"Are dreptate când spune (n.r. Tudorel Toader) că nu scrie în lege că nu poate fi propusă aceeaşi persoană. Dar când legea e bine făcută, nu poţi să tragi astfel de concluzii. Această piedică pusă preşedintelui nu mi se par constituţională. Legea spune o prounere, adică un om. Respinge, e clar că este nevoie de altă persoană. E lipsit de sens să spui că poate să respingă doar o dată, şi a doua oară să nu mai poată", a spus Augustin Zegean, la Realitatea Tv.
Ministrul Justiţiei Tudorel Toader lasă de înţeles că o va propune şi a doua oară la şefia DNA tot pe Adina Florea, dacă preşedintele Klaus Iohannis refuză prima propunere.
Tudorel Toader, a afirmat luni seară, într-o emisiune TV, că nu există vreo reglementare care să precizeze că dacă şeful statului respinge prima propunere de desemnare a procurorului-şef al DNA, a doua trebuie să fie o altă persoană. "Este un principiu general care spune: unde legea nu distinge, nici noi nu putem adăuga. (...) Sigur, să vii cu aceeaşi persoană la a doua propunere - va trebui, eventual, să vii cu elemente, de fapt, suplimentare," a afirmat Toader, citat de Agerpres.
Pe de altă parte, magistraţi consultaţi de „Adevărul" au declarat că ar fi posibil ca o prevedere tranzitorie din legea de modificare a Statutului Magistraţilor conţine o prevedere tranzitorie, la articolul 109, care spune că „Prevederile prezentei legi nu se aplică procedurilor de ocupare a posturilor de conducere sau de execuţie, inclusiv prin promovare, şi nici procedurilor de evaluare în curs de desfăşurare la data intrării sale în vigoare".
Procedura de ocupare a postului de procuror-şef al DNA se află în desfăşurare şi ar fi supusă vechilor prevederi legale. Alţi specialişti sunt de părere că e vorba strict de interpetarea pe care o va da Tudorel Toader.
”S-ar putea ca ministrul să considere că respingerea Adinei Florea înseamnă închiderea unei proceduri şi reluarea uneia noi, sub condiţiile noii legi”, ceea ce ar putea duce la o nouă dispută între preşedinţiei şi Ministerul Justiţiei.