreze în regiunile din estul ţării. În acest context, este importantă menţinerea în continuare a regimului de sancţiuni decis de UE şi chiar consolidarea lui dacă va fi necesar şi, totodată, stimularea eforturilor diplomatice de soluţionare a conflictului", a declarat, marţi, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.
El a precizat că deciziile de la summit-ul NATO din Ţara Galilor, din septembrie, generate de situaţia din Ucraina, trebuie implementate.
"Mă refer la măsurile de reasigurare care trebuie consolidate şi extinse din punct de vedere temporal, respectiv măsurile de adaptare, care au fost prevăzute de Planul de acţiune pentru creşterea capacităţii de reacţie a Alianţei – Readiness Action Plan: Forţa de Reacţie Rapidă - VHRJTF şi stabilirea prezenţei structurilor NATO de Comandă şi control pe teritoriile statelor din flancul estic, inclusiv în România", a spus Aurescu.
Noul şef al diplomaţiei a subliniat că, la reuniunea miniştrilor de externe NATO din 2 decembrie, va urmări adoptarea unei decizii de continuare în 2015 a măsurilor de reasigurare ale Alianţei pentru statele din flancul estic. "Este vorba de zboruri AWACS, exerciţii militare centrate pe scenarii de tip art. 5 al Tratatului de la Washington, prezenţă rotaţională aliată, evaluarea stadiului implementării Planul de acţiune pentru creşterea capacităţii de reacţie a Alianţei – Readiness Action Plan, astfel încât să se obţină cât mai curând rezultate vizibile – mă refer aici mai cu seamă la materializarea unei prezenţe aliate pe teritoriul naţional", a afirmat Bogdan Aurescu.
Totodată, ministrul a declarat că va prezenta la această reuniune "stadiul operaţionalizării Fondului NATO de sprijin pentru apărarea cibernetică a Ucrainei, unde România a preluat calitatea de naţiune-lider, prin SRI, şi unde s-au făcut deja progrese importante".